Başkan Şeker’den MCBÜ Akademik Yıl Açılış Dersi

Başkan Şeker’den MCBÜ Akademik Yıl Açılış Dersi

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) 2024-2025 Akademik Yılın Açılış Töreninde ‘Bilişim Teknolojileri ve Bilim Disiplinleri Etkileşimi’ başlıklı yılın ilk dersini verdi.

Programda Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü dinletisi gerçekleştirildi ve ayrıca Makale Performans Ödülleri sahiplerine takdim edildi.

Encümen-i Daniş’ten TÜBA’ya bilim geleneğini anlatarak derse başlayan Prof. Şeker, TÜBA’nın kurumsal yapısı, program ve projelerinin yanı sıra, ödül ve destekleri ile yayınları hakkında bilgi verdi. Dünyanın hızlı değişimi üzerinde duran Şeker, 1789 1. sanayi devriminden Covid-19’un iş anlayışını nasıl değiştirdiğini ve  bilimlerin yeniden tanımlanmasını detaylandırdı. İnsanlık ve teknoloji ilişkisindeki evrimin nedenleri ve olası sonuçları hakkında konuştu. Bu bağlamda eğitimde kalitenin ne olduğu, kalite parametreleri, yapay zekanın eğitim üzerindeki etkisi, durmaksızın tüketilen bilgi ve fayda ilişkisi, küresel etkileşimler, tükenen doğal kaynakların geleceğine ilişkin sorular, cevaplar ve tespitler ortaya koydu.

“Üniversitelerin tarihî gelişimine göz atıldığında tarihî olaylar ile üniversitede görülen büyük değişiklikler arasında kuvvetli bir ilişki var. Her büyük olay, üniversiteleri dönüştürmüş ve geliştirdi. Tarihsel süreç içinde üniversiteler, bilim odaklı birinci kuşak üniversitelerden eğitim ve araştırma odaklı ikinci kuşak üniversitelere, son dönemde de girişimci ve toplumla bütünleşen üçüncü kuşak üniversitelere doğru dönüşüm yaşıyor.” dedi. Bu doğrultuda ölçme ve değerlendirmedeki dönüşüm ve değişime dikkat çekti.

Uluslararası teknoloji öngörü çalışmalarında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde odaklanılan teknoloji alanları ile ülke ihtiyaçları ve güvenliği açısından kritik teknoloji alanlarının analize tabi tutulduğunu söyledi. New York’ta gerçekleştirilen BM Gelecek Zirvesi’ndeki izlenimleri hakkında konuşan Başkan Şeker, dünyanın artan jeopolitik gerilimler, çok kutuplu güç yapısının ortaya çıkışı ve terörizm gibi tehditlerle karşı karşıya olduğu bir dönemde, barış ve güvenliğin sağlanması için güçlü, kapsamlı ve çok taraflı çözümlere duyulan ihtiyacın ele alındığını, uluslararası iş birliğinin önemi vurgulandığını aktardı. Brezilya’daki G20 Zirvesindeki Science20 (S20) Gündeminde yapay zeka, biyoekonomi, enerji dönüşüm süreci ve sosyal adalet konularının öne çıktığına dikkat çekti.