100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Sahiplerine Tevdi Edildi
Cumhurbaşkanlığı himayesinde TÜBA ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) ortaklaşa düzenlediği "100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde sahiplerine verildi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile farklı üniversitelerden rektörler, ödül alan akademisyenler ve aileleri katıldı.
Toplam 77 bilim insanı ödüllendirildi
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilim kültürünün toplumda yaygınlaştırılması amacıyla 2007’den bu yana 47 bin projeye toplam 4 milyar lira destek sağladıklarını belirterek, farklı alanlarda atılan adımlarla Türkiye’nin çok farklı bir noktaya ulaştığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, marifetin iltifata tabi olduğunu belirterek, iyi ve başarılı olanı, ülke önünde yeni yollar açanı ödüllendirmek ve insanlığın ortak bilim hazinesine katkı yapanı takdir etmenin görev olduğunu söyledi ve başarıların desteklendikçe büyüdüğünü, sahip çıkıldıkça geliştiğini, toplum tarafından kıymeti bilindikçe serpileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eserleriyle bilim dünyasına önemli katkılar sunan, ülkemizin yarınları adına gece gündüz demeden çalışan tüm bilim insanlarımızı, şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Bu sene 77 bilim insanımız, TÜBA ve TÜBİTAK ödüllerine layık görüldü. Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri'ni bu yıl sağlık ve yaşam bilimleriyle fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde üç bilim insanımıza veriyoruz. Bu üç ödülle TÜBA Akademi Ödüllü bilim insanı sayımız 28'e yükseliyor. Üstün başarılı genç araştırmacılara verilen TÜBA-GEBİP Ödüllerini ise 24 farklı üniversiteden 34 genç bilim insanımıza takdim edeceğiz. Böylece TÜBA Ödülü kazanan bilim insanı sayımız 644'e ulaşıyor. Bilimsel telif eser ödüllerinden 13 Türkçe bilimsel telif eserimiz ödül almaya hak kazandı. Bu kategoride vereceğimiz üç özel ödülle merhum Halil İnalcık, Kemal Karpat ve Mehmet Genç hocalarımızın hatırasını yaşatıyoruz. Bu ödüllerle, bu alanda ödül alan sayısı 239'a çıkacak." Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100. Yıl TÜBİTAK Ödülleri kapsamında ise 21 farklı üniversite ve araştırma kurumundan bilim insanına yedi bilim ödülü, bir özel ödül, bir hizmet ödülü ve 18 teşvik ödülü vereceklerini aktardı.
Türkiye geleceğe güvenle bakıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört gün sonra 2023'ün tamamlanacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "İnşallah, yeni umutlar, yeni heyecanlar ve yeni beklentilerle 2024 senesini karşılayacağız. Geride bırakmakta olduğumuz 2023 senesi, Cumhuriyetimizin 100. yılı olmasından dolayı bizim için özel anlamlar ihtiva ediyor. Tam altı asır boyunca dünyaya nizam veren, insanlığa adalet ve refah dağıtan bir cihan imparatorluğunun bakiyesi üzerine kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti, 100. yaşını tamamlayıp yeni bir asra yelken açarken, Allah'a hamdolsun geleceğine hiç olmadığı kadar güvenle bakmaktadır. Türkiye Yüzyılı'nın aydınlığı, 85 milyon vatandaşımızla birlikte Filistin'den Türkistan'a, Afrika'dan Balkanlar'a, dünyanın dört bir yanındaki mahzun ve mazlum yürekleri de ısıtmaktadır. Sadece çevresinde değil, bölgesinden başlayarak çok geniş coğrafyada nüfusu artan, sözü, duruşu, politikaları ilgiyle takip edilen bir Türkiye gerçeğinden bahsediyoruz."
Merhamet ve adaletle yükselen medeniyette bilim insanlığa iyilik getirir
Kritik teknolojilerde ülkemizin ve insanlığın yarınlarını, bilimi ve teknolojiyi, hegemonya savaşlarının silahları olarak gören sömürgecilere, yüksek kazanç hırslarıyla insanlığın huzurunu ve geleceğini tehdit eder hale gelen teknoloji tekellerine terk etmeyeceğiz diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yapay zekadan kuantum teknolojilerine, yeni nesil nükleer reaktörlerden sentetik biyolojiye, araştırma kapasitesini artırdıklarını söyledi. İnsanlığın, küresel meselelere ortaklaşa çözüm teklifi sunamaz hale geldiğini belirten Kacır, "Zirveye yükselmiş, insanoğlunun tahayyül sınırlarını zorlayan düzeyde bilimsel çalışmalar, başka gezegenlerde yaşam arayışlarını dahi gündem ederken, yeryüzünde en temel insani yaşam imkanlarına bile erişemeyen milyarlarca insanın dertlerine çare olabilmekten çok uzak. Özetle, asırlar boyu devam edeceği düşünülen sistem, adaletsizlikler üzerine inşa edilen müesses nizam, hakiki bir dünya düzenine dönüşemediğinden hızla çatırdıyor. Ancak merhamet ve adaletle yükselen bir medeniyet ışığında gelişen bilim ve teknoloji insanlığa iyilik getirecektir. Işığın bu topraklardan yükselmesini bekleyen, Türkiye'nin düşmemesi için dua eden mahzunların ve masumların mesuliyetini taşıyoruz." dedi.
