Başkan Şeker, BM Gelecek Zirvesi'ne Katıldı
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, New York'ta 22-23 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Gelecek Zirvesi’ndeki (Summit of the Future) Daha İyi Bir Yarın İçin Çok Taraflı Çözümler Oturumuna katıldı.
BM Genel Kurulu'nun 79. oturumu çerçevesinde düzenlenen oturumun alt başlığı “Uluslararası Barış ve Güvenlik için Çok Taraflılığı Geliştirmek” kapsamında dünyanın artan jeopolitik gerilimler, çok kutuplu güç yapısının ortaya çıkışı ve terörizm gibi tehditlerle karşı karşıya olduğu bir dönemde, barış ve güvenliğin sağlanması için güçlü, kapsamlı ve çok taraflı çözümlere duyulan ihtiyacın ele alındığı oturumda uluslararası iş birliğinin önemi vurgulandı. Özellikle teknolojinin güvenlik üzerindeki etkileri ve terörizm tehdidi gibi yeni gelişen zorluklar üzerinde duruldu. Uluslararası toplumun karşılaştığı zorlukların herhangi bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği büyüklükte olmadığı görüşüldü. Çok taraflı iş birliği, barışın kalıcılığı ve devamlılığının sorunların çözümündeki etkisi masaya yatırıldı. Aynı zamanda, kadınların barış ve güvenlik konularında karar alma mekanizmalarında tam, eşit ve anlamlı katılımının sağlanmasının kritik olduğuna değinildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres "Yeni Bir Barış Gündemi" başlıklı politika özeti de oturumda tartışılan temel konular arasında yer aldı. Guterres, güven ve dayanışmanın yeniden inşa edilmesi ve küresel barış için kolektif eylemin kaçınılmaz olduğu bir döneme işaret etti.
Prof. Şeker’in yer aldığı “Uluslararası Barış ve Güvenlik için Çok Taraflılığı Geliştirmek” oturumuna Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio başkanlık ederken, Fiji Cumhurbaşkanı Ratu Wiliame Maivalili Katonivere ve Zimbabve Cumhurbaşkanı Emmerson Mnangagwa gibi birçok devlet başkanı da katılım sağladı. Oturumda ayrıca Slovenya, İzlanda, Guatemala, Angola gibi birçok ülkenin dışişleri bakanları ve bakan yardımcıları yer aldı.
BM tarafından sosyal medya ortak mevzuat düzenlemesi yapılmalı
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in oturuma katılımı, Türkiye’nin bilimsel ve diplomatik olarak uluslararası barış ve güvenlik hedeflerine olan bağlılığını ortaya koydu. Başkan Şeker “BM’nin çok taraflı iş birliği ve barış çabalarının bir parçası olarak Türkiye'nin bu alandaki rolü önemli. Uluslararası iş birlikleri ile bilim ve barış arasındaki güçlü bağları vurgulayan bir platformda TÜBA’nın bilim diplomasisi yürütmesini devam eden çalışmalarımız ve gelecek vizyonumuz çerçevesinde stratejik yol haritamız açısından çok değerli buluyoruz.” dedi. Prof. Şeker, küresel meselelerin çözümü için bilimsel ve akademik katkıların ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti, Türkiye'nin bu alandaki aktif rolünün altını çizdi.
Prof. Şeker, sosyal medyanın yanlış kullanımının olumsuz etkilerinin birey ve toplum üzerindeki güvenlik sorunlarının, ayrıca toplumsal hayatta ticaret, siyaset, eğitim, aile ve dil ve sanat başta olmak üzere kültürel değerler üzerindeki uzun vadeli olumsuz etkilerinin tedbir alınmazsa toplumsal barış ve bireyin temel hak ve özgürlükler açısından risk barındırdığını söyledi. Sosyal medyanın bağımlılık ve dijital cehaletin sonucu olarak kontrolsüz bir güce neden olduğunun, kasıtlı paylaşımlarla cehalet, dedikodu, bencillik, kindarlık ile düşmanlığı besleyen sağlıksız bilgi çukurunda hayati öneme sahip hasarların düzeltilmesi mümkün olmayan bir sürece doğru evrilme tehlikesi taşıdığının altını çizdi. Ülkelerin, politika yapıcıların BM şemsiyesi altında acil ortak mevzuat düzenlemelerinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Reformların gerekliliği
Oturumda ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin reform ihtiyacı tartışıldı. Reformun, küresel güvenlik mimarisinde 21. yüzyılın gerçeklerine daha uygun bir yapının inşa edilmesi adına uzun zamandır geciktiği ifade edildi. Prof. Dr. Muzaffer Şeker, çok taraflı iş birliklerinin güçlendirilmesinin Türkiye’nin küresel güvenlik ve barış hedeflerine yönelik katkılarını daha da artıracağını belirtti.
Zirve boyunca, dünya liderleri BM Şartı'na bağlılıklarını ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (SDG) yeniden teyit ederek, küresel yönetişimde daha kapsayıcı ve adil bir sisteme geçişin gerekliliğini ele aldı. Zirvede "Gelecek İçin Pakt"ın kabul edilmesi beklenirken, bu paktın bir parçası olarak Küresel Dijital Anlaşma ve Gelecek Nesiller Deklarasyonu gibi önemli belgeler de gündeme alındı.