Türkiye Ekonomi Sempozyumu - TES 2024

Türkiye Ekonomi Sempozyumu - TES 2024

TÜBA ve Bursa Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) Türkiye Ekonomi Sempozyumu (TES 2024) “Yapısal Dönüşüm ve Yeni Sanayileşme Politikası” ana teması ile gerçekleştirildi.

TES 2024, küresel ekonomiyi ve ulusal ekonomileri derinden etkilemesi muhtemel güncel meydan okumaları değerlendirmek ve Türkiye ekonomisinin gelişmişlik seviye ışığında, reel sektör ve sanayileşme odaklı sorunlarını bilimsel yöntemlerle analiz ederek yeni sanayi politikası bağlamında öneriler geliştirmek üzere düzenlendi. Bu kapsamda; Yeni Sanayileşme Politikası İçin Güncel Meydan Okumalar, Başarılı Sanayileşme Deneyimlerinden Dersler, Teknoloji Adaptasyonu ve Yenilik Kabiliyeti, Yeni Sanayileşme Politikasının Finansmanı, Türkiye’de Yapısal Dönüşüm ve Yeni Sanayileşme Politika konuları masaya yatırıldı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz'ın konuşmalarıyla açılan programa kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, araştırmacılar, üniversite akademik ve idari personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Sempozyumun teması olarak “Yapısal Dönüşüm ve Yeni Sanayi Politikası” seçilmiş olsa da ben daha çok küresel ekonomik ve finansal sistemdeki çarpıklıktan ve adaletsizlikten bahsedeceğini dile getiren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, günümüz küresel ekonomik düzenininin büyüme ve kalkınmayı teşvik ediyor gibi görünse de aslında geniş kitleler için ciddi bir adaletsizliğin ve dengesizliğin kaynağı haline geldiğini söyledi.

Küreselleşmenin, büyük ölçüde uluslararası sermaye hareketlerine dayalı bir sistem inşa ettiğini ifade eden Şeker, en çok faydayı güçlü ekonomilere ve büyük sermaye sahiplerine sağladığını, düşük gelirli ülkeler ve toplum kesimlerinin ise büyük ölçüde bu döngünün dışında kaldığını ifade etti. Bahsi geçen sistemi ise zenginle yoksul arasındaki uçurumu derinleştirdiğini, dünya genelinde ekonomik eşitsizliklerin daha da büyümesine neden olduğunu vurguladı.

Sistemin insanlığa dayattığı sınırsız büyüme hedefi doğayı ve kaynakları sorumsuzca ve hoyratça tüketiyor.
Başkan Şeker şöyle devam etti: "Sistemde de benzer bir çarpıklık söz konusu. Küresel finansal piyasalar, kısa vadeli kazançlar uğruna büyük riskler alarak dünya ekonomisini defalarca krize sürükledi; buna rağmen bu krizlerin bedelini çoğunlukla sıradan insanlar ödedi. Finansal sistemin, kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden birkaç büyük oyuncunun  kontrolüne girmesi, finansal adaletin ve şeffaflığın önünde büyük bir engel  oluşturuyor. Bu durum, sistemin yapısal olarak sürdürülemez bir noktaya geldiğini ve  köklü bir dönüşüme ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Bu dönüşüm gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için de gerekli. Çünkü bu sistemin insanlığa dayattığı sınırsız büyüme hedefi doğayı ve kaynakları sorumsuzca ve hoyratça tüketiyor." dedi.

Bu amaçla yapılan aşırı üretim ve tüketimin ekolojik dengenin bozulmasına, iklim krizine ve çevresel tahribata yol açtığına dikkat çeken Prof. Şeker, dünyanın kısa vadeli kazanç uğruna doğanın geleceğini riske atan bir ekonomik yapı ile karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

Konuşmasını ekonomik büyümeyi yalnızca belirli kesimlerin yararına değil, toplumun tüm kesimlerine adil bir şekilde yaymayı hedeflemeliyiz diyerek sürdüren Şeker, adil bir küresel ekonomik düzenin ekonomik kaynakların paylaşımı, finansal sistemin şeffaflığı ve kapsayıcılığı gibi temel konuları gözönünde bulundurarak inşa edilmesi gerektiğini belirterek sonlandırdı.

Programın açılışında konuşan Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Ekrem Arıkan ise Borsa İstanbul grubunda, Borsa İstanbul'un piyasa işletimini gerçekleştirdiğini, alım satıma aracılık ettiğini, Takasbank'ın finansal takası sağladığını, finansal altyapı ve teknoloji şirketi MKK'nin ise bütün piyasaların verisini kaydederek, kaydi saklama hizmeti sunduğunu söyledi. Kurumsal yönetim hizmetleri sunduklarını belirten Arıkan, "Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda bütün dünyaya örneğiz. Dünyada en iyi uygulayan piyasalardan, ülkelerden biriyiz. Genel kurul sistemimiz var. Endonezya Sermaye Piyasasına dahi bunun ihracını gerçekleştirdik ve kullanılıyor. Türkiye'de 2012'den beri kullanılmakta ve OECD tarafından dünyadaki en iyi 5 uygulamadan biri olarak raporlarına konu edilecek." dedi.

İlgili Fotoğraflar