Başkan Şeker, I. Uluslararası İslam Forumu'na Katıldı
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, 7-11 Temmuz 2026 tarihleri arasında Taşkent, Semerkant ve Termez'de düzenlenen 1. Uluslararası İslam Forumu “İslam Medeniyeti: Barış, Hoşgörü ve Aydınlanma Yolu” programına katıldı.
Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen forum, 60'tan fazla ülkeden bilim insanlarını, düşünürleri, uluslararası kuruluş temsilcilerini, müze, kütüphane ve araştırma merkezi yöneticilerini bir araya getirerek İslam medeniyetinin ilmi, kültürel ve manevi mirasını küresel ölçekte değerlendirdi. Forum kapsamında özellikle İmam Buhârî, İmam Tirmizî ve İmam Mâtürîdî'nin insanlık düşüncesine katkıları ile barış, hoşgörü ve aydınlanma ekseninde uluslararası iş birliği imkânları ele alındı.
Forumda konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye ile Özbekistan arasındaki köklü bilim ve medeniyet bağlarına dikkat çekti. Prof. Şeker, "Taşkent ile Ankara arasına dağlar, bozkırlar ve denizler girebilir. Ancak haritalar yalnızca mesafeyi ölçebilir; ortak hafızayı ölçemez." ifadeleriyle iki ülke arasındaki ortak medeniyet mirasının coğrafi sınırların ötesinde güçlü bir bağ oluşturduğunu vurguladı. Prof. Dr. Şeker, İmam Buhârî'nin bilgiyi doğrulamaya dayalı ilmî yaklaşımının günümüz bilim anlayışıyla örtüştüğünü belirterek, “Modern akademik dünyanın ‘hakem değerlendirmesi’ ve ‘kanıta dayalı yaklaşım’ dediği ilkeler, asırlar önce İmam Buhârî'nin ilmî ahlakında hayat bulmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmasında İslam medeniyetinin insanlığın ortak bilim mirasına yaptığı katkılara da değinen Başkan Şeker, Harezmî'den İbn Sînâ'ya, Bîrûnî'den Uluğ Bey'e uzanan bilim geleneğinin yalnızca İslam dünyasını değil, tüm insanlığı etkilediğini ifade etti. Günümüz dünyasının kutuplaşma ve bilgi kirliliği gibi sorunlarla karşı karşıya olduğuna işaret etti ve “İslam medeniyeti yirmi birinci yüzyıla seslenecekse, bunu ancak bu forumun adında da ifadesini bulan barışın, hoşgörünün ve aydınlanmanın diliyle yapacaktır.” sözleriyle ortak medeniyet değerlerinin günümüzdeki önemine dikkat çekti. TÜBA'nın uluslararası bilimsel iş birliklerine verdiği önemi de vurgulayan Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ortak medeniyet mirasına yönelik araştırma projeleri geliştirilmesi, yazma eserlerin tenkitli neşri ve dijital ortama aktarılması, genç araştırmacılar arasında değişim programlarının oluşturulması ve İslam bilim tarihi alanında ortak akademik platformların kurulması konusunda TÜBA'nın her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu ifade etti.