Başkan Şeker Akademide FETÖ Etkisi Hakkında Konuştu

Başkan Şeker Akademide FETÖ Etkisi Hakkında Konuştu

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde (İKÇÜ) düzenlenen “İhanetin Anatomisi: Eğitim, Din ve Medya Bağlamında FETÖ” başlıklı programda “Akademi ve Eğitim Bağlamında İhanete Giden Sürecin İdeolojisi” hakkında konuştu.

İKÇÜ Fuat Sezgin Konferans Salonunda İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin moderatörlüğünü yaptığı programda İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu “FETÖ’nün Medya Stratejisi ve 15 Temmuz gecesi Uluslararası Medya”yı, Doç. Dr. Bekir Emiroğlu ise “Örgütlü Duygu İstismarı ve FETÖ’nün Din Ticareti”ni anlattı.

TÜBA Başkanı Şeker, örgütün Fethullah Gülen tarafından uluslararası destekle kurulan ve yıllar içinde özellikle eğitim, iş dünyası, medya ve kamu kurumlarında geniş bir ağ oluşturan bir yapı olduğunu hatırlattı ve kendi ideolojisini yaymak, etkisini artırmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiğini söyledi. FETÖ’nün Türk akademisine maliyeti kapsamında 15 üniversite ve 1.125 öğrenci yurdunun kapatıldığını ve bu yurtlardaki öğrencilerin diğer devlet yurtlarına yönlendirildiğini belirtti. FETÖ ile ilişkisi olan akademik personelin temizlenmesi hedefiyle yapılan operasyonlar sonucu, 15 Temmuz sonrası 7 bin 257 akademisyen ve idari personelin kamu görevinden ihraç edildiği bilgisini verdi. Kapatılan üniversitelerde okuyan yaklaşık 60.000 öğrencinin diğer üniversitelere nakledildiğini ve bu süreçte öğrencilerin eğitim hayatında kesintiler ve adaptasyon sorunları yaşandığını bildirdi. FETÖ’nün üniversitelerdeki etkisinin akademik özgürlüğün zedelenmesine ve bilimsel araştırmaların manipüle edilmesine neden olduğunun altını çizdi. Bu durumun, uzun vadede Türkiye’nin akademik itibarını zedelediğini ve bilimsel ilerlemesine engel olduğunu da belirten Şeker FETÖ’nün kariyer ve kadrolaşma stratejisini de detaylarıyla anlattı. Örgütün yurt içi ve yurt dışı faaliyetleri kapsamındaki çalışmalarından da bahseti ve tüm bu sürece destek olan uluslararası ilişkiler ağı üzerinde de durdu.

Başkan Şeker şöyle devam etti: “FETÖ, eğitim kurumları, ticari faaliyetler, bağışlar ve medya aracılığıyla geniş bir finansal ağ kurmuş, bu kaynakları kara para aklama yöntemleriyle yasal görünüme kavuşturmuştur. Sivil Toplum Kuruluşları, Medya, Basın Yayın Faaliyetleri, Türkçe Olimpiyatları gibi etkinlikler, örgütün kamuoyunda olumlu bir imaj yaratmasına, uluslararası alanda meşruiyet kazanmasına ve finansal gücünü artırmasına hizmet etmiştir. Bu  stratejiler sayesinde FETÖ, geniş bir etki alanı oluşturmuş ve faaliyetlerini sürdürmüştür. Bu yapının deşifre edilmesi ve etkisiz hale getirilmesi, uzun vadeli ve kapsamlı bir mücadele gerektirmektedir. Gelecekte benzer yapılarla karşılaşmamak için dikkatli ve bilinçli olmak, eğitim ve hukuk sistemlerini güçlendirmek kritik öneme sahiptir.” dedi.