ŞEREF ÜYEMİZ PROF. DR. GYÖRGY HAZAI'YE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDEN FAHRİ DOKTORA UNVANI

ŞEREF ÜYEMİZ PROF. DR. GYÖRGY HAZAI'YE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDEN FAHRİ DOKTORA UNVANI

 

TÜBA Şeref Üyesi, Macar Türkolog Prof. Dr. György Hazai’ye, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından fahri doktora unvanı verildi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu’nun önerisi ile fahri doktorasını alan Prof. Hazai’ye unvanı, 4 Nisan 2013 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu’nda düzenlenen törenle verildi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, Prof. Hazai’ye fahri doktora unvanı verilmesinin gerekçesini şu cümlelerle ifade etti:

“György Hazai, 81 yıllık ömrünün 60 yılını tamamen Türk dili ve Türk edebiyatının araştırılmasına, incelenmesine ve öğretilmesine hasretmiş, 20’den fazla kitabı, 350’den fazla makalesi ve çeşitli araştırmaları olan değerli bir Türkolog’dur. Türkologların duayenidir.”

TÜBA Asli Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de törende yaptığı konuşmada Macaristan ve Türkiye ilişkileri hakkında bilgi verdi. Prof. Söylet, Türkler ve Macarların her ikisinin de Ural-Altay kökünden gelen kavimler olduklarına işaret ettiği konuşmasında, bu bağların bugün de iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal işbirliğinin geliştirilmesi için sağlam bir zemin teşkil ettiğini ve iki ülkenin dillerinde ve kültürlerinde kalıcı izler bıraktığını belirtti.