TÜBA Mühendislik Terimleri Sözlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Tarafından Online Erişime Açıldı

TÜBA Mühendislik Terimleri Sözlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Tarafından Online Erişime Açıldı

TÜBA’nın The Green Park Hotel Ankara’da düzenlenen 47. Genel Kurul toplantısında açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBA Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi kapsamında iki yüzü aşkın bilim insanının çalışmalarıyla tamamlanan ve yaklaşık 30.000 terimi içeren Mühendislik Terimleri Sözlüğü’nü www.tubaterim.gov.tr adresi üzerinden kullanıma açtı.

Sözlükteki ilk aramayı ‘termodinamik’ kelimesiyle yaparak web sayfasını kullanıma açan Bakan Fikri Işık “İnternet erişimine açılan Mühendislik Terimleri Sözlüğü’nün çalışmasında görev alan akademisyen ve uzmanlarımıza teşekkür ediyor, sözlüğün ülkemiz ve bilim dünyamız için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi ve Mühendislik Terimleri Sözlüğü Yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Sankur’a Akademi’nin teşekkür plaketini sundu.

“Online erişim, baskı öncesi son aşama”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise “Türkçenin bilim dili olarak geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını hedefleyen TÜBA Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi kapsamında Sosyal Bilimler Terimleri Sözlüğü’nün basıldığını, Mühendislik Terimleri Sözlüğü’nün tamamlandığını ve Doğa Bilimleri Sözlüğü’nün tamamlanma aşamasına yaklaştığını, Sağlık Bilimleri Sözlüğü’yle ilgili çalışmaların da sürdüğünü” ifade etti. Sözlüğün ortaya çıkmasında katkısı olan akademi üyeleri ve bilim insanlarına teşekkür eden Acar, Yaklaşık 30.000 terimi içeren Mühendislik Terimleri Sözlüğü’nün web üzerinden eleştiri ve katkılar için kamuya açılmasının basım öncesi son aşama olduğunu ve eserin bu süreci takiben yayımlanacağını söyledi.

“Türkçenin sözcük dağarcığı yüzde elli genişleyecek”

Mühendislik Terimleri Sözlüğü yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Sankur da konuşmasında “On üç yıldan beri süregelen ve iki yüz elliden fazla bilim insanının katkılarıyla oluşmuş bir eser. Eseri oluştururken terimlerin saydamlığını, benimsenebilirliğini, eğitimde kullanılabilir olmasını önemseyerek çalıştık ve Türkiye’deki bu kavram kargaşasına son vermeyi ve terim birlikteliğini sağlamayı amaçladık. Bu süreç içinde bir yandan Türkçenin doğurganlığından faydalandık bazen de dar boğazıyla boğuştuk ve eninde sonunda bu eserin Türkiye için bir armağan olacağını düşünüyorum. TÜBA Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi kapsamındaki mühendislik ve sosyal bilimler terimlerinin toplamı elli beş bini buluyor, bu sayıya yakında yayımlanacak olan doğa ve tıp terimleri sözlüğünde yer alacak terimler de eklendiğinde yüz bini aşmasını bekliyoruz. Bu aynı zamanda Türkçedeki sözcük dağarcığının yüzde elli gelişmesi demek.” dedi ve sözlerini emeği geçenlere teşekkür ederek sonlandırdı.

TÜBA Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi kapsamında hazırlanan Mühendislik Terimleri Sözlüğü, on yılı aşkın süredir, iki yüz ellinin üzerinde bilim insanının ortak çabaları ile oluşturuldu. Yirmi iki mühendislik alanının temel terimlerinden oluşan Mühendislik Terimleri Sözlüğü, eğitim ve öğretimde, yayınlarda, yönetmeliklerde geçen, endüstri, araştırma ve ticaret pratiğinde kullanılan yaklaşık 30.000 terim içeriyor. Kapsamı itibarıyla sözlük, Türkçedeki terim birliğine varılmasında yolunda oldukça önemli bir rol oynayacak ve Türkçe bilim ve teknoloji yazınında bir başvuru kaynağı olacak.

TÜBA Mühendislik Bilimleri Sözlüğü’nde terimlerin anlaşılabilirliği, anlam saydamlığı, benimsenebilirliği özellikleri ön plana alındı, çok sayıda yabancı kökenli terimin Türkçeleşmesi için öneriler getirildi. Her terim kısa, özlü bir ansiklopedik içerikle donatıldı ve her dört dilde de tüm eşanlamlılar verilerek sözlüğün kullanım kolaylığı sağlandı. Sözlüğün hazırlanması sürecinde terimler, çeşitli çalışma gruplarında defalarca işlendi, bağımsız uzmanlar tarafından denetlendi, alanlar arası etkileşimler ve ortaklıklar göz önüne alındı.

Sözlüğün web yayını süresince yapılacak katkılardan sonra 2016 yılı ilk yarısında basımının yapılması planlanıyor.

İlgili Fotoğraflar