2024 Asya Bilim Akademileri Forumu

2024 Asya Bilim Akademileri Forumu

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Kore Bilim ve Teknoloji Akademisi’nin (KAST) davetiyle Güney Kore'de düzenlenen 2024 Asya Bilim Akademileri Forumu’na katıldı. Forumda TÜBA Asli Üyesi ve Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nur Yurdusev de yer aldı.

Asya ülkelerinin ekonomi, kültür ve bilim gibi çeşitli alanlarda küresel ölçekte giderek çok daha etkili hale gelmesi; ulusal büyümenin temel itici gücü bilim ve teknolojinin öneminin artması dolayısıyla KAST, Asya ülkelerinin akademi başkanlarını "Asya'da Bilim ve Teknolojinin İlerlemesi" teması altında ve 30. yıl kutlaması kapsamında bir araya getirdi. Kore Bilim ve Teknoloji Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ook  Joon Yoo ve AASSA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nur Yurdusev’in konuşmalarıyla açılan forumda yapılan tartışmalara dayalı olarak ortak bir deklarasyon yayımlanacağı bilgisi aktarıldı.

TÜBA’nın yanı sıra Nepal Bilim ve Teknoloji Akademisi, Malezya Bilimler Akademisi, Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi, Endonezya Bilimler Akademisi, Japonya Bilim Konseyi, Pakistan Bilim Akademisi, Filipinler Ulusal Bilim ve Teknoloji Akademisi temsilcilerinin yer aldığı programda 3 oturum düzenlendi.

“Odağımız yapay zekâ, nanoteknoloji ve yenilenebilir enerji”
Her bir bilim akademisi başkanının ülkelerindeki bilim ve teknolojinin mevcut durumu hakkında sunum yaptığı toplantıda Başkan Şeker, Türkiye'nin ulusal gündeminin temelini oluşturan fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında inovasyon ve büyümeyi teşvik etme yaklaşımını anlattı. Türkiye’nin STEM politikasının dört ana hedef üzerine inşa edildiğini ifade etti ve şöyle konuştu “Eğitimin geliştirilmesi hedefiyle ilkokuldan lisansüstü çalışmalara kadar her düzeyde STEM eğitimini güçlendirmeye kararlıyız. Gelecek nesilleri hızla gelişen teknolojik ortama hazırlamak için dijital okuryazarlık ve yapay zekayı ulusal müfredata entegre ediyoruz. Araştırma ve inovasyonu teşvik etmek üzere akademi ve sanayi arasında köprü kuran iş birliğine dayalı bir ekosistem geliştirmenin öneminin farkındayız. Türkiye olarak, küresel liderlik için büyük potansiyel taşıdığına inandığımız yapay zekâ, nanoteknoloji ve yenilenebilir enerji gibi en yeni alanlara odaklanıyoruz. Küresel bilim ve teknoloji ortamı giderek daha rekabetçi hale gelirken politikalarımızı uluslararası standartlarla uyumlu hale getiriyoruz. Kadınların STEM'e katılımını sağlamak bizim için bir öncelik; kadınları STEM alanlarında kariyer yapmaya teşvik eden özel programlar başlattık, bu sayede çeşitli ve dinamik iş gücümüz açığa çıkacak.” dedi.

Ar-Ge yatırımları açısından Türkiye’nin önemli bir ilerleme kaydettiğini belirten Prof. Şeker, 2023’te ulusal GSYH'nın %1,6'sının Ar-Ge'ye ayrıldığını, hedefin 2028 yılına kadar %2 olduğunu, üniversite ve sanayi iş birliği projelerinde ilerleme açısından yatırımın önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2053 vizyonu çerçevesinde küresel STEM inovasyonu ve eğitiminde ilk 20 arasında girmek üzere çalıştığı bilgisini veren Başkan Şeker, iklim eylemi ve sürdürülebilir kalkınma gibi küresel önceliklerle uyumlu kritik alanlar olan sürdürülebilirlik, akıllı teknolojiler ve yeşil dönüşüm üzerine çalışmalar yürütüleceğini bildirdi. Akademik araştırma ve endüstri uygulamaları arasındaki mesafeyi program, proje, destek ve teşviklerle kapatmak üzere çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ayrıca STEM eğitimin ülkenin her köşesinde eşit erişimin sağlanmasının da öncelikli ihtiyaçlar arasında olduğunu belirtti.

Prof. Şeker konuşmasının sonunda “Türkiye STEM'i geliştirme konusunda önemli adımlar attı. Devam eden süreçte ülkemiz içinde ve uluslararası ortaklarla iş birliğinin sürdürülmesi gerekiyor. Genç yeteneklerin kaybı, akademi ve sanayi arasındaki uçurum ve eğitime eşit erişim gibi karşılaştığımız zorluklar Türkiye'ye özgü değil. Bugün burada temsil edilen pek çok ülke tarafından paylaşılıyor. İşte bu nedenle bu tür forumlar birbirimizden bir şeyler öğrenmemize ve ortak hedefler doğrultusunda birlikte çalışmamıza olanak sağladığı için çok değerli.” dedi.

İlgili Fotoğraflar