Uluslararası Katılımlı ‘Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’ Elazığ’da Gerçekleştirildi

Uluslararası Katılımlı ‘Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’ Elazığ’da Gerçekleştirildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Bilimsel Tavukçuluk Derneği, Fırat Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’ 9-11 Ekim tarihleri arasında Elazığ’da gerçekleştirildi.

Kongre’ye Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Kudbettin Demirdağ, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği Genel Sekreteri Dr. Raul Mulder, Dünya Veteriner Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Hafez M. Hafez, Amerikan Tavukçuluk Derneği önceki dönem Başkanı Prof. Dr. Micheal O. Smith, Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Rüveyda Akbay, TÜBA Asli Üyeleri Prof. Dr. Kazım Şahin ve Prof. Dr. İzzet Öztürk ile akademisyenlerin yanı sıra, sektör temsilcileri, üretici birlikleri, üreticiler ve öğrenciler başta olmak üzere kümes hayvancılığı sektörünün tüm paydaşları katıldı.

TÜBA Asli Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Kazım Şahin yaptığı açılış konuşmasında kongrenin Elazığ’da olmasına dikkat çekerek, kongrede kümes hayvancılığı konusunda önemli bilgiler paylaşılacağını kaydetti.

Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve WPSA 18. Dönem Başkanı Rüveyde Akbay ile Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Kadir Servi’nin ardından kürsüye çıkan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yaptığı konuşmada; kümes hayvancılığının gerek istihdama gerekse üretime katkı bakımından Türk ekonomisinde gittikçe gelişen önemli bir paya sahip olduğunu, bununla birlikte, endüstriyel tavuk eti tüketimi konusunda kamuoyunda bilgi eksikliği ve kirliliği olduğunu, bu konuda ayrıntılı bilimsel çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu; oluşturulan TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu ve diğer kuruluşların bu konuda yapacağı çalışmaların önemli yararlar sağlayacağını düşündüğünü belirtti. TÜBA’nın proje ve faaliyetlerinden de bahseden Acar, Kongre’nin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’dan sonra söz alan Vali Ömer Faruk Koçak ise, kanatlı hayvan sektörünün Elazığ için önemli olduğunun altını çizerek başladığı konuşmasına ve kümes hayvanları sektör temsilcilerine Elazığ da hizmete açılan yatırım destek ofisi hakkında bilgi vererek devam etti.

‘Kanatlı Üretiminin Mevcut Durumu ve Hedefleri, Kanatlı Üretiminde Kuluçka, Bakım ve Yönetimdeki Yeni Gelişmeler, Kanatlı Besleme, Kanatlı Sağlığı, Kanatlı Ürünleri ve Ürün Güvenliği ve son olarak da Yem Katkı Maddeleri şeklinde toplam 6 oturumdan oluşan ve 2 gün süren kongre 11 Ekim’de gerçekleştirilen Harput ve Keban Barajı Gezisi ile sona erdi.

Kongre’nin açılışından sonra TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ’ı makamlarında ziyaret etti.

İlgili Fotoğraflar