Karadeniz Ekonomik İş Birliği Üye Ülkeleri Bilim Akademileri Başkanları Toplantısı

Karadeniz Ekonomik İş Birliği Üye Ülkeleri Bilim Akademileri Başkanları Toplantısı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İstanbul’da düzenlenen “KEİ Üye Devletleri Bilim Akademileri Başkanları Toplantısı”nın ilkine katıldı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Parlamenter Asamblesi'nin girişimiyle, önde gelen Türk üniversitelerinin rektörlerinin de katılımıyla 1. KEİ Üye Devletleri Bilim Akademileri Başkanları Toplantısı İstanbul'da düzenlendi. Toplantı KEİPA Başkan Yardımcısı ve KEİPA Türk Delegasyonu Başkanı Fatih Dönmez, Bilim akademileri başkanları ve üniversite rektörleri, Büyükelçi Lazar Comănescu, KEİ Uluslararası Daimi Sekreteryası Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Büyükelçi Sayın Merve Safa Kavakçı ve KEİPA Genel Sekreteri Asaf Hajiyev’in konuşmalarıyla başladı.

Bilimsel ve eğitimsel iş birliğinin geliştirilmesi başlığı altında gerçekleştirilen toplantıda kurumlarının faaliyetleri hakkında konuşan katılımcılar, Karadeniz Bölgesi ülkeleri arasında bilim ve eğitim alanında iş birliğine ilişkin çeşitli konularda görüş alışverişinde bulundu. Çok taraflı iş birliği ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde üye devletlerin potansiyelleri ve sağlayabilecekleri katkılar görüşüldü.

Toplantıda, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzafer Şeker ile TÜBA Asli Üyeleri Asya Akademiler ve Bilimsel Topluluklar Birliği (AASSA) Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, TÜBA Asli Üyesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Ankara) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ün yanı sıra KEİPA Genel Sekreteri Akademisyen Asaf Hajiyev; Bulgaristan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkanı Akademisyen Julian Revalsky, Gürcistan Bilimler Akademisi Başkanı Akademisyen Roin Metreveli, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkanı Akademisyen Zhivko Popov, Ukrayna Bilimler Akademisi Başkanı Akademisyen Anatoly Zagorodny, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Akademisyen İbrahim Guliyev, Moldova Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Eski Başkanı Akademisyen Gheorghe Duca, Romanya Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Akademisyen Nicolae-Victor Zamfir, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Karadeniz Üniversiteler Ağı (KÜN) Gelecek Dönem Başkanı (2024-2026) ve Ukrayna Genç Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Stanislav Dovgyi, Karadeniz Üniversiteler Ağı Genel Sekreteri Prof. Eden Mamut, Ukrayna Genç Bilimler Akademisi Temsilcisi Prof. Denys Svyrydenko kurumlarnın çalışmalarına ilişkin konuşma yaptı.

Ayrıca 2025 yılında gerçekleştirilecek olan toplantının İstanbul Üniversitesi ve Karadeniz Üniversiteler Ağı iş birliği ile İstanbul'da düzenlenmesi kararlaştırıldı.

İlgili Fotoğraflar