Karadeniz Üniversiteler Birliği ‘BSUN 2024’ Toplantısı
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) Karadeniz Üniversiteler Birliği (Black Sea Universities Network - BSUN) tarafından düzenlenen 16. Karadeniz Bölgesi Rektörler Konferansı ve Karadeniz Üniversiteler Ağı 2024 Kongresi’ne (16th Conference of Rectors from the Black Sea Region BSUN 2024 Congress) katıldı.
Hem bölgesel hem de uluslararası pek çok alanda geleceğe yönelik bilimsel fikirlerin tartışıldığı, planlamaların yapıldığı ve 12 farklı ülkeden 120 üniversitenin dahil olduğu BSUN’un toplantı açılışını Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Genel Sekreteri O. Lazăr Comănescu, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Avrupa Başkent Üniversiteleri Ağı (Network of Universities from the Capitals of Europe – UNICA) Başkanı Prof. Dr. Sorin Costreie, TÜBA Asli Üyesi ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Asli Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, BSUN Başkanı Prof. Dr. Marian Preda ve Bakü Yüksek Petrol Okulu Rektörü Prof. Dr. Elmar Gasimov yaptı. “Üniversitelerin Toplumda Bilime Dayalı Karar Vermeyi Teşvik Etmek Üzerindeki Rolü, Genişletilmiş Karadeniz Bölgesinde Yeni Barış Gündemi ve Bölgesel İşbirliği Kurumları Reformu, Genişletilmiş Karadeniz Bölgesinin Geleceği için Pakt Yolları, Eğitimin ve Toplumun Dönüşümü” başlıklı dört oturum düzenlendi. Program boyunca, akademik işbirliklerinin güçlendirilmesi, yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi ve bilimsel araştırmaların geleceği üzerine tartışıldı. BSUN Genel Sekreteri Prof. Mamut ve İÜ Prof. Dr. Ayşe Zişan Furat’ın moderatörlüğünü yaptığı Genel Kurulda yapılan oylamada İÜ Rektörü Prof. Zülfikar 2024-2026 BSUN Başkanlığını devraldı.
Temel bilimler araştırmalarına tam destek sağlamalıyız.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği kapsamındaki ülkelerden üniversite rektörleri ve bilim akademisi temsilcilerinin yer aldığı toplantıda konuşan Başkan Şeker, dünyanın karşı karşıya kaldığı problemlerin giderek karmaşıklaştığına ve küreselleştiğine dikkat çekti ve bu bağlamda bilimsel topluluklar arasındaki iş birliğinin öneminin çok kritik olduğunu söyledi. Yarının sorunlarını çözecek ve mümkün olanın sınırlarını zorlayacak çabaların merkezinde temel bilimlerin bulunduğunu ifade eden Şeker; fizik, kimya, biyoloji ve matematik temel disiplinleri, uygulamalı bilimlerin ve teknolojik ilerlemelerin üzerine inşa edildiği temeller olduğunu belirtti. “Temel bilimlere dair derin ve kapsamlı bir anlayış olmadan yenilik yapma, uyum sağlama ve ilerleme kapasitemiz ciddi şekilde engellenir. Temel bilgilerin sıkı takibi sayesinde evrenin gizemlerini açığa çıkarıyor ve iklim değişikliğinden halk sağlığı krizlerine kadar çağımızın acil sorunlarına çözüm bulmak için gerekli araçları geliştiriyoruz. Bu nedenle bilimsel düşüncenin önde gelen kurumları olarak temel bilimlerin teşviki ve desteklenmesine kendimizi adamamız zorunlu. Araştırmacılarımızın gelecekteki yeniliklerin yolunu açacak temel soruları araştırmak için ihtiyaç duydukları kaynaklara, özgürlüğe ve teşvike sahip olmalarını sağlamalıyız. Bu kararlılığın yalnızca finansman önceliklerimize değil, aynı zamanda eğitim programlarımıza da yansıtılması ve bu temel disiplinlerde uzman yeni nesil bilim insanlarının yetiştirilmesi gerekmektedir. Ancak bilginin peşinde koşmak sınır tanımıyor. Bilim, açıklık ve iş birliği ortamında gelişir.” dedi.
İş birlikçi projeler için platformlar oluşturmalıyız.
Stratejik konumu ve çeşitli üye devletleriyle Karadeniz Bölgesinin kolektif güç ve uzmanlık sayesinde bir arada çalışmak için eşsiz fırsatlar sunuyor diyen Şeker, iş birliği ruhunu teşvik ederek bölgesel zorluklarla daha etkili bir şekilde mücadele edilebileceğine, bulguların daha geniş çapta paylaşılıp araştırma etkisinin güçlendirilebileceğine dikkat çekti. Şeker şöyle devam etti: “Ortak araştırma girişimleri, öğrenci ve araştırmacı değişimi ve uluslarımızın ortak kaygılarına hitap eden iş birlikçi projeler için platformlar oluşturmaya çalışmalıyız. Bu girişimler sadece bilimsel kapasitemizi geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda ülkelerimiz arasında anlayış ve dostluk köprüleri kuracak. TÜBA’nın Karadeniz Bölgesinde bilimsel kaliteyi ve iş birliğini geliştirme konusundaki sarsılmaz kararlılığını yinelemek isterim. Bu fırsatı değerlendirerek bağlarımızı güçlendirelim, bilgimizi paylaşalım ve daha parlak, daha müreffeh bir gelecek için birlikte çalışalım. İşbirliği ruhunu benimseyerek ve temel bilimlere öncelik vererek akademilerimizin küresel bilimsel ilerlemenin ön saflarında kalmasını sağlayabiliriz.” dedi.
TÜBA Asli Üyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise TÜBA Ödülleri ve Türkiye'deki Araştırma Üniversiteleri hakkında sunum yaptı. TÜBA’nın Encümen-i Daniş’e dayanan tarihinden başlayarak anlatan Prof. Koyuncu Akademi’nin program, proje, yayın ve özellikler ödülleri hakkında bilgi verdi. Araştırma üniversitelerini belirleme kriterleri ve bu üniversitelerin performansları hakkında bilgi veren Rektör Koyuncu Türkiye’de araştırma üniversitesi olmaya aday üniversitelerden örnekler verdi, adayları sağlanan destekler hakkında konuştu.