ALLEA 16. Genel Kurulu Lizbon’da Gerçekleştirildi

ALLEA 16. Genel Kurulu Lizbon’da Gerçekleştirildi

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev’in de katıldığı Avrupa Akademileri Federasyonu’nun (Federation of All European Academies – ALLEA) 16. Genel Kurulu 23-24 Nisan 2015 tarihlerinde Lizbon’da gerçekleştirildi.

ALLEA Genel Kurul kapsamında; tarihte, günümüzde ve gelecekte Avrupa’da bilim ve araştırma ana teması üzerine “Avrupa’da Bilim ve Araştırma – Geçmiş, Bugün ve Gelecek: Lizbon Gündeminin 15 Yılı” adlı sempozyum düzenlendi. Sunumlar ve tartışmalarla bilim ve araştırmada karşılaşılan sorunlar ele alındı ve daha yaratıcı ve somut çıktıların oluşturulabilmesi için yapılması gereken çalışmalar gözden geçirildi. Tartışmalar üniversitelerin ve genç bilim insanlarının karşılaştığı sorunlar ve ayrıca 15 sene önce başlatılan Lizbon Agenda’sı kapsamında belirlenen hedeflerden neden uzak kalındığı üzerinde odaklandı. Bu çerçevede bilgi temelli ekonomiye geçiş ve genç bilim insanlarının desteklenmesi, araştırma için yeni fonların bulunması noktalarına özellikle dikkat çekilen "15 Years of Lisbon Agenda"  başlıklı ortak bir bildiri kabul edildi. Sempozyumun ardından 2015 yılı “Madame de Staël Kültürel Değerler Ödülü” törenle Profesör Hellen Wallace’a verildi.

24 Nisan’da Lizbon Bilimler Akademisi’nin (Academy of Sciences of Lisbon) ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalışma toplantısında ALLEA’nın son bir yıllık aktiviteleri ve bütçesi görüşüldü. Genel Kurul’da ayrıca; başkanlık süresi sona eren Profesör Günter Stock yeniden 3 yıllığına ALLEA başkanı seçildi.