Bilim insanlarımız bizlere güven veriyor
Törende konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye’nin bilime verdiği önemin son yıllarda önemli düzeyde arttığını, en prestijli bilim ödüllerinden birisi olan TÜBA ödül törenine Cumhurbaşkanının verdiği desteğin bilime ve bilim insanlarına verilen önemin göstergesi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şeker “Bilim insanlarının bilimsel araştırma süreçlerindeki çalışkanlığı ve disiplini, ülkemizin gelecek hedeflerine ulaşmasına katkı sağlıyor. Bizlere de güven veriyor. Değerli bilim insanlarımızın kendilerinden fedakârlık yaparak, Ailelerine ve sosyal yaşamları için zamanlarının büyük bir bölümünü bilimsel çalışmalara ayırarak özverili çalışmalarını yürüttüklerini biliyoruz. Bu fedakârlıklarından dolayı ailelerinin de ayrı bir tebriki hak ettiğini belirtmek isterim. Verdiğimiz bu ödüllerde ailelerin de katkısı oldukça büyük” dedi.
Gazze’de sistematik bir soykırım sürüyor
Dünyada bilim insanlarının Türkiye’deki gibi şanslı olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkati çekti. Başkan Şeker “Gazze’de aileler katlediliyor, hastaneler, ibadethaneler, okullar bombalanıyor. Masum çocuklar anne kucağında öldürülüyor. Bunu ‘çim biçme’ diye tanımlayan caniler, belirgin aralıklarla katliamlarına devam ediyor, bölgenin demografik yapısını zorla değiştirmeye çabalıyorlar. Gazze’de masumlara karşı İsrail devleti sistematik bir soykırım yürütüyor. Bu soykırıma karşı çıkan vicdan sahibi bilim insanlarının susturulduğuna ve kürsülerinin ellerinden alındığına üzüntü içinde şahitlik ediyoruz. Uzun zamandan beri Türkiye’ye yönelik bir suçlama bahanesi olarak kullandıkları bilimsel özgürlükleri ve akademik özerkliği Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri şimdi görmezden geliyor. Bu çifte standart içeren ikiyüzlü tavır tüm emperyalist ülkelerin dayatma aracı ve algı yönetme stratejisi olarak kullanılıyor. Vicdanlı bilim insanlarına ve tarafsız gazetecilere konan sansürler akademi camiasında bir kara leke olarak hatırlanacaktır” dedi.
Bilgi insanlığın yönünü belirliyor
Türkiye'nin bilim ve teknolojiyi kullananı değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten ülke olması için sorumluluk üstlendiklerini vurgulayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bunun için gece gündüz çalıştıklarını belirtti. TÜBİTAK'ın diğer ülkelerin muadil kuruluşlarıyla kıyaslandığında sürdürdüğü aktif uluslararası işbirlikleri ve liderlik rolleriyle ön plana çıktığına işaret eden Mandal, geldiği seviyeyle kurumun Türkiye'nin yanı sıra küresel düzeyde bilim ve teknoloji alanında etkili bir paydaş olduğunu dile getirdi. Mandal, gençlerin de Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiğine dikkati çekerek, bu yıl "Uluslararası ve Bölgesel Bilim Olimpiyatları"nda öğrencilerin biyoloji, fizik, kimya, matematik, astronomi ve bilgisayar alanlarında 12 altın, 35 gümüş, 28 bronz olmak üzere toplam 75 madalya ödülü ile "Uluslararası Araştırma Proje Yarışmaları"nda kimya, biyokimya, robotik alanlarında birincilik ve üçüncülük aldığını aktardı. Bilgi ve bilimin insanlığın yönünü belirlediğini vurgulayan Mandal “"Bilim ve teknoloji kapasitesini insanlığa zulmetmek için kullananların olduğu bir dünyada bizler bilim ve teknolojiyi insanlığın gelişimi ve adaleti için kullanmak adına çok daha fazla çalışacağız. Gelecekte gıdadan suya, sağlıktan ekonomiye oluşması muhtemel zorlayıcı koşullara karşı bilim temelli yenilikçi yaklaşımlara duyulacak ihtiyacı da dikkate alarak bütün yetkinliklerimizi ortaya koyacağız. TÜBİTAK olarak 60 yıllık bilimsel bilgi birikimimiz, bilime ve teknolojiye adanmış kadrolarımızla bu sorumluluk çerçevesinde tam bağımsız Türkiye için birlikte çalışacağız, birlikte başaracağız. Bugün burada hayatlarını bilime vakfetmiş 7 bilim ödülü, 1 özel ödül, 1 hizmet ödülü ve 18 teşvik ödülü vereceğimiz bilim insanlarımızın bu kıymetli emeklerinin ödüllendirilmesi bu konuda yalnız olmadıklarının hissettirilmesi son derece önemlidir" dedi.
Protokol konuşmalarının ardından TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanıp geliştirilen ve üretilen ilk yerli ve millî yüksek çözünürlüklü uydu olan İMECE'nin 1/12 ölçekli maketi ile TÜBİTAK Kutup Bilimleri Ansiklopedisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından takdim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahibi akademisyenlere ödüllerini tek tek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyenlerle günün anısına hatıra fotoğrafı da çektirdi.