TÜBA Üyelerine TÜSEB Aziz Sancar Ödülleri

TÜBA Üyelerine TÜSEB Aziz Sancar Ödülleri

Akademi Şeref Üyesi, Nobel Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar adına verilen Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri bu yıl TÜBA Genç Akademi Üyeleri Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu ve Doç. Dr. İsmail Öçsoy ile TÜBA COVID-19 Küresel Salgınla Mücadele Özel Ödülü sahibi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı ve Tıp Tarihine/Ortak Geçmişe Vefa Ödül Töreni'nde ödüller sahiplerine takdim edildi. 2022 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü'ne Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Kavaklı, 2022 TÜSEB Hizmet Ödülü'ne Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, 2022 TÜSEB Özel Ödülü'ne Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli layık görüldü.

2022 TÜSEB Teşvik Ödülleri ise Penn State ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat, Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Çevik, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Öçsoy, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunca Doğan'a verildi.

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli kimdir?
1969 yılında doğdu. 1991 yılında Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesinden mezun olduktan sonra 1997 yılında Fırat Üniversitesi Viroloji alanında doktora derecesini aldı. Coronavirüs replikasyon ve trankripsiyon mekanizmalarının moleküler seviyede araştırılması konusunda University of Tennessee’de 1998-2001 yılları arasında doktora sonrası araştırmacı, 2009-2010 yıllarında ise University of Pittsburgh’da Kırım-Kongo Kanamalı Hastalığı virüsü genlerinin baculovirus expresyon sisteminde rekombinant olarak çoğaltılması konusunda konuk bilim adamı olarak çalışmalarını yürüttü. 1998 yılında yardımcı doçent, 2004 yılında doçent, 2011 yılında ise profesör unvanını almaya hak kazandı. Halen Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Özdarendeli, TÜSEB Aşı Danışma Kurulu Üyeliği ve Sağlık Bakanlığı Aşı Bilim Kurulu Üyeliği gibi birçok önemli görevi de yürütüyor. 

Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu kimdir?
1982'de Bursa'da doğdu. 2005 yılında Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 2007 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü'nden yüksek lisans ve doktora derecesini aldı. Ardından Harvard Medical School ve ABD'deki Massachusetts General Hospital’e bağlı Wellman Center for Photomedicine ile ortaklaşa Bullock-Wellman Fellow olarak fotonik, malzeme bilimi ve tıp alanlarını birleştiren multidisipliner araştırma çalışmalarına devam etti. 2013 yılında Özyeğin Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 2014 yılında Türkiye’nin 7. kabul alan ERC projesinin sahibi oldu. Dünyanın en eski ve prestijli teknoloji dergilerinden olan MIT Technology Review tarafından bilim ve teknolojiye etki eden 35 yaş altı mucitlerden biri seçildi.

TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve YÖK tarafından verilen Fen ve Mühendislik Bilimleri Kategorisinde 2021 yılı En Başarılı Doktora Tezi Danışmanı Ödülü’ne layık görüldü. Nanomalzeme sentezinden aygıt fabrikasyonuna fotoelektrokimyasal karakterizasyondan tek-hücre elektrofizyolojisine kadar nanoteknoloji, biyoelektronik ve optoelektronik alanlarını kapsayan multidisipliner ve özgün araştırma çalışmaları yürütüyor. Körlüklere karşı nanoteknolojik suni retina implantları, ultra-verimli LED’ler ve güneş enerjisi hasatlama aygıtları üzerine çalışıyor.

2015 yılında TÜBA - GEBİP Ödülü sahibi olan Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu, aynı yıldan itibaren Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde çalışmalarına devam ediyor.

Doç. Dr. İsmail Öçsoy kimdir?
1983 yılında Yozgat’ta doğdu. Kırıkkale üniversitesi Kimya Bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Amerika Birleşik Devletleri University of Florida da Nanoteknoloji alanında tamamladı.

Doç. Dr. İsmail Öçsoy'un bilimsel çalışmalarının evrensel bilime sağladığı en önemli katkı nanoteknoloji ve nanobiyoteknoloji alanında DNA Aptamer konjuge edilmiş nanomalzemelerin kanser ve enfeksiyon tedavisinde kullanımı, Yeni nesil immobilizasyon ile yüksek katalitik aktivite ve stabilite gösteren organik-inorganik hibrit nanomalzemelerin üretimi, Yeşil kimya ile nanomalzemelerin üretimi, biyoanalitik ve biomedikal uygulamaları ve Bakterilerin (antibiyotik dirençli bakteriler dahil), tespiti için nanobiyo-sensörlerin üretimi şeklinde 4 önemli araştırma konusunu içeriyor.

2018 yılı TÜBA – GEBİP Ödülü sahibi Doç. Dr. İsmail Öçsoy Türkiye’de bağımsız araştırmacı olarak Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Eczacılık Fakültesi’nde 2015 yılında başladığı çalışmalarına aynı birimde devam ediyor.