Başkan Şeker, Asya Kimya Kongresi’ne Katıldı

Başkan Şeker, Asya Kimya Kongresi’ne Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İTÜ Maslak Kampüsü’nde Türkiye Kimya Derneği tarafından düzenlenen Asya Kimya Birlikleri Federasyonu’nun (Federation of Asian Chemical Socities-FACS) himayesindeki 19. Asya Kimya Kongresi’ne (Asian Chemical Congress) katıldı.

Açılışını TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in yaptığı programda; TÜBA Üyeleri TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Prof. Dr. Reşat Apak, Prof. Dr. Saim Özkar, Prof. Dr. Mustafa Ersöz, Prof. Dr. Bekir Çetinkaya, Prof. Dr. Sezgin Bakırdere ile kongre ve FACS Genel Sekreteri Doç. Dr. Önder Metin ile çok sayıda TÜBA GEBİP Ödül sahibi bilim insanları katıldı.

Geleceğimizi sürdürülebilir sistemler üzerine inşa etmeliyiz.
Her iki yılda bir düzenlenen dünyanın en geniş katılımlı kimya kongresinde konuşan Başkan Şeker, kongrede bulunmanın kendisi için bir onur olduğunu ifade etti. Sözlerine TÜBA ve programları hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Şeker şöyle konuştu: “Kimya, dünyada ortaya çıkan sorunları çözmemize veya hammaddelerin keşfedilmesi, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerle değerli son ürünlere dönüştürülmesine yardımcı olur. Küresel krizlerin temel gereklilikleri olan verimlilik, kirliliğin azaltılması ve temiz teknolojinin üretilmesindeki gelişmeler, yeşil/sürdürülebilir kimyasal ilkelerle sağlanabilir. Kimya, bugün ve gelecekte yönettiğimiz toplumları doğa ile uyum içinde korumamıza yardımcı olur. Özellikle çevrenin korunmasına özen gösterilmesi ve optimum verimlilikle hammadde kullanımı, gelecek nesillerin bizden beklediği başlıca sorumluluklar. Gelecek nesiller için bir şeyleri değiştirme şansımız varken, geleceğimizi sürdürülebilir kimya sistemleriyle şekillendirmeye çalışalım.” dedi.

Yüksek nitelikli bilim insanlarında oluşan TÜBA üyelerinin %15'i dolaylı ya da doğrudan olmak üzere kimya alanında çalıştığının altını çizen Şeker “Akademi olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında birçok proje yürütüyoruz. Bunlardan biri de 2023 yılı içinde yayımlamayı planladığımız TÜBA Doğa Bilimleri Terimleri Sözlüğü. Sözlükte, kimya gibi birçok temel bilimde kullanılan önemli terimlerin Türkçe çevirileri yer alacak.” dedi.

İlgili Fotoğraflar