TÜBA’dan Depreme Karşı Kentsel Dönüşüm
TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu deprem riski altındaki bölgelerde şehirlerin güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir şekilde yeniden yapılandırılması hedefiyle Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi ev sahipliği ile 7 Ekim 2024 tarihinde “Deprem, Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı” düzenliyor.
TÜBA’nın bilim temelli rehberlik ve danışmanlık işlevi çerçevesinde, gerçekleştireceği çalıştayla deprem riskine karşı toplumun bilinç düzeyinin artırmak ve olası afetlere karşı hazırlıklı olmak, deprem riski altındaki yapıların ve alanların modern ve dayanıklı şehircilik anlayışıyla yeniden yapılandırılması ve ekolojik dengeyi koruyarak kentsel dönüşüm projelerine entegre edilmesi amaçlanıyor. Kentsel dönüşüm politikaları ve bu dönüşümün yasal çerçevesi, finansman modelleri ve teşviklerin yanı sıra kentsel dönüşümün sosyal ve ekonomik etkileri de tartışılacak. Sürdürülebilirlik kapsamında ise yeşil bina tasarımı ve enerji verimliliği üzerinde durulacak. Atıkların yönetimi, geri dönüşüm, doğal kaynakların korunması ve bu doğrultuda çevre dostu uygulamaların hayata geçirilmesi ele alınacak.
Geleceğimizi garanti altına almak için motivasyonumuzu kaybetmeden çalışmak zorundayız.
Deprem, kentsel dönüşüm ve sürdürülebilirlik hakkında mevcut durumun değerlendirilmesi ve bu konularda fikir alışverişinde ve önerilerde de bulunabilme fırsatının bulunacağı çalıştay sonunda konuşmacıların bildirileri kapsamlı bir kitap olarak yayımlanarak ilgili kurumlarla paylaşılacak ve politika üreticilerin faydasına sunulacak. İlgili bakanlıklardan temsilcilerin, devlet ve vakıf üniversitelerinden öğretim üyelerinin, çeşitli mesleki derneklerden ayrıca özel sektörden alanında araştırıcı, uzman, yöneticil ve afet yönetimi ve sürdürülebilirlik konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının katılacak.
Deprem, kentsel dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularının Türkiye’nin gündeminden hiçbir zaman düşmeyen esas başlıklarından olması gerektiğini vurgulayan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ekonomik ve sosyolojik olarak güvenliğimizi sağlamak, geleceğimizi garanti altına almak istiyorsak motivasyonumuzu kaybetmeden bu sorunların üstesinden gelmek üzere sürekli çalışmak zorundayız dedi. Başkan Şeker çalıştayla ilgili şöyle devam etti: “Sanayimizin kalbi Kocaeli’nde 25 sene önce hepimizi yasa boğan depremin etkilerini her açıdan hala yaşıyoruz. Bu çalıştayla amacımız aynı acılar ve sorunların tekrar ettiği bu kısır döngüden çıkmak üzere uzun vadeli çözüm önerileri sunarak, mevcut sorunların etkin bir şekilde ele alınmasına katkıda bulunmak olacak. Çalıştay süresince sağlanacak tartışma ortamları, bilgi ve tecrübe paylaşımı için değerli bir zemin hazırlayacak. Katılımcıların mevcut bilgilerini güncellemelerine, yeni bakış açıları kazanmalarına, etkili stratejiler geliştirmelerine imkan tanıyacak.” dedi.