Başkan Şeker, Türkiye Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu Toplantısına Katıldı

Başkan Şeker, Türkiye Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu Toplantısına Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 5. Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı. Başkan Şeker toplantıda bilim diplomasisi hakkında konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Türkiye'nin stratejilerini açıkladığı toplantıda kamu diplomasisi alanında geçen bir yılda yapılan çalışmalar gözden geçirildi. Yeni hazırlanan ve 2024-2029 yıllarını kapsayan Türkiye Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

İletişim Başkanı Altun toplantının açılışında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve vizyonu doğrultusunda, 26 Şubat 2020'de düzenlenen Birinci Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'ndan bu yana her yıl periyodik olarak toplantı yapıldığını hatırlattı. İletişim Başkanı Altun, kamu diplomasisi faaliyetlerinin planlama ve uygulama aşamalarında amaçlarının, farklı kurumların uzmanlıklarından, birikimlerinden, kabiliyetlerinden faydalanmak, mikro ölçekten makro ölçeğe Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini ve ihtiyaçlarını en doğru şekilde belirlemek olduğunu aktardı.

Bilim diplomasisi, ülkeler arası ilişkileri geliştirmek konusunda en etkili araçlardan biri
Toplantıda konuşan Başkan Şeker, bilim ve kültür diplomasisinin Türkiye için uluslararası alandaki önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasına TÜBA’nın bu konuda Türkiye’yi uluslararası platformlarda akademik kuruluşlarla iş birliği içinde temsil ettiğini hatırlattı. TÜBA’nın bilimsel ve kültürel diplomasi alanında üstlendiği misyonun, Türkiye’nin uluslararası arenada daha güçlü bir bilim ve diplomasi aktörü haline gelmesine katkı sağladığını ifade etti.

Bilim diplomasisinin, ülkeler arası ilişkileri geliştirmek konusunda en etkili araçlardan biri olduğuna inanıyoruz ve bu doğrultuda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz diyen Başkan Şeker şöyle devam etti: “Geçen senelerde olduğu gibi, bu yıl da Brezilya’nın dönem başkanlığı kapsamında düzenlenen G20 toplantılarında Science20 başlıklı alt komisyon toplantılarına ve liderlere yönelik Bilim20 (Science20) zirve deklarasyonuna katkı sunduk. Brezilya Akademisi ile olan yakın iş birliğimiz uluslararası alanda Türkiye’nin bilimsel yetkinliğini temsil etmek adına önemli bir kazanım oldu. Bu toplantıda küresel sorunlar ve çözüm yolları üzerine kurulan bilimsel komitelerde TÜBA üyelerimiz ile yer aldık. İlk kez sosyal adalet başlığıyla yeni bir gündem oluşturulmasına katkıda bulunduk.” dedi.

TÜBA’nın Avrupa ve Türk Dünyasıyla bilimsel işbirliği çalışmaları artarak devam diyor
Prof. Şeker, Türk Dünyası ve akraba topluluklar arasında bilimsel iş birliğini geliştirmek üzere yürütülen çalışmalar kapsamında Mayıs 2024’te Ankara’da TÜBA ev sahipliğinde gerçekleştirilen Genel Kurul ile Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği’nin dönem başkanlığının 2 yıl süresince Akademi tarafından yürütüleceği bilgisini verdi. Başkanlık dönemi boyunca somut, tematik bilimsel iş birliklerini artırarak ortak çalışmaları her alanda geliştirmek üzere geniş bir program planlandığını anlattı. Gelenekselleşen TÜBA yaz okullarıyla, Türk ve akraba toplulukların bilim insanları arasında köprüler kurmayı, bilimsel iş birliğini artırmayı ve aynı zamanda diplomatik ilişkilerin güçlenmesine katkıda bulunmayı sağladığını söyledi. Genç, nitelikli doktora ve post-doc’ların Türk Devletleri bilim diplomasisi ekosistemi içerisinde tanışmalarını ve ortak projeler geliştirmelerine zemin hazırladığına dikkat çekti. Kasım 2024’te Bakü’de gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine taraf ülkelerin katılımıyla COP29 İklim Değişikliği Konferansı'nda Türk Dünyası’nda alternatif enerji kaynakları ve enerji stratejilerine ilişkin iş birliğini teşvik etmek ve Türk bilim insanları olarak küresel iklim eylemine bilimsel katkılar sunmak üzere bir TÜBA paneli düzenlenmesi için öneride bulunulduğunu dile getirdi.

