“Doğal Ürünler Üzerine Yapılan Araştırma ve Geliştirme Yoluyla Ekonomik Refah Çalıştayı” Nepal’de Gerçekleştirildi

“Doğal Ürünler Üzerine Yapılan Araştırma ve Geliştirme Yoluyla Ekonomik Refah Çalıştayı” Nepal’de Gerçekleştirildi

Nepal’de 29-31 Mart tarihlerinde Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (The Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA) ve Nepal Bilim ve Teknoloji Akademisi (Nepal Academy of Science and Technology-NAST) iş birliği ve Bilim Akademileri Küresel Ağı (Global Network of Science Academies-IAP) desteğiyle düzenlenen “Doğal Ürünler Üzerine Yapılan Araştırma ve Geliştirme Yoluyla Ekonomik Refah/ Economic Prosperity through Research and Development in Natural Products” konulu Uluslararası Bölgesel Çalıştay’a; AASSA Başkanı ve IAP Eş-Başkanı Prof. Dr. Krishan Lal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Şeref Üyesi ve AASSA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Namık Kemal Aras, TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin ile üye akademilerden bilim insanları katıldı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çalıştay’da, ev sahibi Nepal ve bazı ülkeler yanında ülkemiz açısından da güncel bir konu olan ‘Doğal/tıbbî/aromatik bitkilerin ve bunlara dayalı ürünlerin üretimi ile ticarileştirilmesi yanında ilgili diğer konular” ele alındı. Çalıştay, akademiler, bilim insanları ve paydaşlar arası iletişim ve iş birliği bakımından da yararlı oldu. Bu bağlamda TÜBA-NAST bilimsel iş birliği anlaşmasını imzalamamız, Türk ve Nepal akademileri ve bilim insanları arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından önemli bir adım oldu.”

TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yurdusev Çalıştay’da “Ekonomik Gelişmede Bilim ve Bilim İnsanlarının Rolü: Türkiye Örneği” başlıklı bildirisinde “ekonomik gelişmenin doğal kaynaklar, insan kaynakları ve teknoloji olmak üzere üç ana unsura dayandığını; teknoloji unsuru bakımından bilim insanları ve kurumlarının belirleyici olduğu” hususunu Türkiye örneği bağlamında açıkladı.

Prof. Dr. Şahin ise hayvan modellerinde çalışma ekibi tarafından yapılan çalışmaların sonuçlarını paylaştığı “Kronik Hastalıkların Önlenmesinde Fitokimyasalların Moleküler Mekanizması” adlı sunumunda özellikle renal, kolorektal, over kanser türlerinde fitokimyasalların genel ve hücresel etkileri üzerinde durdu ve özellikle  fitokimyasallarla ilgili detaylı klinik çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Özellikle tıp alanında preventif amaçlı kullanılan bitkisel ürünler üzerine Türkiye, Nepal, Güney Kore, Japonya, Hindistan, Çin, Bangladeş, Malezya, Tayland, Sri Lanka, Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Filipinler, Almanya, Macaristan, Endonezya, Pakistan gibi farklı ülkelerden pek çok bilim insanının katıldığı Çalıştay’da herbal ürünlerin tıpta kullanımı ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. Dünyada tıp alanında kullanılan herbal ürünlerin büyük çoğunluğunun yetiştiği Nepal’de yapılan sunumlar sonucu bu tür bitkiler ile ilgili pek çok çalışmaya ihtiyaç olduğunun altı çizildi.

İlgili Fotoğraflar