TÜBA GEBİP Üyelerine TÜSEB’den “Aziz Sancar Bilim ve Teşvik Ödülü”

TÜBA GEBİP Üyelerine TÜSEB’den “Aziz Sancar Bilim ve Teşvik Ödülü”

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar adına TÜSEB tarafından düzenlenen ve bu yıl ilk kez verilen “Aziz Sancar Bilim ve Teşvik Ödülleri”, 2013 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi Yrd. Doç. Deniz Atasoy, 2014 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi Doç. Dr. Özgür Şahin ve 2016 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi Doç. Dr. Pınar Yılgör Huri’nin oldu.

28 Ekim günü İstanbul’da düzenlenen törende; toplam altı doktora, ödülleri Sağlık Bakanı Ahmet Demircan tarafından takdim edildi. Prof. Dr. Engin Umut Akkaya kimya alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Oktay Algın Santral Sinir Sistemi hastalıklarında yeni bir çekim protokolünü veya yaklaşımını tıp literatürüne kazandırdığı, Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Deniz Atasoy ile Doç Dr. Serdar Durdağı fizyoloji, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Doç. Dr. Özgür Şahin ve Ankara Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği’nden Doç. Dr. Pınar Yılgör Huri ise kanser alanında yaptıkları çalışmalar nedeniyle teşvik ödülü kazandı.

TÜBA Asli Üyesi ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur yaptığı açılış konuşmasında Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın, törene telekonferans sistemiyle bağlanmak istediğini ancak Türkçesinin yetersiz kalacağından endişelenmesi üzerine yazılı mesaj gönderdiğini belirterek Prof. Sancar’ın mesajını okudu.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise Türkiye’nin yetişmiş insanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, “Türkiye, kendi dışındaki Türk kardeşleri ve kendi içinde yetiştirip dünyaya gönderdiği insanlarıyla burada tekrar bir araya geliyor. Hepimiz Türkiye’ye ve insanlığa borcu olan insanlarız. Bu borcu elbette ödeyeceğiz. Türkiye’nin yetişmiş insanlara ihtiyacı var. Bu noktada hiçbir zaman bağımızı kesmeyeceğiz. Türkiye dışındaki kardeşlerimizin de buraya gelip bu çalışmalarımıza katılması bize bizim dünyamızın coğrafyayı aştığını bize gösteriyor.” dedi.
“Ayağımız bilgi üretiminden koptuğumuz yerde takıldı” diyen Demircan, “Yeniden gücümüzü toparlama dönemindeyiz. Bunun da en önemli adımın atılacağı yer bilgi üretimine katılmaktır. Aziz Sancar Hoca gibi yolda önemli işaret ışıkları yanacak. Yolumuzu onların gösterdiği istikamette daha hızlı şekilde kat edeceğiz. Bugün bu ödülü Aziz Sancar hocamız adına vermek benim için onur ve gurur meselesidir” diye konuştu.