AASSA Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. N. Kemal Aras, AASSA Başkan Yardımcısı Seçildi
Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) Genel Kurulu ve ‘Tarımda Biyoteknoloji, Bilim İletişimi ve Fuarları’ konulu bilimsel toplantıları da içeren 3. Güney Asya Bilim Akademileri Zirvesi, 13-18 Ekim tarihleri arasında Hindistan’ın Delhi şehrinde gerçekleştirildi. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Konsey Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ile Şeref üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Aras’ın da katıldığı Genel Kurul’da yapılan seçimler sonucunda Hindistan Ulusal Bilimler Akademisi (INSA) Üyesi Prof. Dr. Krishan Lal AASSA Başkanı, TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Aras da, yeniden AASSA Başkan Yardımcısı seçildi.
Prof. Dr. Namık Kemal Aras, 2000 yılında Kore’nin başkenti Seul’de yapılan ilk AASA Genel Kurul Toplantısı’na TÜBA Asli Üyesi olarak katıldı. 2000-2004 yılları arasında AASA’nın Yönetim Kurulu Üyesi, 2005-2008 yıllarında AASA Genel Sekreteri, 2009-2011 yıllarında da AASA Projeleri Yürütücüsü olarak çalıştı. 2012’de AASSA’nın kurulmasıyla AASSA Başkan Yardımcısı seçildi.
Asya ülkelerinden Çin, Hindistan, Japonya, Kore, Avusturalya, Türkiye ve diğer üye ülkelerin akademilerinin katılımıyla gerçekleştirilen 34 üyeli AASSA, 2000 yılında Asya Bilim Akademileri Birliği (AASA) olarak kuruldu, 2012 yılında da Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Federasyonu (FASAS) ile birleşerek AASSA halini aldı. AASSA’nın sekreteryası Kore Bilimler ve Teknoloji Akademisi (KAST) tarafından yürütülüyor.
AASSA, Asya ülkeleri bilim ve teknik adamları arasında, araştırma ve geliştirme sağlanması ve bu gelişmelerin ülkenin gelişimi için kullanılması hedefiyle ve akademiler arası ortak projelerin önemini göz önünde bulundurarak çalışmalarını gerçekleştiriyor. Enerji, su, iklim değişimi, deprem riskinin azaltılması, yiyecek kaynakları ve bu kaynakların korunması, biyoteknoji, yenilebilir enerji kaynakları konularını içeren; ‘Asya’da Sürdürülebilir Gelişme Projesi’, ‘Asya’da Bilim Eğitimi Projesi’, ‘Bilim ve Teknolojide Kadının Yeri Projesi’ ve Bilimde Geri Kalmamak, Bunu Önlemek, Bilimde Yükselmek, Bilimi Anlama ve Anlatma Projeleri’ ve ‘Ekonominin Gelişmesi için Kültürel Mirasa Bilimsel Yaklaşım’ AASSA’nın şimdiye kadar yaptığı ve devam eden projelerinden bazıları.
2010 yılına kadar tamamlan projelerin sonuçları; editörlüğünü Prof. Dr. Aras ile Prof. Dr. Yi Wang’ın yaptığı ‘Sürdürebilir Bir Asya’ya Doğru’ (Towards A Sustainable Asia) adı altında hazırlanan 5 ayrı kitap, Alman Yayın Şirketi Springer’ın işbirliği ile basıldı. Bu 5 kitaplık serinin süregiden projelerin ortaya çıkan ikinci tur sonuçlarının 2015 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Prof. Dr. Namık Kemal Aras, yaklaşık 10 yıldan beri akademiler arasında bilim, teknoloji ve diğer konularda uluslararası ilişkilerin gelişmesini artırmaya, AASSA, ilgili kuruluşlar ve bilim adamları arasında işbirliğinin gerçekleşmesine, ülkelerin bilim ve teknolojisinin gelişmesi ve bilim insanlarına yeni ufuklar açılmasına yönelik bu tür projelerin takibi ve çalıştayların düzenlenmesi konusunda çalışıyor.
TÜBA, kuruluşundan bu yana AASA ve AASSA çalışmalarına aktif olarak katılıyor. ‘AASA Yönetim Kurulu Toplantısı ve Ekonominin Gelişmesine Kültürel Mirasın Bilimsel Etkisi Çalıştayı, Asya Ülkelerinde Kültürel Miras Çalışmalarının Gelişmesi Konusunda Eksperler Toplantısı, AASA Yönetim ve Genel Kurul Toplantısı ve Uluslararası Bilim Eğitimi Çalıştayı, İzmir: Çevre ve Kaynaklar Çalıştayı, İzmir: Bilim ve Teknolojide Kadının Yeri Çalıştayı’nı gerçekleştirmiş AASSA ile işbirliği içinde gerçekleştiren TÜBA, bu kez aynı ortaklaşa çalışma ile 2015 yılında ‘Gıda: Yiyecek Kaynakları ve Korunması Çalıştayı’nı düzenlemeyi planlamaktadır.