‘Temel Bilimler Sempozyumu 2014’ Ege Üniversitesi’nde Yapıldı

‘Temel Bilimler Sempozyumu 2014’ Ege Üniversitesi’nde Yapıldı

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nce düzenlenen, ‘Türkiye'de Bilim Politikaları 2014:Temel Bilimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu 15 Mayıs 2014’te İzmir’de yapıldı.

Sempozyum; Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Nadide Kazancı, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. İbrahim Gökçüoğlu, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet S. Tekelioğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.

‘21. Yüzyıl Türkiye’sinde ve Gelişmiş Ülkelerde Bilim, Teknoloji ve Eğitim Politikaları’ başlıklı ilk oturumda TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar’ın yanı sıra; YÖK Başkanvekili ve TÜBA Asli üyesi Prof. Dr. Yekta Saraç, Prof. Dr. Baki Akkuş, Prof. Dr. Ural Akbulut, Prof. Dr. Necdet Budak ve Gazeteci İsmet Berkan konuya ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiler.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar açılışta ve oturumda yaptığı konuşmalarda, Türkiye’nin ar-ge ve yenilikçilik performansı açısından temel bilimlerin ve konuyu stratejik ve bütüncül bir yaklaşımla ele almanın önemi üzerinde durdu. Temel bilimlerin yenilikçilik performansının sürekliliği ve gelişmesi açısından belirleyici bir rolü olduğunu söyleyen Acar, güçlü yönlerimiz ve fırsatlar yanında zayıf yönlerimiz ve tehditlerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Son 10 yılda Türkiye’nin milli gelirden ar-ge’ye ayrılan pay, mali destek ve teşvikler; üniversite, bilim insanı ve yayın sayıları ile patent başvurularında çok ciddi ilerlemeler kaydettiğini, fakat yatırımlar ve girdi artışında sağlanan başarının yenilikçi sonuç ve ürünler elde etme konusunda aynı oranda ortaya çıkmadığını belirtti. Bu bağlamda, özellikle 2010’dan itibaren gözlenen üniversitelerin temel bilim programlarına olan ilgi ve talepteki ciddi düşüşün acil çözüm gerektiren bir sorun olduğunu vurgulayan Acar; sorunun ve çözümün çok yönlü olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. “Temel bilimlerdeki talep düşüşü ve boş kontenjan sorunun pek gündeme getirilmeyen nedenlerinden birinin de ‘üniversitelerdeki bölüm/meslek bağnazlığı’ olduğunu düşünüyorum” diyen Acar, önceki yıllarda özellikle Sağlık ve Mühendislik bölümlerinde Temel Bilimler Bölümleri’nce yürütülen derslerin zaman içinde her bölümün kendi mensuplarınca yürütülür hale geldiğini bunun da temel bilimlerin göreli önem ve ağırlığının azalmasına yol açtığını söyledi. Benzer bir tutucu yaklaşımın Temel Bilim Bölümlerinde de gözlendiğini belirten Acar, müfredatın değişen koşullara göre güncellenmesi ve çeşitlendirilmesi yoluna gidilmemesinin de bir neden olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Temel Bilimler alanındaki sorunun çözümü için stratejik ve bütünsel bir yaklaşımın benimsenmesinin önemli olduğunu dile getiren Acar şöyle devam etti: “Bu çerçevede, öğretmenlik hakkının güvenceye alınması, başarılı adayların anılan bölümleri tercih etmelerini teşvik edilmesi ve desteklenmesi, geleneksel programlar yanında iş hayatının ihtiyaçları doğrultusunda yeni programların açılması, yan ve çift dal imkanlarının geliştirilmesi, kamu personel rejiminde mezunlar arasında fırsat eşitliğini sağlayıcı düzenlemelerin yapılması ve genel olarak bilimsel işlerin statüsünün yükseltilmesi gibi seçeneklerin değerlendirilmesi gerekir.”

‘Temel Bilimlerin Sanayi ve Ar-Ge Açısından Önemi: Mevcut Durum, Sanayi ve Ar-Ge’ye Yönelik Mezun İstihdamı için Çözüm Önerileri ve Diğer Bilim Alanlarının Gelişmesinde Temel Bilim Alanlarında Yetişmiş İnsan Gücünün Rolü’ adlı konu başlıklarını içeren İkinci Oturum, YÖK üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Prof. Dr. Ercüment Karasulu, H. İbrahim Gökçüoğlu ve Yaşam Bilimleri ve Sağlık Politikaları Analisti Selin Arslanhan Memiş tarafından gerçekleştirdi.

Üçüncü Oturum ise; ‘Yükseköğretim ve Temel Bilimler’ ana başlığında altında yapıldı. ‘Temel Bilim Mezunlarının Meslek Tanımları, Temel Bilim Fakültelerinin Öğretim Elemanı Kadroları ve Özlük Hakları, Temel Bilim Fakültelerinin Eğitim-Öğretim Kalitesinde, Araştırma ve Teknolojik Alt Yapısında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ alt başlıkları panelistler; TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Metin Balcı, Prof. Dr. Rıfat Güneş ve Gazeteci Abbas Güçlü tarafından tartışıldı.

Sempozyumun ardından Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından katılımcılara, teşekkürlerini ifade eden plaketler takdim edildi.