TÜBA’dan Bilimsel İş Birliği Çağrısı: “Ortak Araştırmalarla Geleceği İnşa Edelim”

TÜBA’dan Bilimsel İş Birliği Çağrısı: “Ortak Araştırmalarla Geleceği İnşa Edelim”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nin (KEİPA) düzenlediği Karadeniz Ekonomik İşbirliği Üye Devletlerinin Bilimler Akademileri Başkanlarının İkinci Toplantısına katıldı.

İÜ rektörlük binasındaki toplantıda, Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya ve Ukrayna'nın bilim akademileri başkanları, akademisyenler ve temsilciler bir araya geldi.

"Karadeniz Bölgesi'nde Bilim ve Eğitim İşbirliği ve Gelişimi" temalı programda Karadeniz Ekonomik İş Birliği Organizasyonu’nun (Black Sea Economic Cooperation - BSEC) Üye Devletleri Bilimsel Kurumları ve Üniversiteleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunmak, sadece Karadeniz Bölgesi'ni değil tüm dünyayı etkileyen çeşitli zorluklara ortak çözümler önermek üzere gerçekleştirildi.

Ortak bildirge vurgusu
Dünyanın iklim değişikliği, dijital sorunlar ve fırsat eşitsizliği gibi birçok ortak sorunla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunların ortak çözümler gerektirdiğini ifade ederek konuşmasına başlayan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Bilim, elimizdeki en güçlü araçlardan biri. Bugün imzalayacağımız ortak bildirge, paylaştığımız hedefleri yansıtıyor. Ortak araştırmaları desteklemek, yapay zekâyı daha iyi şekilde kullanmak, genç bilim insanlarına yardımcı olmak, fikirleri çözümlere dönüştürmek istiyoruz. Bunlar sadece sözden ibaret değil; bunlar hayata geçirmemiz gereken planlar. Ortak bildirgemizde de belirtildiği gibi, Karadeniz bölgesinde bilim ve eğitim iş birliğini güçlendirmenin önemini hep birlikte yeniden teyit ediyoruz. Ortak araştırmaları teşvik etmek, yeni teknolojilerin entegrasyonunu desteklemek ve genç bilim insanları için fırsatları artırmak yönünde ortak bir vizyona sahibiz. Bu ortak hedefler, sadece bölgesel sorunların çözümü açısından değil, aynı zamanda tüm üye devletler için daha dayanıklı ve yenilikçi bir gelecek inşa etmek açısından da önemli ve zorunlu olduğu görüşündeyim.” dedi.

TÜBA’nın ortak çalışmayı çok önemsediğinin altını çizen Başkan Şeker, toplantıların iş birliği ve gelişim açısından değerli olduğunu vurguladı. Genç beyinler için burslar, eğitimler ve ağlar oluşturulmasının yanı sıra kendi ülkelerinde kalmaları için imkan sağlanmasının gerekliliğine değindi. Şeker ayrıca “Türkiye ve TÜBA, bilimi, iş birliğini ve açık bilgi alışverişini desteklemeye devam edecek. Üye ülkeleri yapay zekâ, yeşil enerji, halk sağlığı ve eğitim gibi alanlarda bizimle ortaklık yapmaya davet ediyoruz. Ortak değerler ve karşılıklı saygı doğrultusunda birlikte hareket etmeye devam etmeliyiz. Bilimsel iş birliği, daha sürdürülebilir ve müreffeh bir gelecek sağlama çabalarımızın temel direklerinden biri olmalıdır. Belirsizlik dönemlerinde bile, anlamlı ve kalıcı ilerleme ancak iş birliği ile sağlanabilir.” dedi.

"Karadeniz Bölgesi'nde Bilim ve Eğitim İşbirliği ve Gelişimi" temalı programda Karadeniz Ekonomik İş Birliği Organizasyonu’nun (Black Sea Economic Cooperation - BSEC) Üye Devletleri Bilimsel Kurumları ve Üniversiteleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunmak, sadece Karadeniz Bölgesi'ni değil tüm dünyayı etkileyen çeşitli zorluklara ortak çözümler önermek üzere gerçekleştirildi. çeşitli ülkelerde uygulanan yapısal reformlar sonrasında bilim akademilerinin son on yıllarda karşı karşıya kaldığı zorluklar vurgulandı. Özellikle, araştırma enstitülerinin akademilerden üniversitelere aktarılmasının, gerekli destek ve koordinasyon sağlanmadan yapılmasının, çoğu durumda akademilerin bilimsel ve kurumsal kapasitesinin zayıflamasına neden olduğu belirtildi.

Bilim mirasının korunması, sürdürülebilir kalkınmanın teşviki ve Karadeniz bölgesinde etik ve etkin bilimsel yönetişimin geliştirilmesi için ortak bir eylem çerçevesinin gerekliliği üzerinde duruldu. Katılımcılar bu hedeflere olan kararlılıklarını yineleyerek, KEİ ve KEİPA bünyesindeki kurumsal diyalog ve ortak girişimlere devam etme konusunda görüş birliğine varıldı.

Bölgedeki gerilim, çatışma ve istikrarsızlık ortamında bilimin tarafsız bir alan olarak işlev gördüğü ve üye devletler arasında iş birliği ve diyalogun sürdürülmesi için vazgeçilmez bir araç olduğu ifade edildi. Bilim akademilerinin bilim diplomasisinin merkezleri hâline gelmesi ve barış, sürdürülebilir kalkınma ve teknolojik yeniliklerin teşviki yönünde aktif rol üstlenmesi gerektiğini vurguladılar..

Konferansta kabul edilen karar metniyle, bilim akademileri mevcut jeopolitik meydan okumayı, halklar arasında güven inşa etmek için bir fırsata dönüştürme konusunda birleştiler. Ortak araştırmalar, eğitim projeleri ve açık bilim platformlarının oluşturulmasına karar verildi.