AASSA ve TÜBA ‘Bilim ve Teknolojide Kadın Bölgesel Çalıştayı’ Gerçekleştirdi

AASSA ve TÜBA ‘Bilim ve Teknolojide Kadın Bölgesel Çalıştayı’ Gerçekleştirdi

Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) ve TÜBA, 29-30 Mayıs 2014 tarihinde Bilim Akademileri Küresel Ağı’nın da katkısı ve Ege Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, ‘Bilim ve Teknolojide Kadın/Women in Science and Technology Bölgesel Çalıştayı’ düzenledi.

Çalıştay, TÜBA Asosiye Üyesi ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, TÜBA Şeref Üyesi ve AASSA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Namık Kemal Aras, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın açılış konuşmaları ve ardından plaket takdimiyle başladı.

AASSA üyesi ülkelerde bilim ve teknoloji alanında çalışan kadının var olan sorunlarını ortadan kaldırmak ve kadını bilime teşvik etmek üzere yöntemler geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen Çalıştay’da toplam 19 konuşmacı yer aldı. Kadın bilim insanları üzerinde hükümetlerin uyguladığı politikalar, kadınların bilimsel alandaki ilerlemelerine bilim topluluklarının katkısı, yaşadıkları kimlik problemleri, bilim alanında kadının mesleki gelişimine dair en iyi uygulamaları karşılaştırmak ve kız çocuklarının bilim ve teknoloji alanına teşviki için yapılması gereken çalışmalar tartışıldı.

Malezya, Azerbaycan, Nepal, Ermenistan, Endonezya, Moğolistan, Kore, Sri Lanka, Pakistan, Bangladeş ve Filipinler’den gelen 15 bilim insanı; kadın, bilim ve teknoloji arasındaki ilişkiyi kendi ülkeleri özelinde ve diğer yandan küresel bağlamda ortaya koyarken, Türkiye’den katılan TÜBA Asosiye Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen ‘Bilim Alanında Cinsiyet Farkının Nörobiyolojik Bir Temeli Var Mı?’, Dr. Günseli Naymansoy ‘Mühendislikte Kadın’, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Aksan Kurnaz, ‘Yaşam Bilimlerinde Türk Kadınları’, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Güney ‘Uluslararası İlişkiler Alanında Kadın Akademisyenler: Türk Örneğine İlişkin Zorluklar ve Beklentiler’ ve İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semahat Demir ‘Uluslararası Anlamda Bilim ve Teknoloji Eğitimini ve İşgücünü Geliştirmek için Çeşitliliğin Önemi’ başlıklı sunumlar yaptı.

Çalıştay sonunda söz alan ve AASSA’nın üzerinde durduğu en önemli konulardan birinin de ‘kadının bilim ve teknolojideki yeri’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Namık Kemal Aras şöyle devam etti: ‘Bu konuda özellikle 3-4 yıldır çalıştay düzenliyoruz. Burada olduğu gibi diğer çalıştaylarda da katılımcıların hepsi daha önce bu konular üzerine düşünmüş, çalışmış ve konuşmalar yapmış isimler. Çalıştay’ın sonunda oluşturulacak rapor, AASSA tarafından kitap haline getirilerek yayınlanacak ve bu sayede akademi ve diğer kanallar yoluyla bütün dünyaya ulaştırılacak.’

İki gün süren Çalıştay, katılımcılar için düzenlenen Efes turunun ardından sona erdi.