Başkan Şeker BTÜ’de Konuştu

Başkan Şeker BTÜ’de Konuştu

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) tarafından düzenlenen “BTÜ Konuşmaları” kapsamında “Bilim Diplomasisi ve Akademi”yi anlattı. 

Encümen-i Daniş’ten bu yana Türkiye’nin akademi bilim geleneğini anlatarak sözlerine başlayan Başkan Şeker, TÜBA’nın yapısı, program ve projeleri hakkında bilgi verdi. Akademi’nin uluslararası bilim ve akademi dünyasıyla yürüttüğü bilim diplomasisi çerçevesinde ulusal akademiler arası ilişikleri, çatı kuruluşlara üyelikleri, iş birliğiyle yürütülen küresel program ve projeleri, Asya ve Türk dünyasıyla gerçekleştirilen iş birliklerinin yanı sıra TÜBA ve G20-Science -20 toplantılarının önemini detaylandırdı. Akademik özgürlükler ve akademik çatı kuruluşların misyonlarını yineledi. Akademinin yayımladığı süreli ve süresiz İngilizce, Arapça, Fransızca gibi farklı dillerdeki yayınlarının da bilim diplomasisinin bir parçası olduğunu dile getirdi. Bu doğrultuda TÜBA tarafından yayımlanan Sustainability Practices: Cases from Businesses and Charities, Ferec Baʿde’ş-Şidde - Arapça Versiyon, İslam'da Bilim ve Teknik (Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, 5 cilt; Kırgızca ve Rusça, 1. cilt) gibi çok sayıda eseri örnek olarak gösterdi.

Bilim ve akademinin kalkınma üzerindeki etkilerine de değinen Prof. Şeker gelişmenin inovasyon ve kararlılık üzerinde yükseldiğini söyledi ve konuşmasını Hz.Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin "Her gün bir yerden göçmek ne iyi, Her gün bir yere konmak ne güzel, Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş, Dünle beraber gitti cancağızım / Ne kadar söz varsa düne ait, Şimdi yeni şeyler söylemek lazım." sözleriyle sonlandırdı.

İlgili Fotoğraflar