TÜBA Üyesi Prof. Kavzoğlu’ndan Yeni Kitap

TÜBA Üyesi Prof. Kavzoğlu’ndan Yeni Kitap

TÜBA Asosye Üyesi, Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu’nun hazırladığı alanında en çok satılan kitaplar arasında yer alan  "Classification Methods for Remotely Sensed Data" adlı eserin genişletilmiş 3. baskısı yayımlandı.

Paul M. Mather ve Brandt Tso’nun ilk olarak 2001 yılında okurla buluşturduğu eserin Prof. Kavzoğlu tarafından yenilenen ve güncellenen son hali kamuoyuyla paylaşıldı.

Prof. Kavzoğlu eserle ilgili şöyle konuştu: “Toplam 10 bölüme sahip kitap, CRC Press tarafından basıldı ve 4 Eylül’den itibaren tüm platformlardan satışı ve dağıtımı yapılacak. 4 bölümü yenilenerek güncelenen 6 bölümü de yeni içeriğe sahip olan çalışma, makine öğrenmesi algoritmalarını, derin öğrenmeyi, nesne-tabanlı görüntü analizini, açıklanabilir yapay zekâ gibi son yılların popüler tekniklerinin teorisini ve uygulamaya yönelik ipuçlarını ve teknolojideki gelişmeleri kapsıyor.” dedi.

Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu kimdir?
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Harita Mühendisliği lisans programını bölüm birincisi, Nottingham Üniversitesindeki yüksek lisans programını onur öğrencisi olarak tamamladı. Doktora tez çalışması İngiltere Uzaktan Algılama Birliği tarafından yılın en iyi doktora tezi ödülüne layık görüldü. Uluslararası dergi makalesi, bildiri, proje ödüllerinin yanında danışmanlığını yaptığı öğrenci tezleri de ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. İlan edildiğinden bugüne Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi”nde hem kariyer hem de yıllık performans kategorilerinde yer alan tek Harita Mühendisi oldu.

2021 yılında TÜBA tarafından yayınlanan “Orman Yangınları: Sebepleri, Etkileri, izlenmesi, Alınması Gereken Önlemler ve Rehabilitasyon Faaliyetleri“ başlıklı kitabın editörlüğünü yaptı. Akademik çalışmalarının yanında Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) bölüm başkanlığı, dekanlık ve rektör yardımcılığı görevlerini yürüttü. Çeşitli bakanlık ve belediye projelerinde aktif görev almış olup son olarak Cumhurbaşkanlığı himayelerinde deprem bölgesinde yürütülen Risk Kalkanı Modeli Projesinde aktif görev aldı.

TÜBA’nın ilk ve tek Harita Mühendisi üyesi olan Prof. Kavzoğlu yer gözlemi, doğal kaynakların uzaktan algılanması, derin öğrenme, makine öğrenmesi, veri madenciliği, iklim değişikliği, nesne tabanlı görüntü analizi ve afet izleme ve risk değerlendirmesi alanlarında çalışmalar yürütüyor. Türk ve Malezya üniversiteleri için lisansüstü tezlerde dış danışman olarak görev yapıyor. Birçok ulusal ve uluslararası derginin editörler kurulunda yer alıyor. Uzaktan algılama teknolojileri kullanarak iklim değişikliğinin yerleşim alanları, orman alanları, denizler ve tarım alanları üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yapan Advanced Remote Sensing Technology Laboratory (ARTLAB) laboratuvarını kurmuş olup laboratuvarın yöneticiliğini yürütüyor. Deprem, Orman yangınları ve Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj olayları konusunda yayımlanmış makaleleri bulunuyor.