Sürdürülebilir Bir Gelecek için Temel Bilimler

Sürdürülebilir Bir Gelecek için Temel Bilimler

TÜBA, temel bilimlerin küresel sürdürülebilirlik zorluklarına çözüm bulmadaki hayati rolünü vurgulayan Foundations of Science for Sustainable Future”ı (Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Bilimin Temelleri: İlkeler ve Yenilikler) yayımladı.

Kimya, biyoloji, fizik, mühendislik ve tıp gibi farklı bilim dallarından 30’un üzerinde yazarın katkılarıyla şekillenen kitap, sürdürülebilir yenilik ve küresel değişim için gerekli olan disiplinler arası yaklaşımları ele alıyor. 20 bölümden oluşuyor, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni hedef alarak iklim değişikliği, kaynak tükenmesi ve sosyo-ekonomik eşitsizlikler gibi küresel sorunlara çözüm önerileri sunuyor. Türk bilim insanları ve küresel uzmanların katkılarıyla, sürdürülebilirlik alanındaki en son araştırmaları ve yenilikleri bir araya getiriyor. Eser sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmek için teorik temellerin yanı sıra pratik çözümler sunuyor. Kitabın her bir bölümü, kritik bilimsel gelişmeleri, yenilikleri ve bunların toplum ve çevre üzerindeki etkilerini keşfetmeye yönelik güçlü bir sorumluluk üstleniyor. Çevresel etkileri azaltmada yeşil kimyanın rolünden, dijital teknolojilerin tıp ve tarım alanındaki uygulamalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede, yazarlar bilimin karşı karşıya olduğu zorlukları aşmada nasıl öncü bir rol üstlenebileceğine dair önemli bakış açıları sunuyor.

21. yüzyılın, insanlık için iklim değişikliği, çevresel bozulma, kaynak kıtlığı ve sosyo-ekonomik eşitsizlikler gibi benzeri görülmemiş zorluklarla şekillenen kritik bir dönem olduğunu dile getiren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Bu küresel meseleler, bilimsel bilginin sürdürülebilir uygulamalarla uyum içinde kullanılmasını gerektiren yenilikçi çözümler talep ediyor. Bu yüzden “Foundations of Science for Sustainable Future”ı hazırlamış olmayı çok önemli buluyoruz. Çünkü eser, temel bilimlerin sürdürülebilir kalkınmanın karmaşıklıklarını ele alma konusunda dönüştürücü rolünü kapsamlı bir şekilde inceliyor.” dedi.

Eserin bilim ve teknolojideki temel araştırmaların sürdürülebilirliğin ilerlemesine olan hayati katkılarını vurgulayan ortak bir çabanın ürünü olarak ortaya çıktığını söyleyen Prof. Şeker, ayrıca dayanıklı, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme amacına hizmet ettiğini de ifade etti. Eserdeki katkıların elde edilen bilimsel verilerin, pratik uygulamalara ve politika çerçevelerine entegre edilmesinin küresel acil sorunları ele almak noktasında önemine dikkat çekti.

Eser sadece akademik bir başvuru kaynağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda değişim yaratmayı amaçlayan herkes için bir ilham kaynağı olarak da okurunun ilgisine sunuluyor. Sunulan fikir ve çözümleri keşfetmeye, yenilikçi yaklaşımlar geliştirmeye ve disiplinler ve sınırlar ötesinde iş birliği yapmaya çağırıyor.