TÜBA Üyelerine AKÜ’den Proje Ödülü
TÜBA Asli Üyeleri Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan ve Prof. Dr. Sezgin Bakırdere, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “I. Kocatepe AR-GE Proje Pazarı”ndaki yarışmada “Grafen Oksit-Çinko Oksit Nanokompozitlerle Modifiye Elektrotlar ve Ürik Asit Tayinine Yönelik Uygulamalar” başlıklı projeyle "AR-GE merkezi, akademisyen ve sektör temsilcileri” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.
Projenin yürütücüsü Prof. Gürsan çalışmada, grafen oksit-çinko oksit nanokompoziti hazırlanarak sensör teknolojisine yönelik elektrotların modifikasyonunun gerçekleştirildiğini ve elektrokimyasal ürik asitin hızlı, hassas ve seçici tayininde uygulanabilirliklerinin gösterildiğini söyledi. Ayrıca üniversite-üniversite ve üniversite-sanayi işbirliği kapsamında gerçekleştirilen ortak çalışmanın “Graphene oxide-zinc oxide nanocomposite modified disposable electrodes for detection of uric acid in fetal bovine serum” başlıklı bilimsel araştırma makalesi olarak Q1 dilimde ve etki faktörü 4.1 olan “Journal of Electroanalytical Chemistry” dergisinde (Elsevier) yayımlandığını belirtti.
Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan kimdir?
1993 yılında Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 1996 yılında yüksek lisans derecesini, 2000 yılında doktora derecesini aynı fakültede Analitik Kimya Anabilim Dalı’nda tamamladı. 2000-2003 yılları arasında yardımcı doçent olarak, 2003-2009 yılları arasında doçent olarak Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı’nda çalıştı.
2001 yılında tarafından Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (GEBİP) kapsamında, TÜBA- GEBİP Ödülüne layık görüldü. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2006 yılında Fen Bilimleri-Kimya alanında TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve 2015 yılında Sağlık Bilimleri alanında “TÜBİTAK Bilim Ödülü”ne layık görüldü. 2007 yılında TÜBA Asosiye Üyesi, 2016 yılında TÜBA Asli üyesi seçildi. 2017 yılında Asya Bilim Akademileri Birliği (Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA)'nin Bilim ve Mühendislikte Kadın (Women in Science and Engineering-WISE) Komitesine 2017-2019 dönemi için üye seçilen Prof. Gürsan, 2019 yılında AASSA-WISE’a 2019-2021 dönemi için yeniden üye seçildi. 2017 yılında kimya alanında önemli çalışmalar yapmış saygın bilim insanlarına verilen The Royal Society of Chemistry – Fellow (FRSC) unvanını aldı.
TÜBİTAK- Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında 2021 yılında desteklenen araştırmacılardan biri olarak seçilen Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan’ın SCI/SCI-E kapsamında yer alan uluslararası indeksli hakemli dergilerde 210’dan fazla makalesi, ulusal ve uluslararası toplantı ve konferanslarda 30’dan fazla davetli bildirisi, editörlüğünü yaptığı 1 adet uluslararası ve 1 adet ulusal kitabı, 15 adet uluslararası kitap bölümü ve 5 adet derlemesi bulunuyor. 2018-2022 yılları arasında tescillenmiş 7 tane ulusal patenti mevcut olan Gürsan’ın 10 Haziran 2023 tarihli güncel Web of Science (WoS) kayıtlarına göre, 7430 toplam atıfı mevcut olup, h-indeksi 45.
