TÜBA Asli Üyesi Prof. Gürsan, AASSA-WISE Komitesi Üyesi Seçildi
TÜBA Asli Üyesi. Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, TÜBA tarafından aday gösterildiği Asya Bilim Akademileri Birliği’nin (Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA) "Bilim ve Mühendislikte Kadın (Women in Science and Engineering-WISE) Komitesi"ne 18 Ağustos 2017 tarihinde üye seçildi.
Prof. Gürsan, AASSA’ya üye ülkelerde bilim kadınlarını bilime ve mühendisliğe teşvik etmek, bilim ve teknolojide kadınların statülerini belirlemek ve tartışmak amacıyla AASSA altında oluşturulan ve üye ülkelerde, belirli dönemlerde uluslararası çalıştaylar düzenleyen AASSA-WISE Komitesi çalışmaları içerisinde görev alacak.
29-30 Mayıs 2014 tarihinde TÜBA ve AASSA ile Küresel Bilim Akademileri Ağı (IAP) iş birliğiyle Ege Üniversitesi’nde düzenlenen “Women in Science and Technology” başlıklı toplantının düzenleme organizasyonunda da bulunan Prof. Gürsan, 2017 yılı itibarıyla çalışmalarını AASSA-WISE Komite Üyesi olarak yürütecek.
Prof. Gürsan, WISE Komitesi’nin özellikle üzerinde durduğu AASSA’ya üye ülkelerde, “bilim kadınları sorunlarını tespit etmek, kadınların bilimde ilerlemesi için hükümetin teşvik politikalarını ve bilimsel rolünü keşfetmek, kadınların rolünü teşvik etmede en iyi uygulamaları belirlemek, kadınları bilim ve teknolojide profesyonel olmaya teşvik etmek için doğru yöntemleri bulmak” konularında gerçekleştirilecek program, proje ve faaliyetler içerisinde yer alacak.
Detaylı bilgi için: http://aassa.asia/about/special_committee.php
Prof. Arzum Erdem Gürsan, 2001 yılında TÜBA tarafından Üstün Başarılı genç Bilim İnsanları Ödüllendirme Programı (GEBİP) kapsamında, “TÜBA-GEBİP Ödülü”ne layık görüldü. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2006 yılında Fen Bilimleri Kimya alanında “TÜBİTAK Teşvik Ödülü” ve 2015 yılında Sağlık Bilimleri alanında “TÜBİTAK Bilim Ödülü”nün sahibi oldu. 2007 yılında TÜBA Asosye üyesi ve 2016 yılında TÜBA Asli üyesi seçildi.
Prof. Arzum Erdem Gürsan’ın ilaç, enzim ve nükleik asitlere dayalı olan elektrokimyasal biyosensörlerin geliştirilmesi ve çevre, gıda ve sağlık alanında uygulamalarına dönük birçok ulusal ve uluslararası işbirliğine yönelik çalışmaları bulunmaktadır. Bilimsel araştırmalarını "İlaç-DNA etkileşimleri, aptamer-protein etkileşimleri, kalıtımsal ve bulaşıcı hastalıklara dayalı dizi seçimli nükleik asit hibridizasyonu ve biyobelirteçlerin tayinine yönelik "kullan-at” prensibi ile çalışan yeni nesil biyosensör/ aptasensör teknolojilerinin tekli ve çoklu ölçüme dayalı geliştirilmesi ve uygulamaları" konularında yürüten Prof. Arzum Erdem Gürsan, çalışmalarında manyetik partiküller, karbon nanotüpler, grafen ve grafene dayalı nanomalzemeler, nanoçubuklar, nanokablolar, nanopartiküller, dendrimerler, iletken polimerler ve biyopolimerlere dayalı elektrokimyasal biyosensörlerin geliştirilmesini hedeflemektedir.
Detaylı bilgi için: http://www.arzumerdem.com/