IAP’nin 'Sentetik Biyolojide Küresel Potansiyelin Farkına Varılması: Bilimsel Fırsatlar ve İyi Yönetişim’ Bildirisi

IAP’nin 'Sentetik Biyolojide Küresel Potansiyelin Farkına Varılması: Bilimsel Fırsatlar ve İyi Yönetişim’ Bildirisi

Bilim Akademileri Küresel Ağı (IAP) 'Sentetik Biyolojide Küresel Potansiyelin Farkına Varılması: Bilimsel Fırsatlar ve İyi Yönetişim' konulu bir bildiri yayınladı.

Açıklamada IAP araştırmacılarının şu anda üzerinde çalıştıkları sentetik (daha az pahalı ilaç üretimi, diğer yüksek değerli kimyasalların üretimi ve gelecek nesil biyo-yakıt üretimi) vurgulandı. Yakın gelecekte, sentetik biyolojinin biyomedikal, tarım, toprak ve su dekontaminasyonu, bio-sensörleme, yeni malzemeler, nano-makineler ve hatta bilgi işlem uygulamaları için yeni yaklaşımların ortaya çıkacağı belirtildi.

'Sentetik Biyoloji Küresel Potansiyeli Gerçekleştirme: Bilimsel Fırsatlar ve İyi Yönetişim'
IAP Bildirisi; Çin Bilimler Akademisi (CAS)-Prof. Xianen Zhang, Kraliyet Topluluğu, İngiltere-Prof. Peter Leadlay, Japonya Bilim Konseyi (SCJ)-Prof. Daisuke Kiga, US NAS-Prof. Richard Murray, EASAC- Çalışma Grubu Başkanı Dr. Robin Fears, Küresel Genç Akademisyenler (GYA)-Prof. Borys Wrobel, Prof. Marc Creus ve Prof. Nico Dissmeyer’in oluşturduğu çalışma grubu tarafından hazırlandı.

IAP Eş Başkanı Volker ter Meulen konu hakkında “IAP Bildirisi, IAP üye akademilerinin ABD Ulusal Bilim Akademisi (US NAS) ve Avrupa Akademileri Bilim Danışma Kurulu (EASAC) gibi bölgesel ağların çalışmaları üzerine temellendirildi. Akademiler temel biyo-güvenlik ve sentetik biyolojinin, insan sağlığı veya gıda ve enerji güvenliği gibi toplumsal hedeflere ulaşmaya katkı yapacak diğer konularını araştırdılar. Bizler aynı zamanda teknik alanın geliştirmesi için aşılması gereken zorlukları ve bunun yanında sentetik biyoloji potansiyelinin gerçekleştirilmesini nelerin engelleyebileceğini de belirledik” dedi.

IAP’nin diğer Eş Başkanı, Mohamed Hassan ise; "Küresel politikanın kasıtlı veya yanlışlıkla toplumsal öncelikleri baskı altına alarak, yenilikleri caydırıcı şekilde, sentetik biyoloji üzerinde aşırı temkinli olması ve kısıtlamaları uygulamak için teşvik etmesi son derece önemli bir konudur. Bizim bildirimizde önde gelen önerilerden birisi de; temel araştırmaların, özellikle genç bilim adamları arasında desteklenmesi gerektiğidir. Ve sentetik biyoloji araştırmalarından ortaya çıkan etik ve toplumsal sorunları sürekli olarak gözden geçirebilen sosyal bilimler ve beşeri bilimleri kapsayan disiplinler arası merkezler kurulmuştur" şeklinde konuştu.

IAP Bildirisi’nin diğer önerileri ise:
-Bilimsel toplum, sentetik biyoloji ile bağlantılı etik ve sosyal kaygıları giderebilmek için kamuoyu ile bağlantı kurmalıdır.
-Araştırmaların sahibinin belirlenmesi ve araştırma sonuçlarının paylaşılması için (örneğin patent, kaynak açıklığı) alternatif modeller geliştirilmelidir.
-Sentetik biyolojinin nasıl düzenlenmesi gerektiği konularında aktif tartışmalar ve oturumlar teşvik edilmelidir.
-Sentetik biyoloji araştırmaları bilimsel sorumluluğu ve davranış kodları için rehber oluşturulması teşvik edilmelidir.

IAP, dünyadaki 106 Bilim Akademisi’nin yer aldığı küresel bir ağ. 1993 yılında faaliyete başlayan IAP’nin birincil hedefi üye akademilere, üye akademilerin bulunduğu ülkelerin vatandaşlarına ve kamu görevlilerine önemli küresel sorunların bilimsel yönleri konusunda açıklama getirmek, üye akademilerin birlikte çalışabilmelerine yardımcı olmak ve tavsiyelerde bulunmaktır.

'Sentetik Biyoloji Küresel Potansiyelini Gerçekleştirme: Bilimsel Fırsatlar ve İyi Yönetişim' konulu IAP Bildirisi için: http://interacademies.net/10878/Scientific_Opportunities_and_Good_Governance.aspx

*Bildiri’nin ayrıca Arapça, Çince, Fransızca, Hintçe, İtalyanca, Japonca, Portekizce ve İspanyolca çevirilerine de ağ sayfası üzerinden ulaşılabiliyor.