AASSA&NASSL'nin Hükümetlere Bilim Önerilerinin Kurumsallaştırılması Çalıştayı

AASSA&NASSL'nin Hükümetlere Bilim Önerilerinin Kurumsallaştırılması Çalıştayı

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev’in başkanlığını yaptığı Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA) ve Sri Lanka Bilimler Akademisi (National Academy of Sciences of Sri Lanka-NASSL) tarafından düzenlenen “Hükümetlere Bilim Önerilerinin Kurumsallaştırılması” çalıştayında TÜBA’yı Akademi Başkan Danışmanı Dr. Musab Talha Akpınar temsil etti.

Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da düzenlenen; Bilim Akademisi başkanları, kamu temsilcileri, uluslararası kuruluşlar ve dernekler, araştırmacılar, eğitimciler farklı disiplinlerden sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı toplantının açılışını AASSA Başkanı Prof. Yurdusev ile Sri Lanka Bilimler Akademi Başkanı Prof. Dr. Nadira Karunaweera yaptı.

Prof. Dr. Yurdusev konuşmasında bilim akademilerin hükümetler ve politikacılara her zaman destek mahiyetinde önerilerde bulunmasının öneminden bahsetti. Yurdusev, çalıştayın bilimin kurumsallaşmasının ve bilim tavsiyelerinin çeşitli yönlerini incelendiğini, bu detaylandırmanın konu hakkındaki önemli başlıklara ışık tutacağını, öne çıkan pek çok sorunu aydınlatacağını nihayetinde kurumsallaşmaya önemli bir katkı sunduğunu söyledi.

Toplantının ikinci oturumunda Situation Analysis of Science Advice to Governments in Turkey (Devletler İçin Bilimsel Danışmanlığın Durum Analizi) başlıklı sunum yapan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Musab Talha Akpınar, TÜBA ve TÜBİTAK ile TC. Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulunun kurumsallaşma üzerindeki öneminin ve politik anlamda katkılarının önemli olduğunu ifade etti. Bunun yanında hükümetin bilimsel kurumları oluşturması, desteklemesi ve yönetsel kararlar için bilim insanlarının fikirlerine başvurmasının modern çağdaki öneminden bahsetti. Çalıştayda 10 farklı Asya ülkesinden bilim akademileri sunumlarını gerçekleştirdi; toplantıdaki bilgi alışverişiyle bilim akademilerinin ve bilimsel önerilerin kurumsallaştırılması konusuna ve bu konudaki sorunlar irdelendi, sorulara cevap arandı, bilimde ve toplumda var olan uygulamalara katkı sağlandı.