AASSA 6. Genel Kurul ve Sempozyumu

AASSA 6. Genel Kurul ve Sempozyumu

Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) Başkanı ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ile TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç, Akademi’yi temsilen Filipinler Ulusal Bilim ve Teknoloji Akademisi (NAST PHL), InterAcademy Partnership (IAP) ve Filipinler Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın (DOST) desteğiyle Manila, Filipinler'de düzenlenen AASSA Genel Kurulu ve uluslararası sempozyumuna katıldı.

Prof. Yurdusev başkanlığında ilk defa toplanan Genel Kurulda yapılan oylama sonucunda; Endonezya Bilimler Akademisi’nden Satryo Soemantri Brodjonegoro, İran Bilimler Akademisi’nden Muhammed Riza Şems Arkedani, Hindistan Bilimler Akademisi’nden Narinder K. Mehra, Avustralya Bilimler Akademisi’nden Frances Separoviç, Japonya Bilim Konseyi’nden Satake Kenji, Kore Bilim ve Teknoloji Akademisi’nden Dohan Kim, Singapur Bilim Akademisi’nden B. V. R. Chowdari, Rus Bilimler Akademisi’nden Pavel Krestow ve Nepal Bilim ve Teknoloji Akademisi’nden Dilip Subba 2024-2027 dönemi AASSA Yönetim Kurulu üyesi seçildi.

Prof. Kılıç dijital sağlık hizmetleri ekosistemini tanıtmak, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasındaki trendleri, deneyimleri ve başarılı girişimleri sunmak, dijital dönüşümün hasta yönetimi ve bakım kalitesi, tıp eğitimi ve sağlık iş gücü gelişimi üzerindeki etkisini değerlendirmek, Asya’daki ortak sorunları ve endişeleri belirlemek ve sağlıkta dijital dönüşüm sürecine yönelik öneriler sunmak amacıyla planlanan “Sağlık Hizmetlerinde Dijital Dönüşüm" konulu uluslararası sempozyumda Türk Sağlık Sisteminde Dijital Dönüşüm başlıklı sunum yaptı. “Dijital dönüşüm maliyetini elbette hükümet üstlenmelidir. Türkiye’nin sağlık hizmetleri sürecinin tamamen dijitalleşti. Örneğin e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi, 2015’ten beri Türkiye vatandaşların dijital sağlık kayıtlarına erişmesini sağlıyor. Bu sistem, 1500’den fazla hastane ve 9000 sağlık merkezinden bilgi çekiyor.” dedi. Türkiye'nin 2004 yılında Sağlık Bilgi Sistemleri Eylem Planı ile başlayan dijital dönüşüm yol haritasının 2008 yılında sağlık verilerinin merkezileştirilmesini ve 2016 yılında işitme engellilere video çeviri hizmeti sunan bir iletişim merkezinin kurulmasını da içerdiğinden bahsetti.

 

İlgili Fotoğraflar