Başkan Şeker, NÖROM’un Açılışına Katıldı

Başkan Şeker, NÖROM’un Açılışına Katıldı

Başkan Şeker, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) girişimiyle Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi (AÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) birlikte kurduğu Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (NÖROM) açılışına katıldı.

Çok disiplinli beyin araştırmaları, sağlık, mühendislik, robotik, yapay zeka eğitim, temel ve sosyal bilimler alanlarında çalışmalar yapılacak NÖROM’da çok sayıda AR-GE cihazı yer alıyor. YÖK tarafından kurulan ilk ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (UY-GAR) olma özelliğini taşıyan merkez, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklendi. 220 milyon Türk lirası bütçeli Ulusal Nörobilim Altyapı Proje desteğinin verildiği merkezde, 25 farklı üniversiteden 85 araştırmacı ve 40 öğrenci çalışma yapacak. 7 bin 800 metrekare yerleşke üzerine kurulan merkez, 5 bin 400 metrekare kullanım alanına ve 2 bin metrekare laboratuvar alanına sahip.

Merkezin açılışında YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA Asli Üyesi ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar,  TÜBA Asli Üyesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal söz alırken TÜBA Asli Üyesi ve NÖROM Merkez Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen ile öğretim üyeleri, öğrenciler ve NÖROM personeli de törende yer aldı.

Merkezde, farklı alanlarda pek çok çalışma yürütülecek.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yaptığı konuşmada, NÖROM'un kurulmasına yönelik çalışmaların 2018'de başladığını belirterek, 2019'da Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının NÖROM Projesi'ni destekleme kararı aldığını ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yatırım programına dahil edildiğini anlattı. Prof. Özvar şöyle konuştu “NÖROM misyon olarak, disiplinler arası bir anlayışla nörobilim alanında araştırmalar yürütmek ve buradan elde edilecek bilgi ve teknolojiyi toplumla paylaşmayı belirlemiştir. Bu kapsamda merkezde sağlık, mühendislik, robotik, yapay zekâ, eğitim, temel ve sosyal bilimler alanlarında araştırmalar yürütülecektir. Böyle bir merkezin kurulmasını yükseköğretim vizyonumuz açısından son derece kıymetli bulduğumu ifade etmek isterim. Son zamanlarda üzerinde hassasiyetle durduğumuz yükseköğretimde kalite odaklı gelişme anlayışını destekleyen bir girişim olarak bu merkezi gördüğümü ifade etmek isterim. NÖROM'daki araştırmalar sonucu elde edilecek veriler, bir taraftan somut teknolojilerin geliştirilmesini, diğer taraftan etki değeri yüksek yayınların ortaya çıkmasını mümkün kılacaktır. NÖROM'daki farklı üniversitelerimizin hem işbirliği hem de güç birliği anlayışıyla bir araya gelmesi son derece anlamlıdır. Bu şekilde disiplinler arası araştırmalarda farklı üniversitelerimizin güçlü yönleriyle ortaklaşması, ortak çalışma yapması mümkün olacaktır."

Multidisipliner merkezler ileri düzey teknoloji ve nitelikli akademisyen gerektirir.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise Sinirbilim Mükemmeliyet Merkezi’nin, sinir bilimin doğası gereği multidispliner bilim disiplinlerinin bir arada çalışması gerektiğinden dolayı ortak bir alan olduğunu, 3 üniversitenin birlikte çalışmalarının da doğal bir sonucudur ve sinerjiyi artıracak bir girişimd olduğunu söyledi. Başkan Şeker “Farklı alanları bir araya getiren bu tür girişimlerin, sinirejiyi de verimliliği de destekleyici şekilde ortak mükemmeliyet merkezleri üzerinden kurgulanmış olması çok değerli. Sinirbilimin kendisi, temel tıp bilimci olmam nedeniyle anatomiden nörolojiye, psikiyatriden klinik branşlara yapay zekadan mekatroniğe kadar pek çok alanı ilgilendiriyor. Bu bağlamda burada gerçekleştirilecek olan bilimsel çalışmaların tüm bilim disiplinleri için özel bir yeri bulunuyor. Ülkemizde çoğalmalarını diliyorum, katkıda bulan tüm paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, uzun süredir emek verdikleri bir projenin hayata geçmiş olmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, merkezde olağanüstü işler yapılacağını ve NÖROM'un Türkiye'nin yüz akı olacağını ifade etti. Fiziki yapı, teçhizat-donanım ve insan gücü doğru kurulduğu zaman her işin en iyi şekilde yapılacağını dile getiren Ünüvar, "Merkezde fiziki anlamda mükemmel bir yapının oluştuğunu görüyorsunuz. İçinde gerçekten müthiş de bir teknoloji var. İnsan gücüyle ilgili de şu anda çok önemli problemleri aşmış bulunuyoruz." dedi. Bundan sonra kendilerine düşen en önemli görevin bu işin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunun altını çizen Ünüvar, Gazi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile çok iyi bir işbirlikleri olduğunu söyledi. Ünüvar, "Bundan sonraki süreçte NÖROM'dan çok iyi ürünlerin ortaya çıkması ve Türkiye'nin dünyanın önemli bilim merkezlerinden birisi olduğunun ispatı niteliğinde çalışmalar için aynı desteğin, gayretin devam etmesi gerektiği kanaatindeyim." şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, NÖROM gibi merkezlerin artarak devam edeceğini düşündüğünü belirterek, “Geleceğin sorunlarına yenilikçi yaklaşımlarla cevap vereceğini düşünüyorum. Bir sonraki evresinin de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda; YÖK, Millî Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından yürütülecek bir süreçle bunu 6550 sayılı kanun kapsamındaki araştırma altyapısına doğru dönüşebilme imkanı olan en öncü girişimlerden birisi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, merkez için 38 kadro aldıklarını, haftaya Cuma günü ilana çıkacaklarını söyleyerek, “Bu arkadaşlarımızı burada istihdam edip, süratle merkezimizin çalışmasına vesile olacağız” dedi.