Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Türkiye’deki Üniversitelerin Uluslararası Görünürlüğü Çalıştayı

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Türkiye’deki Üniversitelerin Uluslararası Görünürlüğü Çalıştayı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Türkiye’deki Üniversitelerin Uluslararası Görünürlüğü” Çalıştayına katıldı.

Çalıştaya Başkan Şeker, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, rektörler, ilgili kurum temsilcileri ile uluslararasılaşma konusunda uzman yönetici ve araştırmacılar katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak uluslararası etkileşimi, yükseköğretim açısından kritik bir konu olarak gördüklerini ve uluslararası öğrenci ve akademisyen hareketliliğine fevkalade önem verdiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yükseköğretime sağladığı büyük desteklerle, Türkiye günden güne büyüyen ve gelişen bir uluslararası akademisyen ve öğrenci topluluğuna sahip olduğunu ifade eden Özvar, dünyanın her bir köşesinden eğitim almaya gelerek bu çeşitliliğe katkı sağlayan öğrenciler sayesinde Türkiye’nin, tüm yetenekli öğrencilere ve akademisyenlere açık, nitelikli ve rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydetti.

“198 ülkeden gelen 300 binden fazla uluslararası öğrenciye sahip olmanın gururunu yaşamaktayız.”
Yükseköğretimin son yıllarda dünya çapında şaşırtıcı bir büyüme kaydettiğini dile getiren Özvar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünya geneline baktığımızda, 2000 yılında 2,1 milyon olan toplam uluslararası öğrenci sayısının 2021 yılında üç katına çıkarak 6,3 milyonu geçtiğini görmekteyiz. Uluslararasılaşmanın ve öğrenci hareketliliğinin gittikçe arttığı bir dünyada üniversitelerimiz fevkalade ilgi görmekte ve uluslararası öğrenci sayılarımız gün geçtikçe yükselmektedir.

Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 18 bin kayıtlı uluslararası öğrenci var iken, 2022 yılı itibarıyla, 198 ülkeden gelen 300 binden fazla uluslararası öğrenciye sahip olmanın gururunu yaşamaktayız. Yakın gelecekte bu gurur verici artışı daha da ileri taşıyarak, üniversitelerimizi başarılı uluslararası öğrencilerin ve nitelikli araştırmacıların daha çok tercih edeceği kurumlara dönüştürmenin gayreti içindeyiz.”

UNESCO İstatistik Enstitüsü verilerine göre, 2000 yılında tüm dünyada eğitim gören uluslararası öğrenci sayısının sadece %0,83’ünün Türkiye’de eğitim gördüğümü aktaran Özvar, güncel verilere göre, tüm dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının %2,9’una Türkiye’nin ev sahipliği yapmakta olduğunu bildirdi. Türkiye’nin artık uluslararası öğrenciler için hedef ülkelerin başında geldiğini belirten Özvar, bu artışta emeği olan ve Türkiye’yi bir cazibe merkezi haline getiren tüm kurumları ve üniversiteleri tebrik etti.

İlgili Fotoğraflar