‘Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Sözlüğü’nün Yazarı Prof. Dr. Andreas Tietze’nin Kızı Filiz Tietze ve Eşi, TÜBA’yı Ziyaret Etti

‘Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Sözlüğü’nün Yazarı Prof. Dr. Andreas Tietze’nin Kızı Filiz Tietze ve Eşi, TÜBA’yı Ziyaret Etti

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak da görev yapan ünlü Avusturyalı Türkolog Prof. Dr. Andreas Tietze ‘nin hayatı boyunca büyük emek harcadığı ‘Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügati’ TÜBA tarafından yayımlanacak. Bu proje bağlamında Prof. Dr. Andreas Tietze’nin kızı Filiz Tietze ve eşi,TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ı ziyaret etti. 

Sözlüğün 1. cildi, Prof. Dr. Andreas Tietze hayattayken bizzat kendisi tarafından, 2. cildi ise vefatından 7 yıl sonra ise Avusturya Bilimler Akademisi Yayınevi tarafından Türkçe olarak yayınladı. TÜBA ise; Prof. Dr. Andreas Tietze’nin toplam 7 ciltten oluşan çalışmasını Türkçeye kazandırmak üzere hazırladığı proje kapsamında yayınlamak için çalışmalara başladı.

Eserin tüm hakları TÜBA tarafından devralındı ve Andreas Tietze’nin varisleri, kendisinin hayattayken hazırladığı malzemeleri toparladı ve çalışmalarda kullanılması için TÜBA’ya teslim etti. Önümüzdeki günlerde ilk iki cildin çalışmalarında görev almış isimlerle eserin yayına hazırlık sürecine başlanacak. Toplam 7 ciltten oluşacak sözlüğün ilk aşamada, iki cildinin yeniden gözden geçirilerek ve 3 cildin de tamamlanarak 2015 yılının ilk yarısında basımının yapılması planlanıyor.

Ziyaret esnasında TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA olarak Türk Dili açısından son derece önemli bu eseri yayımlamaya büyük değer verdiklerini; eserin telif haklarınının devri ve ilgili malzemelerin temini konusundaki destekleri ile ziyaretleri nedeniyle Tietze ailesine çok teşekkür ettiğini ifade etti. 

Andreas Tietze’nin kızı Filiz Tietze, babasının Doğu dillerine, Türk tarihi ve kültürüne ilgi duyduğunu anlattı ve Andreas Tietze'nin 1937-1938 yıllarında Türkiye'ye araştırma seyahatleri yaptığını söyledi. Avusturya işgal altında olduğu için babasının ülkesine dönemediğini belirten Tietze, Andreas Tietze'nin İstanbul'da kalarak öğretmenlik yaptığını ve Türk dili üzerindeki araştırmalarını sürdürerek, Redhouse sözlüğü üzerinde çalıştığını ifade etti.

Filiz Tietze, sözlüğün TÜBA tarafından hayata geçirilmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Sözlüğü'nü bitirmek bizim için çok önemli. Çünkü babam Andreas Tietze ömrünün 70 senesini, 7 ciltlik sözlükte yer alan kelimeleri toplayarak geçirdi. Seçkin bir bilim kuruluşu olan TÜBA'nın, babam tarafından hazırlanan fakat yarım kalan eseri yayınlamasından dolayı memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

Ziyaret esnasında Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, TÜBA Asli Üyesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, TÜBA Başkan Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Kaya da hazır bulundular. 

İlgili Fotoğraflar