ALLEA Genel Kurulu

ALLEA Genel Kurulu

TÜBA’nın da üyesi olduğu Avrupa Akademileri Birliği'nin (All European Academies-ALLEA) iki yıldır çevrimiçi düzenlenen Genel Kurul Toplantısı bu yıl 11-12 Mayıs'ta Belçika Kraliyet Bilim, Edebiyat ve Güzel Sanatlar Akademisi (The Royal Academy of Sciences, Letters and Arts of Belgium-ARB) ve Belçika Kraliyet Flaman Bilim ve Sanat Akademisi’nin (the Royal Flemish Academy of Belgium for Science and the Arts-KVAB) ev sahipliğiyle Brüksel’de gerçekleştirildi.

Genel Kurul'a TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve TÜBA Asli Üyesi ve AASSA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev yüz yüze TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ekrem Tatoğlu ise çevrimiçi katıldı.

Genel Kurul Allea Başkanı Prof. Dr. Antonio Loprieno'nun açılış konuşması ile başladı. Sonrasında Allea'nın faaliyet raporu hakkında bilgi verildi ve Allea'nın mali raporu görüşüldü. 2022-2024 dönemi Allea Yönetim Kurulu seçim sonuçlarının açıklanması ile ilk oturumlar son buldu.

Yapılan oylamada İtalya’ Lincei Ulusal Akademisi'nden Prof. Dr. Neri Salvadori, Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi Prof. Dr. Maaten Prak, Polonya Bilimler Akademisi'nden Prof. Dr. Pawel Rowinski, Katalan Çalışmaları Enstitüsü ve Barselona Kraliyet Bilim ve Sanat Akademisi'nden Prof. Dr. Pere Puigdomenech, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nden Prof. Dr. Ylva Engström, Almanya Max Planck Araştırma Grubu'ndan Dr. Lara Keuck, Letonya’dan Letonya Bilimler Akademisi'nden Prof. Dr. Eriks Jekabsons ve Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi'nden Prof. Dr. Camillia Serck-Hanssen ALLEA 2022-2024 Yönetim Kurulu üyesi seçildi.

TÜBA Başkanı Prof. Şeker yaptığı açıklamada ALLEA’nın pandemi sürecinde kurumsal işleyişine devam ederken küresel salgının en zor zamanlarında düzenlediği tematik oturumlarla başarılı çalışmalara imza attığını söyledi ve “Covid-19 pandemisinin yol açtığı yıkım dışında bugünlerde bu kez de üzücü bir savaş ile karşı karşıyayız. Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal etmesinin ardından dünya bilim akademileri her zamankinden daha fazla ortak paydada toplanarak birlik ve beraberlik mesajları yayınladı. TÜBA da yaptığı açıklamada barış ve uzlaşmanın bir an önce gerçekleşmesi, ateşkesin uygulanması ve müteakip anlaşmalar yapılması gerektiğini belirtti. TÜBA tarafından hibrit formatta “Ukrayna'nın Rus İşgali ve Uluslararası İlişkiler” başlıklı bir çalıştay da düzenlendi. Çalıştay analizlerinin ardından oluşturulan bir nihai rapor Türkiye kamuoyuna sunuldu. Bilimin ve bilim insanlarının değerinin pandemi döneminde ve uluslararası krizde daha da belirginleştiğine inanıyorum. Yaşanabilir bir gelecek için ülke politikalarının belirlenmesinde bilim insanlarının bakış açıları ve önerileri daha büyük rol oynamalıdır.” dedi.

Prof. Şeker ALLEA yeni yönetim kurulu üyelerine başarılar dileyerek, üye akademilerle yakın çalışmaya davet etti. TÜBA’nın pandemiler ve dünya çapındaki krizlerle bağlantılı olan bilimsel her konuda iş birliği yapmaktan memnuniyet duyacağını da söyledi. Türkiye Bilimler Akademisi’nin yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir yaşam için atılacak adımlara her türlü desteği ve katkıyı vereceğini vurguladı. Barışçıl bir dünya için pandemilerin ve uluslararası krizlerin bir an önce sona erdirilmesini temenni etti.

Öğleden sonraki oturumda Avrupa Ulusal Genç Akademileri Yıllık Toplantısı (ENYA-Annual Meeting of European National Young Academies) Brüksel'de bulunan ENYA temsilcilerinin sunumu ile Genel Kurul devam etti. Oturumun ardından ENYA temsilcisi Prof. Jozefien De Leersnyder ve Prof. Sarah Verhulst ile görüşme gerçekleştiren Prof. Şeker TÜBA Genç Akademi hakkında bilgi verdi.

Genel Kurul Toplantısının ikinci günü düzenlenen “Bilimin Dönüşümü” Sempozyumunun açılışı ise ARB Daimi Sekreteri Prof. Dr. Didier Viviers ve ALLEA Başkanı Prof. Dr. Antonio Loprieno tarafından yapıldı. Thomas Dermin ve Maria Gabriel “Gelecek İçin Bilimi Dönüştürmek”, Prof. Dr. Marion Koopmans ise “Seyir Halindeyken Gemiyi İnşa Etmek: Ortaya Çıkan Bir Kriz Sırasında Bilimsel Tavsiyenin Zorlukları” başlıkları altında konuştu. Sempozyumda düzenlenen üç oturumun yanı sıra değerlendirme paneli de yapıldı. Kapanış konuşması ise KVAB Daimi Sekreteri Prof. Dr. Karel Velle tarafından gerçekleştirildi.

ALLEA; 1994 yılında kurulan Fen Bilimleri ve Beşeri Bilimler alanlarında çalışma yapan Akademilerin Avrupa Federasyonu'dur. 40'tan fazla ülkeden yaklaşık 60 bilim ve toplum akademisini bir araya getiren ALLEA bütünleşik üyelik yapısı sayesinde hem AB üyesi hem de AB üyesi olmayan ülkelerden gelen Akademileri çatısı altında toplar ve üyesi olan Akademilerle ortaklaşa çalışır. Akademiler arasında bilgi ve deneyim paylaşımını ve uluslararası bilimsel iş birliğini teşvik eden, bilimin gelişebileceği çevre koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunan ALLEA, Akademik anlamda özgürlük ile bilim ve araştırma alanlarında özerkliği sağlamak için çalışır. https://allea.org