Tarihin derinlikleri bilim diplomasi çalışmalarıyla aydınlanıyor
2024 yılı UNESCO Anma Programı kapsamında, “Ali Kuşçu'nun Vefatının 550. Yıl Dönümü” Merhum TÜBA Şeref Üyesi “Prof. Dr. Fuat Sezgin’in doğumunun 100. Yılı münasebetiyle” “Dîvânu Lugâti't-Türk’ün Yazılışının 950. Yıl Dönümü” olması sebebiyle, TÜBA'nın bilimsel etkinliklerini ulusal ve uluslararası düzeyde programladığını anlatan Şeker; ilk etkinliğin Kırgızistan’da Manas Üniversitesi’nde “Divan-ü Lügat-it Türk ve Türk Dünyasına etkileri” konferansı ile gerçekleştirildiği bilgisini verdi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü iş birliğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde “Uluslararası Ali Kuşçu Sempozyumu”nun ise 18-20 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini, bu sempozyumun tebliğleri, kitaplaştırılacağını belirtti.

Prof. Dr. Muzaffer Şeker Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Türk-İslam Bilim Kültür Mirası (TİBKM) projesi kapsamında yayımlanan eserler ile ilgili Taşkent’te yeni açılacak olan İslam Medeniyet Araştırmaları Merkezi’ne ve Özbekistan Akademisi’ne 60’ı aşmış olan bu projenin eserlerini hediye etmek üzere karşılıklı büyükelçilikler nezdinde mutabakat sağlandığını, “Timur Mirası ve Günümüz Özbekistan’ına Etkileri” başlıklı kapsamlı eserin ise 2024 yılı sonunda kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Başkan Şeker, 2025 yılının “Türk-Macar Bilim ve İnovasyon Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla, Macar Bilimler Akademisi ile tematik bilimsel etkinlikler üzerinde çalışmalar gerçekleştirileceğini söyledi ve “Bu yıl, Macaristan’da düzenlenecek olan World Science Forum 2024 etkinliğinde “Hungary and Türkiye in Focus” başlıklı ortaklaşa bir paneli TÜBA olarak düzenleyeceğiz. Bu konuda Macaristan Büyükelçiliği ve Akademisi ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Bilim, akademi ve diplomasi alanındaki bağlarımızı güçlendirmek için önemli bir fırsat olarak gördüğümüz bu panelde, her iki ülkenin temsilcileri bir araya gelerek ortak projeler üzerinde duracaklar. Türk ve Macar bilim insanlarının birlikte yürüteceği bu çalışmalar, bilimsel diplomasinin somut bir örneği olacak.” dedi.

TÜBA’nın da üyesi olduğu Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (The Association of Academies and Societies of Sciences in Asia - AASSA) dönem başkanlığını TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev yürüttüğü bilgisini veren Şeker “Prof. Dr. Yurdusev’in 3-4 Ekim 2024 tarihinde Karadağ’da düzenlenen Euro-Akdeniz Akademik Ağı’nın (EMAN) Başkanı olarak seçilmesinde aktif bir diplomasi izledik. Başkan yardımcısı olarak ise 2018 TÜBA Ödülü sahibi ve Şeref Üyesi Prof. Dr. Viorel Panaite seçildi. TÜBA olarak geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında “Daha Sürdürülebilir Bir Dünya” temasıyla düzenlenen ekonomi ve sosyal konsey toplantılarında ülkemizi temsil ettik. Şeref Üyemiz Prof. Dr. Jeffrey Sachs’ın daveti ile 20-21 Eylül 2024 tarihlerinde Columbia Üniversitesi'ndeki UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN) Gelecek Zirvesi Öncesi Etkinliği'ne katıldık.” dedi.

İlgili Fotoğraflar