TÜBA Üyesi Prof. Kavzoğlu IEEE’ye Senior Üye Seçildi
TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’ne (Institute of Electrical and Electronics Engineers- IEEE) Türkiye’den Harita Mühendisliği alanında IEEE’nin en yüksek seviyesi olan Senior Üye seçildi.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Kavzoğlu, hakkındaki hakem raporları ve IEEE’nin ilgili kurularında akademik çalışmalarının değerlendirilmesinin ardından yapılan seçimle alanına özgün ve anlamlı katkılarından dolayı Senior Üye unvanına sahip ilk bilim insanı oldu. Kavzoğlu, aynı zamanda IEEE Geoscience and Remote Sensing Society (GRSS) alt çalışma grubunda da çalışmalarına devam ediyor.
IEEE, mühendislik, bilişim, elektronik ve ilgili alanlarda faaliyet gösteren dünyanın en büyük profesyonel teknik topluluğudur. IEEE’nin üyelik sisteminde, doğrudan başvuru yapılabilen en yüksek derece IEEE Senior Üye derecesidir. Unvan, üyelerin teknik olgunluk ve mesleki başarılarına göre değerlendirilerek verilir. IEEE Senior Üye olabilmek için adayların IEEE tarafından tanımlanan alanlarda faaliyet göstermeleri, en az 10 yıllık profesyonel deneyime sahip olmaları ve bu süre içerisinde en az 5 yıl boyunca mesleki açıdan anlamlı katkı (significant performance) sunmuş olmaları beklenir. IEEE üyeleri arasında yalnızca küçük bir yüzdesi Senior Üye statüsüne ulaşabilmektedir; bu da bu derecenin seçkinliğini ve prestijini artırmaktadır.
Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu kimdir?
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Harita Mühendisliği lisans programını bölüm birincisi, Nottingham Üniversitesindeki yüksek lisans programını onur öğrencisi olarak tamamladı. Doktora tez çalışması İngiltere Uzaktan Algılama Birliği tarafından yılın en iyi doktora tezi ödülüne layık görüldü. Uluslararası dergi makalesi, bildiri, proje ödüllerinin yanında danışmanlığını yaptığı öğrenci tezleri de ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. İlan edildiğinden bugüne Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi”nde hem kariyer hem de yıllık performans kategorilerinde yer alan tek Harita Mühendisi oldu.
2021 yılında TÜBA tarafından yayınlanan “Orman Yangınları: Sebepleri, Etkileri, izlenmesi, Alınması Gereken Önlemler ve Rehabilitasyon Faaliyetleri“ başlıklı kitabın editörlüğünü yaptı. Akademik çalışmalarının yanında Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) bölüm başkanlığı, dekanlık ve rektör yardımcılığı görevlerini yürüttü. Çeşitli bakanlık ve belediye projelerinde aktif görev almış olup son olarak Cumhurbaşkanlığı himayelerinde deprem bölgesinde yürütülen Risk Kalkanı Modeli Projesinde aktif görev aldı.
TÜBA’nın ilk ve tek Harita Mühendisi üyesi olan Prof. Kavzoğlu yer gözlemi, doğal kaynakların uzaktan algılanması, derin öğrenme, makine öğrenmesi, veri madenciliği, iklim değişikliği, nesne tabanlı görüntü analizi ve afet izleme ve risk değerlendirmesi alanlarında çalışmalar yürütüyor. Türk ve Malezya üniversiteleri için lisansüstü tezlerde dış danışman olarak görev yapıyor. Birçok ulusal ve uluslararası derginin editörler kurulunda yer alıyor. Uzaktan algılama teknolojileri kullanarak iklim değişikliğinin yerleşim alanları, orman alanları, denizler ve tarım alanları üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yapan Advanced Remote Sensing Technology Laboratory (ARTLAB) laboratuvarını kurmuş olup laboratuvarın yöneticiliğini yürütüyor. Deprem, Orman yangınları ve Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj olayları konusunda yayımlanmış makaleleri bulunuyor.