Başkan Şeker, Özbekistan Uluslararası Forumuna Katıldı

Başkan Şeker, Özbekistan Uluslararası Forumuna Katıldı

Başkan Şeker, Özbekistan'ın Kültürel Mirasının İncelenmesi, Korunması ve Popülerleştirilmesi Derneği’nin daveti üzerine “Özbekistan’ın Tarihi Şahsiyetleri ve Dünya Medeniyetinin Gelişimine Katkıları” forumuna katıldı.

World Society for the Study, Preservation and Popularization of the Cultural Legacy of Uzbekistan ve Özbekistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Taşkent, Semerkant ve Buhara'da düzenlenen 60 ülkeden binin üzerinde katılımcı ve konuğun yer aldığı etkinlikte Başkan Şeker’e Başkan Danışmanı Doç. Dr. Cem Korkut eşlik etti.

Toplantının çok verimli geçtiğininin altını çizen Başkan Şeker Özbekistan’nın kültür dünyasını yakından tanımaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu tür toplantılar gönül coğrafyamızla ortak program ve projelerin yolunu açıyor, bizi birbirimize yakınlaştırıyor dedi.

Başkan Şeker, “Timur Dönemi Başyapıtları” sergisinin açılışında Türk-İslam dünyası bilim insanlarının bilime katkılarına anlattı, TÜBA'nın Türk İslam Bilim Kültür Mirası Projesi kapsamında yayınladığı eserler hakkında bilgi verdi. Taşkent müzelerinde hafta boyunca Özbekistan'da korunan Timur dönemi kültürel mirası, uygulamalı halk sanatının şaheserleri ve avangart tabloların bulunduğu pek çok sergiyi takip etti. Özbekistan’ın müze ve kütüphanelerine ziyaretler yapıldı. Başkan Şeker başyapıtların yer aldığı "Kuşan Altını" sergisinde de sunum yaptı. Sergi kapsamında kitap-albüm sunuldu ve "Treasures of the Kuşhan Kingdom" adlı belgeselin ön gösterimi gerçekleştirildi.

Özbekistan Devlet Tarih Müzesi’nde yapılan “Özbekistan Uygulamalı Sanatının Başyapıtları” adlı sergiyi de ziyaret eden Şeker, müzenin “Etnografya” fonunda yer alan uygulamalı sanat koleksiyonlarından ulusal kostümler, kumaşlar, başlıklar, bakır işlemeler ve seramikleri inceledi. Ayrıca etkinlik kapsamında, Elmira Gyul'un “Özbekistan Geleneksel Sanatının Terimleri: Sanatsal Bir Ansiklopedi” sunumu eşliğindeki “Dünya Koleksiyonlarındaki Özbekistan Uygulamalı Sanatının Başyapıtları” başlıklı bir yuvarlak masa tartışmasına katıldı. Sergi öncesinde düzenlenen akademik yuvarlak masa toplantısında, Doğu bilim inanları ve müze profesyonellerinin de aralarında bulunduğu konuşmacılar, Amir Timur ve onun soyundan gelenlerin dünya tarihindeki rolü ve mirası, Özbekistanlı akademisyenlerin ve Türk dünyasının önde gelen isimlerinin Türk dünyasının gelişimine katkıları hakkında bilgi alışverişinde bulundular.

Dr. Korkut’un da konuştuğu Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki “Türkistan Avant-Garde: Mekan ve Zaman Arasında” başlıklı sergide Özbekistan Kültür Bakanı Özodbek Nazarbekov, World Society for the Study, Preservation and Popularization of the Cultural Legacy of Uzbekistan Yönetim Kurulu Başkanı Firdavs Abdukhalikov da bulundu. Konuşmacılar, bugün Özbekistan'ın Üçüncü Rönesans'ın temellerini attığına ve kültürel mirasın sadece ülkemizde değil, yurt dışında da giderek daha popüler ve tanınır hale geldiğine dikkat çekti.

Başkan Şeker ve Dr. Korkut program kapsamında Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Abu Rayhan Beruni Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nü ziyaret etti.Özbekistan Medeniyet ve Kültür Bakanı Nazarbekov Ozodbek Axmadovich ve Özbekistan Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Abdukhalimov Bakhrom ile görüştü.