‘MEDBLACKS2014 Çalıştayı’ Işık Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
2013-2014 Türk-Alman Bilim Yılı Kapsamında Işık Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ve TÜBA tarafından desteklenen “Implications for Late Quaternary Sea Level Changes on the Mediterranean and Black Sea Coasts”(Doğu Akdeniz ve Karadeniz Kıyılarında Geç Kuvaterner Seviye Değişimlerinin Etkileri) başlıklı uluslararası çalıştay 31 Ağustos 2014-6 Eylül 2014 tarihleri arasında Işık Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Düzenleme kurulu başkanlığını TÜBA-GEBİP üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal’ın yaptığı ve TÜBA-GEBİP ödül programı kapsamında desteklenen çalıştay, Işık Üniversitesi Şile Kampüsü’nde 1 Eylül 2014 tarihindeki açılış konuşmaları ile başladı. Açılışta, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ile Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal birer konuşma yaptı. ‘Türk-Alman Bilim Yılı’ münasebetiyle bu toplantıyı organize ettiklerini belirten Dr. Erginal, Alman bilim insanlarının Türkiye’deki yer bilimlerinin gelişmesindeki katkılarına değinerek Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında Geç Kuvaterner boyunca gerçekleşen deniz seviyesi değişimlerinin kıyıdaki izlerinin araştırılmasının önemine vurgu yaptı.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar çalıştayda gerçekleştirdiği açılış konuşmasında; MEDBLACKS2014 Çalıştayı gibi spesifik ve uluslararası çalıştayların büyük öneme sahip olduğuna vurgu yaptı ve Işık ile Ardahan üniversitelerine ve katılımcılara teşekkür etti. TÜBA’nın ‘Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı’ (GEBİP) kapsamında bu gibi toplantılara imkanlar ölçüsünde destek verdiğini ve bu desteğin artarak devam edeceğini belirtti.
Açılış konuşmasının ardından Türkiye jeoarkeolojisi ve jeomorfolojisi ile fiziki coğrafyasına katkıları nedeniyle Ege Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Kayan’a TÜBA Başkanı Prof. Acar tarafından ve sonra ise Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak tarafından TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’a plaket takdim edildi.
TÜBA Başkanı Prof. Acar’ın konuşmasının ardından çağrılı sunumlar ve bilimsel oturumlara geçildi.
Toplantının 1-3 Eylül tarihleri arasındaki ilk üç günü bilimsel oturumlar, 4-6 Eylül tarihleri arasındaki son üç günü ise teknik gezi ve sosyal programa ayrıldı. Türk ve Alman bilim insanlarının yanı sıra İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere ve Tunus gibi farklı ülkelerden katılımcıların yer aldığı MEDBLACKS2014 Çalıştayı’nın bilimsel oturumlarında Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında deniz seviyesi değişimleri ve tektoniğin yol açtığı değişimler, su altında kalmış antik liman kentleri ve kıyı yapıları, Akdeniz kıyılarında tsunamilerin jeolojik kanıtları ve izleri, Karadeniz’in kuvaterner paleoekolojisi, kıyı istiflerinin mutlak tarihlendirmesinde kullanılan metotlar, son 11 bin yılda çevresel değişimler ve bitki topluluklarının dağılışında yaşanan değişimlerin fosil polen kayıtları, deniz seviyesi ve kıyı çizgisi değişimlerine antropenik adaptasyon ve kıyı yakınındaki lagün göllerindeki iklimsel, paleoekolojik ve jeoarkeolojik proksilerin izlenmesi gibi değişik konularda sözlü ve poster sunumlar gerçekleştirildi. Her bir bilimsel oturum öncesinde ise seçkin bilim insanları tarafından çalıştay konuları ile ilgili çağrılı sunumlar gerçekleştirildi.
Çalıştayın saha çalışması bölümünde Şile batısındaki kıyılarda fosil kumul sistemleri ve deniz seviyesi değişimleri ile bağlantıları, Gelibolu denize taraçası ve yaşı meselesi, Troy, Bergama ve Efes antik kentlerinin kazı tarihçesi ve mimari yapıları, antik Elaia limanı ve liman yapıları ile deniz seviyesi değişimleri ile ilişkileri üzerine gözlem ev araştırmalar gerçekleştirildi. Saha çalışması 6 Eylül akşamı sona erdi.
*MEDBLACKS2014 toplantısında sunulan bildiriler hakemlik süreci sonrasında Quaternary International adlı uluslararası dergide özel sayı olarak yayınlanacak.