TÜBA 61. Genel Kurulu
Akademi’nin 61. Genel Kurulu ve Genel Kurul Konferansı; TÜBA üyeleri, rektörler ve kurum başkanlarının katılımıyla 21 Aralık Cumartesi günü The Ankara Hotel’de gerçekleştirildi.
TÜBA’ya 7 Konseyi Üyesi ve 5 Yeni TÜBA Üyesi seçildi
Yapılan oylamanın sonucu Akademi Konseyi’nin önümüzdeki 3 yıllık döneminde; Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yeni üye seçilen Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Prof. Dr. İlkay Erdoğan, Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Mustafa Safran, Prof. Dr. Halit Keskin görev alacak.
Genel Kurulda Akademi üyelerinin önerisiyle oylamaya sunulan TÜBA Asosye Üyeleri; Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) Prof. Dr. Sezgin Bakırdere, Gebze Teknik Üniversitesi’nden (GTÜ) Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu Orta Doğu Üniversitesi’nden (ODTÜ), Prof. Dr. Zafer Evis ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurettin Şahiner Asli Üye, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık Asosye Üye seçildi.
2023 yılında üye seçilen Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Mustafa Şahmaran, Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız, Prof. Dr. Şener Aktürk, Prof. Dr. Ali Balcı, Prof. Dr. Ertuğrul Başar, Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven, Doç. Dr. Engin Durgun, Doç. Dr. Mustafa Evren Erşahin, Prof. Dr. Bahar Güntekin, Prof. Dr. Şaban Nazlıoğlu, Doç. Dr. Mustafa Serdar Palabıyık ve Prof. Dr. Mustafa Yücel üyelik beratlarını Başkan Şeker’in elinden aldı.
TÜBA üyeleri ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ın yer aldığı Genel Kurul programı TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in selamlama konuşmasıyla açıldı ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü’nün genel kurula hitabıyla başladı.
Bilim insanlarımızın sadece ulusal değil, uluslararası platformlardaki çalışmaları da bizim için büyük bir gurur kaynağı
Sözlerine Akademi’nin her çalışması, her raporu ve önerisinin, karar alıcılar için yol gösterici bir pusula niteliğinde olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü şöyle devam etti: “Dünyamız son yıllarda büyük sınamalardan geçiyor. Çevre krizleri, iklim değişikliği, doğal afetler ve bölgesel çatışmalar, sadece ülkeleri değil, insanlığın ortak geleceğini tehdit ediyor. Bu zorlukları aşmanın yegâne yolu ise bilimsel verilerle hareket etmek, sürdürülebilir çözümler geliştirmek ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmektir. TÜBA’nın çevre, iklim, biyoçeşitlilik, bilişim teknolojileri ve sürdürülebilir kalkınma gibi çağımızın kritik konularında yaptığı çalışmalar, ülkemizin bilimsel ve stratejik hedeflerine büyük katkı sağlıyor. Özellikle Filistin Raporu, bilimin vicdanlı duruşunu dünyaya gösteren güçlü bir belge olarak dikkat çekiyor. Bu çalışma, bilim insanlarının hakikati haykırmaktan vazgeçmediğinin somut örneklerinden biridir ve aynı zamanda insanlığın sesi olmuştur. Bilim insanlarımızın sadece ulusal değil, uluslararası platformlardaki çalışmaları da bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. G20 zirvesi kapsamındaki Bilim20 Toplantılarında, Asya Bilim Akademileri Birliği, Avrupa Bilim Akademileri Birliği ve özellikle Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği gibi çatı kuruluşlarda, TÜBA’nın aktif rol üstlenmesi, çalışma gruplarına ve yönetim kurullarına üyeler göndermesi bilim diplomasisi alanında ülkemizi daha ileriye taşımaktadır.” dedi. TÜBA’nın program ve projeleri, uluslararası çalışmaları, yayınları ve desteklerinin çok değerli olduğunu söyledi.
TÜBA’nın bilimsel özerkliğini ve bağımsızlığını koruyarak sürdürdüğü çalışmalar, bu bilincin ne kadar yerinde olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri törenine atıfta bulunan Kasım Gönüllü Sayın Cumhurbaşkanımızın Ödül Töreni'nde ifade ettikleri gibi; “Takdir görmeyen, taltif edilmeyen, teveccühe mazhar olmayan her bir çalışma, her ne kadar asli değerinden hiçbir şey kaybetmese de geniş kitlelere ulaşmak bakımından istenilen etkiyi maalesef oluşturamıyor.’’ dedi. Bu ifadenin, bilimin ve bilim insanlarının takdir edilmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyledi. Türkiye’nin dört bir yanını yeni yatırımlarla buluşturmak ve Cumhuriyetin ikinci asrını ‘Türkiye Yüzyılı’ kılacak eserler yapmak için bilim insanlarının rehberliğinde çalışacaklarının altını çizdi.
Yapay zeka ve sinai mülkiyete dair genel kurul konferansları
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak “Sinai Mülkiyet ve Akademik Hayat” konuşmasında fikri sermayenin önemi, Türkiye’de sınai mülkiyet ekosistemi, performansı üstünde durdu. Sınai mülkiyetin akademik dünyadaki rolü, akademik buluşların ticarileştirilmesi başlıklarını detaylandırdı. Konu hakkındaki stratejiler ve istatistikler hakkında bilgi verdi. Konuşmasında ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu’nun çalışmalarını anlattı.
Gebze Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül ise “Yapay Zeka ve Yükseköğretime Etkileri Riskler ve Fırsatlar” konuşmasına yapay zekanın ne olduğunu cevaplayarak başladı. Özellikle pandemi sürecinde yüksek öğretimde artan dijitalleşme ve yapay zeka uygulamalarını, alanlarını hakkında konuştu. Yapay zekanın sağladığı avantajlar ve yol açtığı sounlardan bahsetti.
Genel Kurul, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in genel kurul sunumu, görüşler ve temennilerin iletilmesinin ardından sona erdi.