23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milletimizin egemenlik ve bağımsızlığının simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 94. yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk ve Dünya çocuklarına armağan edilen, aziz milletimizin ve geleceğimizin umudu çocuklarımızın ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum.
 
İlk defa TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanan ‘23 Nisan Milli Bayramı’; ‘Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ve Atatürk'ün himayesinde düzenlenen ‘23 Nisan Çocuk Bayramı’nın birleşmesiyle, bugün kutlanan ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ adını aldı. Hakimiyet-i Milliye Bayramı; saltanatın kaldırılışını, TBMM'nin açılışını ve egemenliğin padişahtan alınıp halka verilmesini kutlamak, ‘23 Nisan Çocuk Bayramı’ ise; savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukları bahar şenliğiyle sevindirmek amacını taşıyordu.
 
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u ‘Çocuk Yılı’ ilan etmesinin ardından, ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'yle, bayramı uluslararası düzeye taşıdı. 

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar
Akademi Başkanı