TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü Sahibi Prof. Dr. Omar M. Yaghi’den Konferans

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü Sahibi Prof. Dr. Omar M. Yaghi’den Konferans

TÜBA 2016 yılı Uluslararası Akademi Ödülü sahibi Prof. Dr. Omar M. Yaghi, Akademi Ödülü etkinlikleri kapsamında 31 Ocak 2017 tarihinde Ankara Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonu’nda "Metal Organik Örgülerin Kimyası ve Uygulamaları / The Chemistry and Applications of Frameworks" başlıklı konferansını gerçekleştirdi.

Konferans öncesinde TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Prof. Yaghi, TÜBA Konsey Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Gül ve Prof. Dr. H. Tayfun Özçelik, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’i ziyaret etti.

Konferansa Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Üyeleri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Prof. Acar açılış konuşmasında, TÜBA tarafından 2015 yılında başlatılan ve Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen Uluslararası Akademi Ödülleri’nde ödül alan 3 bilim insanından biri olan, öncü ve çığır açıcı çalışmalarıyla bilinen Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer M. Yaghi’ye teşekkür etti ve TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri’ni kazananlar ve çalışmaları konusunda dinleyicilere bilgi verdi.

TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül ise Prof. Dr. Omar. M. Yaghi’nin akademik çalışmaları hakkında detaylı bilgiler aktardı; başarıları, aldığı ödüller ve yayınları konusunda özet bir sunumla konuşmasını sonlandırdı.

“Bu başarı tek kişiye ait değil, bir ekip işi”
Prof. Dr. Omar M. Yaghi konferansına kendisine sıcak bir şekilde karşılayan ve ödüle layık gören TÜBA’ya teşekkürlerini ileterek başladı. Metal-Organic Frameworks (MOFs), zeolitik imidazolat frameworks ve kovalent organik frameworks alanında yapmış olduğu çalışmalardan ve bu çalışmaların sonuçlarından bahseden Prof. Dr. Yaghi, çalışmış olduğu alanın neden son dönemde hızla gelişim gösterdiğinden bahsetti.

Prof. Yaghi sözlerine atom ve molekül çalışmalarının temelini atan Gilbert Newton Lewis’in (Ö: 1946) kimyasal bağ anlayışından ve keşiflerinden bahsederek başlayan Prof. Dr. Yaghi retiküler (çapraz-bağ) kimya, metal-organik çerçeveler, kovalent organik çerçeveler ve zeolitik imidazolat çerçevelerin tanımını yaparak devam etti. Çalışmalarına nasıl başladığını anlatan Prof. Dr. Yaghi, temel kimyasal birleşikleri, organik ve inorganik olarak ayırarak dinleyicileri konu hakkında bilgilendirdi.

Konuşmasının sonunda küresel bilim modelini ve bilim insanları için başarı ilkelerinin altını çizen Prof. Dr. Yaghi, bu ilkeleri teker teker açıkladı. Bilimsel araştırma yaptığı merkezin altyapısından ve imkânlarından bahsettiği konuşmasında bu başarının tek kişilik olmadığını ekip işi olduğunu anlattı ve öğrencilerinin çalışmalarındaki rolünü vurguladı. Merkez olarak önem verdikleri temel değerleri ve kendilerini destekleyen kuruluşları belirten Prof. Dr. Yaghi, konuşmasının sonunda misafirperverliği dolayısı ile herkese teşekkür etti.

Konferans, dinleyicilerin Prof. Yaghi’ye sorularıyla devam etti.

Ayrıca, Prof. Yaghi, 1 Şubat 2017’deki ödül töreninin ardından saat 18:00’de Bilkent Üniversitesinde öğrenciler ve genç bilim insanlarıyla bir araya geldi.