TÜBA Erasmus+ Projesi DEOR Toplantısında Tanıtıldı
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Ankara’da gerçekleştirilen “2025 Erasmus+ Proje Sonuçlarının Yaygınlaştırılması ve Kullanılması (DEOR) Toplantısı”na katıldı.
Erasmus+ Programı’nın ana hedeflerinden biri olan “proje sonuçlarının yaygınlaştırılması ve kullanılması (dissemination and exploitation of results, DEOR)” doğrultusunda, toplantıda kamu kurumları, üniversiteler ve teknokentlerden yaklaşık 80 temsilci yer aldı Katılımcılara Erasmus+ Programında "DEOR" kavramı üzerine bilgi "nar" metaforu ile tanıtıldı.
Erasmus+ programının bir parçası olarak T.C. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen "Yükseköğretim Öğrencilerini, Özel Gereksinimli Bireyler için Dönüştürücü Kültürel Deneyimler Oluşturacak Şekilde Yetiştirmek" (KA220-HED-382D6902) projesinin koordinatörlüğünü yürüten TÜBA, projeyi DEOR kapsamında tanıttı. iNCLUSION Projesinin yükseköğretim öğrencilerinin dijital becerilerini artırmayı ve engelli bireyler için kapsayıcı kültürel deneyimler tasarlamayı hedeflediği bilgisini veren Başkan Şeker değerlendirme konuşmasında, TÜBA’nın bilimsel faaliyetlerinin Avrupa programlarıyla olan etkileşiminin ve iş birliği olanaklarının önemini vurgulayan görüşmelerde bulunduğunu belirtti. Proje Koordinatörü TÜBA Başkan Danışmanı Doç. Dr. Kevser Çınar, Proje Araştırmacısı ve TÜBA Genç Akademi temsilcisi Doç. Dr. Mürsel Doğrul toplantıda yer aldı.
Toplantı kapsamında dijitalleşme, çevre ve kapsayıcılık temalarına odaklanan dört projenin çıktıları, proje koordinatörü kurum ve kuruluşlar olan TÜBA, Darıca Milli Eğitim Müdürlüğü, İstinye Üniversitesi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi temsilcileri tarafından aktarıldı.
Toplantının tecrübe paylaşımı oturumlarında, iNCLUSION Projesinin Koordinatörü TÜBA Başkan Danışmanı Doç. Dr. Kevser Çınar TÜBA’nın koordinasyonunda yürütülen "Upskilling HED Students to Create Transformative Cultural Experiences for Audiences with Disabilities" başlıklı Erasmus+ projesini sundu; projenin hedef kitlesi, yenilikçi eğitim yöntemleri ve yaygınlaştırma stratejilerini katılımcılarla paylaştı. Dr. Çınar’ın sunumu, Avrupa Birliği destekli projelerinin sürdürülebilirliği ve sosyal etki üretimi açısından ve özellikle kapsayıcılık ve erişilebilirlik temaları çerçevesinde yürütülen çalışmaların farklı kurumlarla iş birliği potansiyelini artırıyor olması bakımından dikkat çekti.
Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün "Future Learning in Vocational Education Using Innovative Drone Technology", İstinye Üniversitesi’nin "Edusign & Signedu: Joint Venture of Curriculum Studies and Artificial Intelligence in Sign Language" ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin "New Applications According to 4.0 Standards in Renewable Energy Technologies" başlıklı projelerinin hedefleri, uygulama süreci ve elde edilen çıktılar katılımcılarla paylaşıldı.
Proje koordinatörü ve ortakları hakkında:
TÜBA: Türkiye'de bilimin geliştirilmesi ve özendirilmesi misyonuna sahip özerk bir üst kuruluştur. Akademinin kökenleri, 1851 yılında kurulan Alimler Cemiyeti adı verilen Osmanlı toplumuna kadar gitmektedir. TÜBA, temel ve mühendislik bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri ve sosyal ve beşeri bilimler olmak üzere üç kategoride tüm bilim alanlarını kapsamaktadır. TÜBA, çalışma grupları, hibe ve ödül programlarının yanı sıra bilimsel etkinlik, raporlama gibi başlıklarda dünya bilim akademileri ve şemsiye kurum mahiyetindeki paydaşları ile işbirliği içinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Balkan Müze Ağı (BMN): Balkanların ortak mirasını kutlamak, korumak ve paylaşmak, kültürel mirasa adanmış müze kurumlarını ve bireyleri bir araya getirmek ve güçlendirmek için vardır. 200'den fazla üyesiyle büyüyen bir ağ olan BMN, yaklaşımını karşılıklı saygıya dayandırmakta ve profesyonelliğe ve ortak etiğe bağlılıkla yönlendirilmektedir.
ARTIFACTORY: Yunanistan merkezli kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan ARTIFACTORY, sanat ve kültürün toplumsal gelişim, ekonomik büyüme ve vatandaşlık eğitiminin temel kaldıraçları olduğuna inanmaktadır. Organizasyon, kültürel mirasa deneyimsel ve sosyal olarak dahil edici erişimi teşvik etmektedir.
Stichting for Education on Agility Liberating Structures-SEALS: Hollanda merkezli SEALS Vakfı, eğitim programları ve eğitimler geliştirmekte olup, farklı eğitim düzeyleri için hizmet vermektedir. SEALS'ın çalıştığı kurumların ortak zorluklarına yanıt vermek amacıyla köklü bir yaklaşıma dayanan programlar geliştirmektedir.
Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE): SOBE Vakfı, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylere yönelik eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri sunmaktadır. Eğitim programları ve kaynakları, bağımsız olarak ihtiyaçlarını karşılayabilen, güçlü, yaratıcı ve sosyal olarak dahil olan bireylerin gelişimine olanak sağlamayı amaçlamaktadır.
Anadolu Üniversitesi: 1982 yılında Eskişehir'de kurulan Anadolu Üniversitesi, dünya genelinden öğrencilere Açıköğretim ve Uzaktan Eğitim programlarına erişim imkanı sunmaktadır. Kurum, geleceği şekillendirebilecek ömür boyu öğrenim üzerine odaklanmıştır.