Matematik Öğretiminde Yenilikçi Yaklaşım

Matematik Öğretiminde Yenilikçi Yaklaşım

TÜBA, toplam 45 modelleme problemi ve çözümleri ile sınıf içi uygulamalara yönelik pratik öneriler sunan “Lise Matematik Konuları İçin Günlük Hayattan Modelleme Problemleri” başlıklı eserin güncellenmiş ikinci baskısını yayımladı.

İlk baskısı 2016’da yayımlanan kitap, matematik öğretmenleri, öğrenciler, öğretmen adayları ve matematiksel modellemeye ilgi duyan herkesin ilgisini çekebilecek zenginleştirilmiş bir kaynak olarak 11 yazar tarafından hazırlandı.

Kitabın yeni baskısında, modelleme problemlerinin sınıf içinde nasıl kullanılabileceğine yönelik genel önerilerin yanı sıra kitaptaki birçok probleme özel somut uygulama fikirleri yeni bir bölüm başlığı altında sunuldu. Ayrıca, matematiksel modelleme döngüsünü adım adım gösteren örnek bir uygulama planına ve uygulama şablonuna yer verildi. Bu baskıya eklenen bir diğer önemli kısım, matematiğin tarihsel gelişim sürecinde modelleme ile kurduğu ilişkiyi ve matematikle modelleme arasındaki iki yönlü ilişkinin felsefi arka planını irdeliyor. Kitabın kullanımını kolaylaştırmak için hangi matematik konularının hangi gerçek hayat bağlamına ve hangi modelleme problemine karşılık geldiğini gösteren alfabetik bir indeks eklendi.

Hayat ve matematik arasındaki güçlü bağ
Prof. Dr. Ayhan Kürşat Erbaş, Doç. Dr. Bülent Çetinkaya, Prof. Dr. Cengiz Alacacı, Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu, Prof. Dr. Arzu Aydoğan Yenmez, Dr. Öğr. Üyesi Aysel Şen Zeytun, Dr. Öğr. Üyesi Himmet Korkmaz, Doç. Dr. Mahmut Kertil, Doç. Dr. Makbule Gözde Didiş Kabar, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Baş Ader ve Arş. Gör. Dr. Zülal Şahin’in uzun ve yoğun bir emek sürecinin ürünü olan eser; matematiği hissedilir, yararlı, uğraşmaya değer olarak görmeye, sevdirmeye ve üst düzey matematiksel becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalara katkı sunmak üzere hazırlandı.

Matematiksel modellemenin, matematik derslerinde öğrencilerden sıkça “Bu konu ne işimize yarayacak? Bunu nerede kullanıyoruz?” gibi sorulara yanıt vermek için güçlü bir yaklaşım olduğunu ifade eden kitabın yazarlarından ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Erbaş “Matematiğin mühendislik, ekonomi, fizik ve biyoloji gibi alanlarla nasıl iç içe geçtiğini, günlük hayatımızda ve çeşitli bilim dallarında nasıl bir rol oynadığını bu yaklaşımla görme şansını yakalarız. Bu kitap da matematiksel modellemeyi, matematik öğretiminde bir odak noktası olarak ele alıyor. Kitapta yer alan içerikler, öğrencilerin matematiksel muhakeme ve iletişim, matematiksel temsillerden yararlanma ve yorumlama, veriye dayalı tahmin yapma ve karar verme, matematiksel araç ve teknoloji ile çalışma gibi becerilerinin gelişimine fırsat sunuyor.” dedi.