TÜBA Heyeti Dünya Bilim Forumu’na Katıldı
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 11. Dünya Bilim Forumu (World Science Forum - WSF) gerçekleştirildi.
12. Dünya Bilim Forumu’nun ev sahibi Endonezya oldu.
Bilime Güven, Risk Değerlendirme, Geleceğin Zirvesi, Bilimde İş Birliği, Koordinasyon ve Yönetişim başlıklarında genel oturumlardan oluşan programda bilim insanları ayrıca 8 tematik oturum, 4 Bakanlar Yuvarlak Masa toplantısında bir araya düzenlendi. Parlamento Oturumundaki üst başlık olan “Bilim Ekosistemlerinin Reformu: Ne İşe Yarıyor, Ne Eksik, Daha İyisi Nasıl Yapılır?” sorusuna cevap arandı. Forumun sonunda yapılan oylama sonucunda 2026 yılında planlanan 12. Dünya Bilim Forumu'na Endonezya’nın ev sahipliği yapmasına karar verildi.
TÜBA’yı Akademi Asli Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın temsil ettiği heyette TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Şener Aktürk, TÜBA Genç Akademi Üyeleri Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner ve Doç. Dr. Muhammet Zahit Atçıl ile TÜBA Genç Akademi Temsilcisi Dr. Öğr. Üyesi Mürsel Doğrul yer aldı.
WSF’de Türk – Macar Oturumu
“Küresel dönüşümler esnasında bilim ve politika” alt başlığında düzenlenen programda TÜBA ve Macar Bilimler Akademisi organizasyonuyla gerçekleştirilen “Bilim Diplomasisi Çerçevesinde Macaristan-Türkiye İlişkileri” adlı oturumda Macaristan ve Türkiye arasındaki tarihsel, güncel bilimsel ve kültürel ilişkiler detaylarıyla masaya yatırıldı; Macar-Türk ilişkilerinin çok yönlü yapısı, ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde bilim diplomasisinin rolü tartışıldı. Macaristan ve Türkiye'yi yüzyıllar boyunca birbirine bağlayan çok yönlü iş birliğinin incelenmesiyle başlayan oturumun moderatörlüğünü üstlenen TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Şener Aktürk oturumda “Macaristan ve Türkiye: Yüzyıllar Boyunca Çok Boyutlu İş Birliği” adlı konuşma yaptı. TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Gábor Hamza “19. ve 20. Yüzyılda Türkiye ve Macaristan Arasındaki Hukuki İlişkiler” başlığındaki sunumuyla 19. ve 20. yüzyıllarda iki ülke arasındaki hukuki ilişkileri tartışarak Macar-Türk etkileşimlerini şekillendiren, diplomatik ve hukuki alanları etkileyen konulara ışık tuttu. TÜBA Genç Akademi Üyeleri Doç. Dr. Muhammet Zahit Atçıl “Türkiye ve Macaristan Arasındaki İlişkiler: Tarihsel Bir Bakış” konuşmasıyla Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerin gelişimini ve etkileşimini tarihsel bir bakış açısıyla sunarken, Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner “Bilimsel Ortaklık Alanları Olarak Türkoloji ve Hungaroloji”yle Türkoloji ve Hungaroloji alanlarını, bilimsel iş birliğini ve kültürel alışverişi teşvik eden tamamlayıcı disiplinler olarak inceledi. Üstüner, bu disiplinlerin nasıl entelektüel köprüler kurduğunu ve karşılıklı anlayışı nasıl geliştirdiğini anlattı. Macar Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. István Vásáry ise “Macar Türkoloji’sinin Türkiye'deki Türk Çalışmalarının Gelişimine Katkısıyla Macaristan'ın Türk akademisine yaptığı önemli katkıları vurgulayarak Macar Türkoloji’si alanına ve bu alanın Türkiye'deki Türk çalışmalarının evrimi üzerindeki etkisine dair görüşler ortaya koydu.
TÜBA Heyetinden TC Budapeşte Büyükelçiliğine ziyaret
TÜBA Heyeti, forumun ardından Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu’nu ziyaret etti. Görüşmede Büyükelçi Ekşioğlu, TÜBA’nın üniversiteler, araştırma kuruluşları ve akademisyenlerin Birlikte Daha İyi Bir Gelecek İçin temasıyla düzenleyeceği "2025 Bilim ve İnovasyon Yılı"na katkısının çok değerli olacağını ifade etti. Prof. Elmas, Ekşioğlu'na Akademi’nin son dönem yayınlarından hediye etti.