2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni

2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 9 Ekim 2023 tarihinde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Törende TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve devlet erkânının yanı sıra bakanlar, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler ve rektörler, akademisyenler ile öğrenciler de yer aldı

Törende yaptığı konuşmada, toplumun mükemmeliyet merkezi olarak kabul edilen üniversitelerin, bireylere mesleki formasyon kazandırmanın ötesinde rollere sahip olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üniversiteler, birer bilim yuvası olmaları yanında öğrencilerin entelektüel gelişimlerine katkı sunan, yeteneklerini keşfetmelerini sağlayan, kendi gelenekleri olan evrensel kurumlardır. Üniversiteler, yetiştirdiği nesillerle bir memleketin hem talihini hem tarihini değiştirir” açıklamasında bulundu.

Kontenjanları artırarak üniversite kapılarındaki yığılmanın önüne geçtik
Beşeri, ekonomik ve sosyal kalkınmanın lokomotifi olan üniversitelerin, ülkeler açısından uluslararası düzeyde rekabetin itici gücünü oluşturduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversiteleri sadece bilim ya da meslek öğrenme yeri olarak görmek sığ bir bakış açısıdır. Üniversitenin esas işlevi, kültür aktarımına ve gelişimine öncülük etmek, döneminin fikirler sistemini inşa etmek, her alanda toplumun seviyesini yükseltmektir. Dolayısıyla üniversite, toplumun ve hayatın dışında değil, bilakis tam merkezinde yer alan bir müessesedir.”

Üniversite sayısını 76’dan 208’e çıkartarak isteyen her gence evine en yakın yerde yükseköğrenime katılmasının yolunu açtıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üniversitelerimiz vasıtasıyla bilginin, kültürün ve bilimin 81 vilayetimizin tamamına yayılmasını kolaylaştırdık. Kontenjanları artırarak üniversite kapılarındaki yığılmanın önüne geçtik” diye ekledi.

2023-2024 Akademik Yılı’nın öğrenciler, akademisyenler, idari personel ve ülke için hayırlı olmasını dileyen Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak, Türkiye Yüzyılında vizyonumuz; kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışını benimseyen, çeşitliliği ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu insan gücü profili ile üniversite-sektör iş birliği modellerini destekleyen; nihayet ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara duyarlı, evrensel düzeyde geleceğe yön veren yenilikçi ve rekabetçi bir yükseköğretim sistemi inşa etmektir.” ifadelerini kullandı.

TÜBA Üyelerine 2023 Yükseköğretim Kurulu Üstün Başarı Ödülü
Konuşmaların ardından 2023 Yükseköğretim Kurulu Üstün Başarı Ödülleri sahiplerine takdim edildi. Akademisyenler ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı.

Bireysel Ödüller’de Yükseköğretim Kurulu tarafından hoca ile öğrencisinin ilişkisine dikkat çekmek ve bu konuya önem verildiği göstermek amacıyla doktora öğrenci ile danışman hocası birlikte ödüllendirildi.

Bireysel Ödüller kapsamında “Yılın Doktora Tezi Ödülleri”ne Güzel Sanatlar ve Mimarlık kategorisinde layık görülen araştırma görevlisi Hüseyin Cem Esen ve tez danışmanları Prof. Dr. Sevilay Çınar ve Prof. Dr. Okan Murat Öztürk, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde Dr. Hülya Kınık ve tez danışmanı Doç. Dr. Özgür Tüfekçi, Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde Dr. Kemal Koca ve tez danışmanı Prof. Dr. Mustafa Serdar Genç, Sağlık ve Spor Bilimleri kategorisinde Cansel Vatansever ve tez danışmanı Prof. Dr. Füsun Can ödül aldı.

Kurumsal Ödüller kapsamında Dijital Dönüşüm ve Büyük Veri Çalışmaları Ödülü ile Toplumsal Sorumluluk Ödülü İstanbul Teknik Üniversitesine, Uluslararası İş Birliği Ödülü Gazi Üniversitesine, Üniversite-İş Dünyası İş Birliği Ödülü Sabancı Üniversitesine, Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü Uşak Üniversitesine layık görüldü.

Dijital Dönüşüm ve Büyük Veri Çalışmaları Ödülünü İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, Toplumsal Sorumluluk Ödülünü TÜBA Asli Üyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Ali Tüfekçi, Uluslararası İş Birliği Ödülünü Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ve proje yürütücüleri TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Erden Banoğlu ile Prof. Dr. Burcu Çalışkan, Üniversite-İş Dünyası İş Birliği Ödülünü Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Adnan Kefal, Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülünü TÜBA Asli Üyesi, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Yaşar Gök aldı.

Özel Alan Ödülü kapsamında Milli Yenilik kategorisinde Dr. Özkan Doğanay ödüllendirildi. Doğanay ödülünü Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile birlikte aldı. Özel Ödül ise İlme ve Talebeye Hizmet kategorisinde Prof. Dr. Salih Tuğ’a verildi.

İlgili Fotoğraflar