TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer’e TBMM Onur Ödülü Verildi

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer’e TBMM Onur Ödülü Verildi

TÜBA Asli Üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer’e 2014 yılı ‘TBMM Onur Ödülü’ bugün düzenlenen törenle takdim edildi.

TBMM tarafından ulusal ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar ve tescil edilmiş üstün başarıları ile ülkeyi en iyi şekilde temsil eden Türk vatandaşlarına verilen TBMM Onur Ödülü, bu yıl TÜBA Başkanlığı tarafından aday gösterilen Prof. Dr. Taner Demirer ile Bayburt Valiliği ve Okan Üniversitesi tarafından aday gösterilen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a verildi. 103 bilim insanının aday gösterildiği TBMM Onur Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Demirer ve Prof. Dr. Koçan, ödüllerini TBMM’de düzenlenen törenle TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in elinden aldı.

Tören’e TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, TBMM Başkanvekilleri Ayşegül Bahçekapılı ve Sadık Yakut, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş ile Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ve çok sayıda milletvekili, bilim insanı ve davetli katıldı.

Bu yıl 5. kez düzenlenen TBMM Onur Ödül Töreni, TBMM Kültür Sanat ve Yayın Kurulu Başkanı Ayşenur Bahçekapılı ve ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in konuşmasıyla başladı.

2014 yılının aynı zamanda TBMM’nin 94. yılı olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Onur Ödülü Töreni’nin bu açıdan son derece önemli bir tarihe de tesadüf ettiğini dile getirdi ve ‘Meclisimiz; yasama, denetim, temsil ve yönetim faaliyetleriyle ülkemizin değişim, dönüşüm ve gelişimine katkıda bulunurken, ülkemize hizmet için çaba gösteren kişileri desteklemek, onurlandırmak, gelecek kuşakları cesaretlendirmek ve özendirmek amacıyla da TBMM Onur Ödülü’nü vermektedir. Ödül’ün bu yıl, TBMM Başkalık Divanı Kültür Sanat Yayın Kurulu’nun ön değerlendirmeleri sonucu verdikleri öneri doğrultusunda ülkemizi ulusal ve uluslararası alanda yaptıkları çalışmalar ve tescil edilmiş başarılarla en iyi şekilde temsil eden çok değerli iki insanımıza verilmesi uygun görülmüştür. Bu çerçevede Prof. Dr. Taner Demirer ve Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, kendi alanlarında yürüttükleri çalışmalar, eğitime ve toplumsal hayata sağladıkları katkılar, ülkemize ve insanlığa hizmete adanmış hayat hikayeleri ve uluslararası camia tarafından gördükleri takdir nedeniyle TBMM Onur Ödülü’nü almaya hak kazanmışlardır. Prof. Dr. Tamer Demirer, insanlığın halen çaresiz kaldığı en zorlu alanlardan birisi olan kanser araştırmaları, kök hücre ve kemik iliği nakli alanlarında genç yaşına rağmen üstün nitelikli çalışmalar sergilemektedir. Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ise geleneksel değerlerimize ve kültürümüze katkıda bulunmak amacıyla kurduğu Baksı Müzesi ile hayat boyunca gerçekleştirdiği çalışmalarını taçlandırmış bir sanatçımızdır, kendilerini tebrik ediyorum’ şeklinde konuştu.

Cemil Çiçek’in ödülleri takdiminin ardından söz alan Prof. Dr. Taner Demirer ise, bağımsızlığın ve cumhuriyetin sembolü olan TBMM’nin onur ödülünün kendisine verilmesinden dolayı çok heyecan duyduğunu belirtti ve ‘Bu zamana kadar yaptığım akademik çalışmalara Yüce Meclis tarafından verilen bu değer ve takdir, bundan sonraki çalışmalarımda benim için paha biçilmez bir teşvik olacaktır. Son 10 yıllık zaman diliminde kanser ve kök hücre tedavilerinin standardı ülkemizde önemli ölçüde yükselmiştir. Özellikle 60. ve 61. hükümetler döneminde Başbakanımız başkanlığında düzenli aralıklarla toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, ülkemizde sağlığı öncelikli alan ilan etmiş ve bu bağlamda TÜBİTAK’ın açtığı çağrı programlarında kanser ve kök hücre programlarına verilen bütçe ve teşvikler önemli ölçüde artırmıştır. Bu durum tespiti ve geleceğe bakış açısından ülkemizde çok önemli bir çalışma olmuştur’ dedi.

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da yaptığı teşekkür konuşmasında, "Ödüle layık görülmemi, bütün emeklerimin toplum tarafından paylaşıldığına yorumluyor ve çok değerli buluyorum. Bütün Bayburtlu hemşerilerime, Okan Üniversitesi’ne ve Bayburt Valiliği’ne teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Törene katılan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Başkanlığı tarafından önerilen TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer’in ülkemize ve bilime değerli katkılarının TBMM Onur Ödülü ile ödüllendirilmesinin Akademi adına büyük bir mutluluk vesilesi olduğunu ve Prof. Demirer’i gönülden tebrik ettiğini belirterek, Prof. Demirer’in bilim ve sağlık alanındaki katkı ve başarılarının artarak devam edeceğine inandığını ifade etti.’

Prof. Dr. Taner Demirer

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Taner Demirer, 2012 yılında TÜBA Asli Üyesi seçildi. 2013 yılında Avrupa Bilimler ve Sanatlar Akademisi (European Academy of Sciences and Arts) üyeliğine seçilen Prof. Dr. Taner Demirer’in allojeneik ve otolog kök hücre mobilazyonuna etkili faktörlerin belirlenmesi, meme kanserlerinde yüksek doz kemoterapi ve otolog kök hücre naklinin etkinliğini meta-analiz ile değerlendirmek için uluslararası bir çalışma grubu oluşturması, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ilk Kemik İliği Transplantasyon Merkezi'ni 1999 yılında Ankara Numune Hastanesi'nde kurması, sağlık alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü almış olması gibi gerekçelerle ‘TBMM Onur Ödülü’ne layık görüldü.

 

İlgili Fotoğraflar