Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan: “Türk Maarif Ansiklopedisi”

Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan: “Türk Maarif Ansiklopedisi”

TÜBA ve Türkiye Maarif Vakfı iş birliğiyle hazırlanan Türk Maarif Ansiklopedisi, Cumhuriyetin 100. yılında yayımlandı.

Türk eğitim tarihine dair bilimsel metotlarla hazırlanan, Türkiye'nin eğitimdeki zengin mirasını yansıtan kapsamlı eser, küresel eğitim anlayışına katkı sağlamak ve Türkiye'nin kültürel mirasını korumak amacıyla hayata geçirilerek 100. yıla armağan edildi. Uzman yazar ve akademisyenlerin katkılarıyla oluşturulan; 1200 madde içeren ve şu ana kadar 1134 maddesinin yazımı tamamlanan eserin ilk cildi www.turkmaarifansiklopedisi.org.tr adresinde yayımlandı. Çalışma 5 ciltten oluşacak ve tamamlandığında basılı olarak da erişime sunulacak.

Türkiye'nin kökleri, derinlikleri, kültürü kayıt altına alındı.
Ansiklopedinin tanıtım toplantısı Türkiye Maarif Vakfı’nda gerçekleştirildi. Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in açılışını yaptığı toplantıda ayrıca Türk Maarif Ansiklopedisi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Azmi Özcan ve İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de konuştu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise ansiklopedinin Türkiye'nin derin köklerine ve kültürel mirasına ışık tuttuğunu söyledi. Şeker, ansiklopedinin hem bir miras hem de gelecek kuşaklara bırakılacak bir hediye olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ansiklopedinin yoğun ve titiz bir gayretin mahsulü olarak ortaya çıktığına işaret ederek, "Bu çalışma, birikimin toplandığı, mirasımızın derlendiği ama gelecek kuşaklara bırakmak üzere güzel bir hediye olarak hazırlanmış oluyor. Bizler süreçte ön açıcı olmaya çalıştık. Türkiye'nin kökleri, derinlikleri, geçmişte yaşanmış ve geleceğe ışık tutacak kültürünün kayda geçmiş olması çok değerli. Aramızdan ahirete göç eden Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı hocamızın çok değerli katkıları oldu, onu da anmadan geçemeyiz." diye konuştu.

TÜBA ile işbirliği yaptık, ülkemizin tecrübeli bilim insanlarından oluşan bir bilim kurulu oluşturduk.
Prof. Dr. Birol Akgün, pandemi döneminde başlayan bu projenin, Türkiye'nin eğitim alanındaki geniş birikimini toplamayı amaçladığını belirtti. Akgün, eğitim ve öğretimin okuldan ibaret olmadığının altını çizerek, ansiklopedinin Türkiye'nin kültürel içerikli yayınlar yapma çabasının bir parçası olduğunu ifade etti.

Akgün, ansiklopedilerin bir hafıza ve aynı zamanda geleceğe ilişkin tahayyül olduğunu belirterek, "Tüm bunları yaparken amacımız tarih boyunca Orta Asya'dan Balkanlara geniş bir coğrafyada devletler kurmuş, medeniyetler kurmuş büyük bir milletin ahfadı olarak bizler, yurt dışında hizmet verirken eğitim öğretim alanında milletimizin geliştirmiş olduğu ve bizim tevarüs ettiğimiz büyük bir birikime dayanarak ve güvenerek yaptığımızın farkındayız. İstedik ki bu birikimi, külliyatı derleyip toparlayalım ve bilim camiasının hizmetine sunalım. Bu amaçla TÜBA ile işbirliği yaptık, ülkemizin tecrübeli bilim insanlarından oluşan bir bilim kurulu oluşturduk. 3 yıldır neredeyse her hafta birlikte bu büyük esere kafa yorduk. Bugünkü eser ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

Türk Maarif Ansiklopedisi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Azmi Özcan, Türk Maarif Ansiklopedisinin Türklerin ilim ve irfan alanındaki varlığını belgeleyen önemli bir eser olduğunu belirterek “Hikayem, bir telefonla başladı. Bilim kurulu, bana görevi verdi. Türk ilim ve irfan tarihinde önemli bir yere sahip bu ansiklopediyle tarihe yatırım yaptık. Türk kültürünün değerlerini korumaya ve bu kavramları Türkleştirmeye özen gösterdik. İSAM bize bilgilerini açtı, kendilerine teşekkür ederim. Türk maarifini yaşatmak ve tedbir almak için bu çalışmada yer aldık.” diye konuştu.

İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, ise projenin hikayesini anlatarak, ansiklopedinin Türkiye Maarif Vakfı'nın küresel eğitim hedeflerine önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı. Program Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili'nin ansiklopediye dair detaylı sunumuyla tamamlandı.

İlgili Fotoğraflar