Başkan Şeker’den Milli İlimler Akademisi’ne Ziyaret

Başkan Şeker’den Milli İlimler Akademisi’ne Ziyaret

Akademi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’ni (Azerbaijan National Academy of Sciences - ANAS) ziyaret etti.

TEKNOFEST kapsamında Azerbaycan’da bulunan Prof. Şeker, ikili iş birliği kapsamında ANAS Başkanı Prof. Dr. Arif Hashimov ile gerçekleştirilecek ortak program ve projeler üzerinde duruldu. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ANAS'a yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Azerbaycan'daki bilim merkezini daha önce ziyaret etmeyi planladığını ancak pandemi nedeniyle ziyareti gerçekleştiremediğini söyledi. TÜBA’nın kuruluşunun Encümen-i Dâniş’e dayandığını ifade eden Şeker, Akademi’nin temellerinin 18. yüzyılın sonu - 19. yüzyılın başlarında atıldığı, çeşitli nedenlerle faaliyetlerine ara verdiği ve 1993 yılında resmen kurulduğu bilgisini verdi.

Günümüzde devletlerin bağımsızlığının ve özgürlüğünün sağlanmasında bilimsel ve teknolojik ilerlemenin, gelişmenin, yenilikçi fikirlerin özel bir öneme sahip olduğunu ifade eden Başkan Şeker “Türkiye yerli imkânlar, araştırmalar ve yerli mühendisler sayesinde teknik alanda tarihi başarılara imza atıyor. TÜBA, teknolojik araştırmaların yanı sıra insan sağlığının korunması, biyoteknoloji ve ülkenin savunma kabiliyetlerinin artırılması için önemli araştırmalar yürütüyor. Bu süreç tamamen Türk özel sektörü, yükseköğretim kurumları ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortak katılımıyla yürütülüyor.” dedi ve TEKNOFEST Azerbaycan'da sergilenen 45'e yakın bilimsel eserin ANAS'a bağışlanacağını kaydetti.

ANAS Başkanı Prof. Hashimov TÜBA Başkanı Şeker’i görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Dost ve kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin son yıllarda yeni teknolojiler ve askeri sanayide büyük ilerlemeler kaydetti. Dünyanın birçok ülkesinde bulunan Türkiye üretimi insansız hava araçları ve diğer alanlardaki deneyimlerini yakından takip ediyoruz ve örnek alıyoruz. Türkiye’nin başarısından kardeş ülke olarak gurur duyuyoruz.”dedi ve ANAS ile TÜBA arasında teknoloji alanında gerçekleştirilecek iş birliğinin önemini vurguladı.

Görüşmede; ANAS Başkan Yardımcıları İsa Habibbayli ve İrada Huseynova, Bilim Politikaları Daire Başkanı Prof. Dr. Rustam Rustamov ile Avrupa Birliği İlişkileri Daire Başkanı Doç.  Dr. Esmira Alirzayeva da yer aldı.