Başkan Şeker, TDUBAB 6. Genel Kurul Toplantısına Katıldı

Başkan Şeker, TDUBAB 6. Genel Kurul Toplantısına Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Kazakistan Almatı’da gerçekleştirilen Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademiler Birliği'nin (TDUBAB) 6. Genel Kurul Toplantısına katıldı.

Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi'nin desteğiyle düzenlenen toplantıda Türk dünyasında bilimsel öncelikler ve bilimsel iş birliğinin kolaylaştırılması dolayısıyla TDUBAB üyelerini ve bir araya getirdi. Ayrıca toplantıda Türk bilim akademileri arasındaki proje bazlı iş birliğini yoğunlaştırarak iş birliğini derinleştirmeye zemin oluşturuldu, ortak çalışmalar teşvik edildi ve yürütülmesi için fikir birliğine varıldı, akademiler arası alışverişi başlatıldı, açık bilim politikalarını desteklendi.

Programın açılış konuşmasını Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Kanatbek Abdrakhmatov, Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi Rektörü Zhanseit Tuımebayev ve Kazakistan Cumhuriyeti Bilim  ve Yüksek Öğrenim Bakanı Sayasat Nurbek yaptı. Konuşmaların ardından  TDUBAB dönem başkanlığı Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi’nden Tataristan Bilimler Akademisi (RF) Başkan Yardımcısı Daniya Zagidullina’ya devredildi.

Tataristan Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Daniya Zagidullina’nın yönettiği ilk oturumda Başkan Şeker’in yanı sıra;  Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı İsa Habibbeyli, Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Murat Zhurynov, Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Kanatbek Abdrakhmatov, Moğol Bilimler Akademisi Başkanı Regdel Duger, Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkanı Kamil Ramazanov, Türk Devletleri Teşkilatı Macaristan Temsilciliği İcra Direktörü János Hóvári, Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Baş Bilimsel Sekreteri Gairat Bakhadirov yer aldı.

2. Oturumun moderatörlüğü ise Başkan Şeker tarafından gerçekleştirildi. Oturuma Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı İbrahim Guliyev, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Janar Temirbekova, Hazar Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hamlet Isaxanlı, Kırgız-Türk Manas Üniversitesi Rektörü Alpaslan Ceylan, Özbekistan Ulusal Üniversitesi Rektörü İnom Madjidov ile Nazarbayev Üniversitesi Kazak Dili ve Türkiyat Araştırmaları Bölüm Başkanı Uli Schamiloğlu katıldı.

Türk dünyasıyla bilimsel birliktelik içinde olmak bizi kuvvetlendirecektir.
Başkan Şeker yaptığı konuşmada Türkiye’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle dünyanın dört bir yanından uluslararası toplulukların Türkiye'ye yardım etmek için yardım ve kaynaklar sunarak dayanışma ve destek gösterdiğini söyledi.  Tüm bunların yanında Türk dünyasının desteğinin, cömertliği ve şefkatinin çok değerli olduğunu ifade etti.  Türk kardeşlerimize en derin şükranlarımı sunmak istiyorum dedi.

Başkan Şeker şöyle devam etti: “Türk milletlerinden bilim insanları ve araştırmacılar, bilgi ve kaynakları paylaşarak iklim değişikliği, salgınlar ve sosyal açıdan yıkıcı teknolojiler gibi küresel sorunların üstesinden gelmek için birlikte çalışabilirler. İş birliği yoluyla, birbirimizin kaynaklarından yararlanabilir, ortak çıkarları ve öncelikleri belirleyebilir ve daha iyi bir gelecek için ortak bir vizyon için çalışabiliriz. Son dönemde yaşanan büyük yangınlar, depremler, seller ve pandemiler bize bu tür afetlere karşı daha hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor. Türk dünyası olarak kamu kurumlarımız ve STK'larımız ile her zaman hazır ve iş birliği içinde olmamış gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bilimsel araştırma alanında birlikte çalışmak büyük bir güç oluşmasını sağlıyor. İş birliği yapmak için bir araya geldiğimizde, sadece bireysel yeteneklerimizi değil, aynı zamanda tüm grubun ortak potansiyelini de güçlendirebiliriz.” dedi.

Bilim akademilerinin ortak çabaları, paylaşılan kaynaklar, uzmanlık ve araştırma hakkındaki iş birlikleri bireysel çalışmalardan çok daha büyük bir etki uyandıracağının altını çizen Şeker, bu tür işbirliklerinin Türk dünyasının en acil sorunlarından bazılarına çığır açan keşiflere, yeni teknolojilere ve yenilikçi çözümlere yol açabileceğini söyledi.  Bu tür toplumsal alanlarda işbirliği, Türk dünyasını birleştirir ve küresel siyasetteki konumunu güçlendirir dedi.