4.Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi Gerçekleştirildi

4.Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi Gerçekleştirildi

Yurt dışındaki Türk bilim insanları ile öğrenciler İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 21-22 Mayıs tarihlerinde bir araya geldi. Uluslararası akademik bilgi paylaşım ağı TAF Network tarafından düzenlenen ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın da açılış konuşmasını yaptığı 4. Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’ne Amerika’dan Japonya’ya, Kanada’dan Norveç’e ve aynı zamanda Fransa, İsviçre ve İsveç’e kadar dünyanın farklı ülkelerinde çalışan çok sayıda Türk bilim insanı katıldı.

2016 temasını “Sınır Tanımayan Başarılar” olarak belirleyen TAF Network, yurt dışındaki bilim insanlarının çalışmalarına, akademik hayatın farklı ülkelerdeki yapısına ve farklı ülkelerdeki üniversitelerin eğitim sistemlerine yer veren birçok program düzenledi. Akademisyenler öğrencilerin yurt dışında eğitimle ilgili sorularını yanıtladı, önerilerde bulundu. Zirve rehberliğinde Türkiye’deki öğrenciler çevrimiçi veya yüz yüze, dünyanın önde gelen üniversite ve araştırma merkezlerinde çalışan bilim insanları ile iletişime geçti.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil gibi birçok isim de çeşitli oturumlarla katılarak destek verdi. Ayrıca Waterloo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur, Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul, EPFL Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Leblebici, Norveç Bilim ve Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Yakşi, Boston College’tan katılan Prof. Dr. Utku Ünver, İsveç Uppsala Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bahri Uzunoğlu, Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utkan Demirci’yle birlikte pek çok akademisyen de katıldı.

“Türkiye’de yükseköğretimde niceliksel açıdan büyümeyi yakaladık”
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar Zirve’nin açılış konuşmasında, Türkiye’de yükseköğretimde niceliksel gelişimin sağlandığını fakat nitelikte eksikliklerin olduğunun altını çizdi. Türkiye’de son yıllarda üniversite sayısında büyük bir artış olduğunu ifade eden Acar, “Türkiye’de yükseköğretimde niceliksel açıdan büyümeyi yakaladık. Ancak keşke daha öncede bu süreçle paralel gidebilseydi dediğimiz niteliksel gelişme noktasında eksiklerimiz söz konusu. Bu konuda ilerlemek için uluslararası etkileşimin büyük faydaları var. Ayrıca eskiden devlet bilim insanlarına burs verdiğinde, Türkiye’de mecburi hizmet zorunluluğu koyuyordu. Ancak artan ulaşım ve iletişim olanakları ile yurt dışında çalışan bilim insanlarının mecburi hizmet yanında ekonomimize katkı sunmaları için alternatif yolları da mümkün hale getirdi.” diye konuştu.

Prof. Acar ayrıca; İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, TÜBA Asli Üyesi ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ve Fransa Rounen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul’un yer aldığı oturumun da moderatörlüğünü gerçekleştirdi.

“Bilimde güçlü olmadan, bir ülkenin güçlü olması imkânsız”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise bir ülkenin güçlü olmasının yolunun bilimden geçtiğini vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Bilimde güçlü olmadan, bir ülkenin güçlü olması imkânsız. Bugün çok turist çekmek ya da çok fazla petrole sahip olmak güçlü bir ülke olmak için yeterli değil. Ülkenin bilimde ileri bir konuma gelmesi için iyi bilim insanlarına sahip olmalısınız, bunun yolu da kaliteli üniversitelerden geçiyor. Türkiye olarak bu anlamda hala hedeflerimizin çok uzağındayız. Ancak bunun için çalışıyoruz.”

Prof. Kavranoğlu ayrıca “ABD’nin önde gelen üniversiteleri iyi öğrenciler arıyor. Yanlarında araştırmalarda çalışabilecek nitelikli öğrencilere bu ülkelerde büyük bir ihtiyaç var. Onlara bilim ile ilgili vizyonu doğru bir şekilde gösterirseniz, bu üniversitelerde eğitim alabilir ve araştırmalarda çalışabilirsiniz” dedi.

Sınır Tanımayan Başarı Ödülleri
Yurt dışında yaptığı başarılı çalışmalarla Türkiye’nin adını başta bulunduğu ülke olmak üzere dünyaya duyuran bilim insanlarına her yıl geleneksel olarak verilen Sınır Tanımayan Başarı Ödülleri, 2016 yılı katılımcı öğretim üyelerine Prof. Dr. Acar ve Prof. Kavranoğlu tarafından takdim edildi.