Prof. Arzum Erdem Gürsan’ın ilaç, enzim ve nükleik asitlere dayalı olan elektrokimyasal biyosensörlerin geliştirilmesi ve uygulanması alanında birçok ulusal ve uluslararası işbirliğine yönelik çalışmaları bulunuyor. Bilimsel araştırmalarını "İlaç-DNA etkileşimleri, aptamer-protein etkileşimleri, kalıtımsal ve bulaşıcı hastalıklara dayalı dizi seçimli nükleik asit hibridizasyonu ve biyobelirteçlerin tayinine yönelik "kullan-at” prensibi ile çalışan yeni nesil biyosensör/ aptasensör teknolojilerinin tekli ve çoklu ölçüme dayalı geliştirilmesi ve uygulamaları" konularında yürüten Prof. Arzum Erdem Gürsan, çalışmalarında manyetik partiküller, karbon nanotüpler, grafen ve grafene dayalı nanomalzemeler, nanoçubuklar, nanokablolar, nanopartiküller, dendrimerler, iletken polimerler ve biyopolimerlere dayalı elektrokimyasal biyosensörlerin geliştirilmesini hedefliyor. Ayrıca farklı analitlerin çevre, gıda, ve sağlık alanında tayinine yönelik elektrokimyasal sensör entegre edilmiş analitik sistemlerin geliştirilmesi üzerine çalışıyor.
Elsevier tarafından yayınlanan, Q1 kategorisinde yer alan ve etki faktörü 10,618 olan “Biosensors and Bioelectronics” dergisinde yardımcı editör (associate editor) ve bu dergi ile ilintili açık erişim (open access) özelliğine sahip “Biosensors and Bioelectronics: X” dergisinde editör (co-editor in chief) olarak editörlük görevlerini 2021 yılından bu yana sürdüren Prof. Dr. Kadire Arzum Erdem Gürsan, 2009 yılından bu yana Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı çalışmalarına devam ediyor.
Prof. Dr. Sezgin Bakırdere kimdir?
1 Haziran 1980’de Elazığ’da doğdu. Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden 2001 yılında bölüm ve fakülte birinciliği ve üniversite ikinciliği dereceleri ile mezun olduktan sonra Analitik Kimya Anabilim Dalında yüksek lisansını 2003 yılında tamamladı. 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Doktora Eğitimini başarı ile tamamlayan Dr. Bakırdere doktora eğitiminin bir kısmını Kanada Ulusal Araştırma Merkezi’nde sürdürdü. 2012 yılında doçent, 2017 yılında profesör unvanını alan Dr. Bakırdere çeşitli kurum/kuruşlarca desteklendi. 1’i TÜSEB, 27’si TÜBİTAK projesi olmak üzere toplam 47 bilimsel araştırma projesinde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev aldı. Uluslararası saygın dergilerde yayınlanan 279 makaleye, uluslararası saygın yayınevlerince basılan 2 kitaba, ulusal/uluslararası sempozyumlarda sunulan 183 bildiriye ve 2022 yılına ait ulusal bir patente sahip. Prof. Bakırdere’nin güncel H-indexi 31olup toplam bilimsel yayınlarının aldığı toplam alıntılama sayısı 3419’dur. Yaptığı çalışmalar ile ulusal/uluslararası platformlardan 2019 Yılı ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N.PARLAR Eğitim ve Araştırma Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü ve 6 adet TÜBİTAK 2242-Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması’nda akademik danışman olarak Türkiye ve bölge geneli birincilik ve ikincilik ödülleri olmak üzere toplam 16 ödül kazanan Dr. Bakırdere 2015 yılında seçildiği TÜBA Asosye Üyeliğinin yanında dünya genelinde 200 üyesi bulunan Küresel Genç Akademi üyeliğine 2018 yılında seçildi, bu görevlerine hala devam ediyor.
Akademik hayatına Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nde devam eden Prof. Bakırdere 8’i devam eden 27 yüksek lisans ve yine 8’i devam eden 17 doktora tez çalışmasında danışman /eş danışmanlık görevlerini yürütüyor. Türlendirme çalışmaları, endokrin bozucu maddelerin tayini, aflatoksin tayini, atomtuzaklama gibi pek çok alanda çalışmalarını sürdürüyor.